• Українська
  • English
Раціональна фармакологічна терапія гіпоксичних станів
Раціональна фармакологічна терапія гіпоксичних станів

Раціональна фармакологічна терапія гіпоксичних станів

Різні види гіпоксії (від гіпоксичної до тканинної) супроводжують перебіг більшості відомих на сьогодні захворювань.

Вони несуть інформацію про патогенез захворювання і системно-органну тропність етіологічного фактора, силу його впливу на організм і ступінь функціональних чи органних порушень в системах, що забезпечують підтримку кисневого балансу в організмі.

Проблема захисту організму людини від наслідків, викликаних гострою чи хронічною нестачею кисню, була та залишається надзвичайно актуальною для медицини екстремальних станів і фармакології.

В останні роки особливу увагу фармакологів та практикуючих лікарів зосереджено на всебічному вивченні антигіпоксантів – препаратів, здатних за допомогою різних механізмів згладжувати енергетичний дефіцит, захищати клітини від пошкодження, активувати відновлення структури і функції пошкоджених органів. Ці препарати відрізняються різноманітністю фармакодинамічних ефектів, фармакокінетичним профілем та відносною нешкідливістю. Антигіпоксанти поєднують у собі властивості мембраностабілізатора та антиоксиданта, адже дефіцит енергії спричиняє різноманітні метаболічні зрушення, у тому числі активує вільнорадикальне окиснення в клітині.

Тому антигіпоксанти стали називати ще препаратами антирадикальної або антигіпероксидної дії. У цьому сенсі особливу зацікавленість як потенційні засоби фармакокорекції різноманітних захворювань, основу патогенезу яких складає гіпоксичний синдром, викликають похідні 3-оксипіридину: мексидол та емоксипін, які є структурними аналогами вітаміну В6 та сукцинатвмісними сполуками.

Найбільш потужним антиоксидантом і антигіпоксантом на сьогоднішній день на фармацевтичному ринку є мексидол, особливості і механізм дії якого чітко демонструють його переваги перед відомими препаратами й визначають перспективність широкого використання в лікувальній практиці. Мексидол виявляє високу активність при лікуванні захворювань нервової системи – інсультів різного генезу, радикулопатій, пошкоджень мозку в постреанімаційному періоді, епілепсії; захворювань шлунково-кишкового тракту і гепатобіліарної системи – панкреатитів, холециститів, пошкоджень печінки; захворювань серцево-судинної системи – ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби, гострого інфаркту міокарда; при атопічному дерматиті, офтальмопатології, захворюваннях пародонту, в комплексному лікуванні інфекційної і онкологічної патології. Проте арсенал можливостей цього універсального препарату ще не вичерпаний: вивчається лімфотропна, знеболювальна дія мексидолу, регенераторні та антидіабетичні властивості, його ренальні ефекти та нефропротекторні властивості.

Крім антиоксидантної і антигіпоксичної дії, цей препарат має унікальне розмаїття фармакологічних ефектів: адаптогенний, антиатеросклеротичний, ангіопротекторний, ноотропний, протисудомний, протипаркінсонічний, анксіолітичний, вегетотропний, антиаритмічний, антиалкогольний, радіопротективний.

Крім того, препарат мексидол може використовуватися не тільки для лікування вже наявних захворювань, але й для покращення якості життя й запобігання виникнення захворювань. Тобто мексидол володіє здатністю істотно підвищувати резистентність організму до дії різних екстремальних факторів, таких, як стрес, гіпоксія, шок.

Численними дослідженнями доведено, що мексидол є інгібітором вільнорадикальних процесів, зокрема перекисного окиснення ліпідів, він здійснює позитивний вплив на фізико-хімічні властивості мембрани, відновлюючи полярність мембрани. Висунуто припущення про доцільність використання його при будь-яких патологічних станах, при яких спостерігається підвищення швидкості перекисного окиснення ліпідів із відповідним збільшенням вільних радикалів, недоокиснених продуктів розпаду.

Ще одним потужним антиоксидантом і антигіпоксантом, який привертає увагу фармакологів, є препарат емоксипін – синтетичне водорозчинне похідне 3-оксипіридину, який, крім антиоксидантної і антигіпоксичної дії, володіє також ангіопротекторною, антиагрегаційною, антистресорною, протисудомною, анксіолітичною, седативною та кардіопротективною діями, завдяки чому широко використовується в офтальмології, кардіології, неврології, нефрології та фтизіатрії. Проте у зв?язку з відсутністю в складі емоксипіну бурштинової кислоти, яка володіє вираженою антиоксидантною активністю, цей препарат у багатьох ситуаціях поступається мексидолу.

Оскільки гіпоксія – це багатогранний і складний патологічний процес, то необхідність використання антигіпоксантів у клінічній практиці потребує від лікаря досконалого розуміння особливостей патогенезу захворювання, механізмів саморегуляції прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу на рівні клітин і організму за умов впливу гіпоксії.

Матеріал підготували: завідувач кафедри фармакології, д.мед.н., проф. Заморський І.І., асистент кафедри фармакології, к.мед.н. Мельничук С.П.

null

Корисно знати