• Українська
  • English
Пасивне тютюнопаління у дитячому віці
Пасивне тютюнопаління у дитячому віці

Пасивне тютюнопаління у дитячому віці

Споживання тютюну є загрозою для будь-якої людини, незалежно від її статі, віку, раси, культури або освіти.

 

Споживання тютюну щорічно призводить майже до 6 мільйонів випадків смертей, з яких понад 5 мільйонів трапляється серед актуальних та  колишніх споживачів тютюну, і більше 600 000 – серед людей, які не палять, але піддаються впливу вторинного тютюнового диму.

Якщо не активізувати зусилля, то згідно з прогнозами ВООЗ у 2030 році цей показник смертності перевищить 8 мільйонів на рік. Майже 80% з одного мільярда курців у світі живе в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Кожні 6 секунд через тютюн вмирає приблизно одна людина, тобто відбувається кожен десятий випадок смерті серед дорослих людей. Більше 80% з цих випадків смерті трапляються в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Вторинний тютюновий дим – це дим, що заповнює закриті приміщення (робоче місце, транспорт, ресторани, офіси, дитячі майданчики, кафе тощо), де люди палять такі тютюнові вироби, як сигарети і кальяни. Серед дорослих людей вторинний тютюновий дим викликає серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання, зокрема ішемічну хворобу серця і рак легенів. Серед дітей грудного віку він викликає раптову смерть. У вагітних жінок він призводить до народження дітей з низькою масою тіла. У 2004 році 28% всіх випадків смертей, які пов’язують із вторинним тютюновим димом, трапилось серед дітей.

Згідно з даними ВООЗ, майже половина дітей в світі зазнає впливу тютюнового диму через паління 1 мільярда дорослих (22% населення планети), часто діти регулярно дихають повітрям, забрудненим тютюновим димом в місцях громадського користування.

В чому полягає небезпека пасивного куріння дітей?

Дані ВООЗ свідчать, що пасивне куріння дітей є причиною бронхіту, пневмонії, кашлю і хрипів, нападів астми, інфекцій середнього вуха, раптової смерті немовлят в колисці і, можливо, серцево-судинних і неврологічних ускладнень.

Оскільки діти менші на зріст і дихають частіше, ніж дорослі, за такий же проміжок часу вони вдихають більше шкідливих речовин на кілограм маси тіла, ніж дорослі.

У тютюновому димі наявні більше 4000 хімічних речовин, з яких, щонайменше, 250 відомі як шкідливі, а більше 50 – як канцерогени. Безпечного рівня впливу вторинного тютюнового диму не існує. Діти не мають вибору, вони з меншою ймовірністю здатні залишити заповнену димом кімнату, навіть якщо вони б цього хотіли: немовлята не можуть попросити про це, деякі діти можуть відчувати незручність з приводу такого прохання, а іншим не дозволяють піти, навіть якщо вони про це просять.

Джерела тютюнового диму для дітей

Для маленьких дітей головним джерелом тютюнового диму є батьки і інші члени сім’ї, які палять. Материнське куріння зазвичай є найбільшим джерелом тютюнового диму через кумуляцію його впливу впродовж вагітності і тісну близькість з матір’ю впродовж раннього періоду життя.

Материнське куріння впродовж вагітності є головною причиною синдрому раптової смерті немовлят (“смерть у колисці”), що піддається усуненню, а також інших порушень здоров’я, зокрема низької ваги при народженні та порушеної функції легенів.

Якщо курить мати, то зміни здоров’я дитини можуть бути наслідком:

1) впливу тютюнового диму після народження (власне пасивне куріння дитини);

2) результатом внутрішньоутробної експозиції тютюнового диму під час вагітності;

3) токсичного впливу компонентів тютюнового диму на яйцеклітину.

Якщо курить батько, то здоров’я дитини також може погіршитись через наступне:

1) вплив тютюнового диму під час паління батьком після народження (пасивне куріння дитини);

2) пасивне паління вагітної матері;

3) токсичний вплив компонентів тютюнового диму на сперму.

Наслідки пасивного куріння у дітей відрізняються від таких у дорослих.

Якщо у дорослих до найбільш значних наслідків відносять захворювання серцево-судинної системи, то у дітей тютюновий дим, перш за все, впливає на органи дихання, а також психічну діяльність і поведінку. Для окремих проблем дитячого здоров’я має значення комбінований вплив тютюнового диму до і після народження. До цієї групи патологій відносять запалення середнього вуха, синдром раптової дитячої смерті, поведінкові проблеми і труднощі, що стосуються навчання та функцій нервової системи.

Пасивне куріння і показники респіраторної функції дітей

З кінця 70-х років проведено безліч наукових досліджень, які переконливо засвідчили, що у дітей батьків, які палять, функції легень знижені. Материнське куріння викликає невеликі, але достовірні зміни показників зовнішнього дихання у дітей шкільного віку. Вплив батьківського куріння в перші роки життя призводить до 20% зниження швидкості форсованого видоху. Тютюновий дим негативно впливає на легені не тільки маленьких дітей, а й підлітків.

Респіраторні захворювання

Сучасні уявлення про вплив тютюнового диму на патологію дихальних шляхів у дітей зводяться до того, що вплив тютюнового диму до народження є причиною погіршення функції легень у дітей і розвитку респіраторних захворювань, особливо астми, а пасивне куріння після народження стає пусковим механізмом для виникнення симптомів респіраторних захворювань і нападів астми. Спостерігається залежність доза – ефект, тобто чим більшій дії тютюнового диму піддається дитина, тим вище ризик захворювань дихальних шляхів.

Перші місяці і роки життя є найбільш чутливим періодом впливу навколишнього тютюнового диму на респіраторну систему дитини. Ризик виникнення пневмонії та бронхіту при впливі тютюнового диму найбільш виражений в дошкільному віці і має пік в перший рік життя. Ризик госпіталізацій у зв’язку з респіраторними захворюваннями найбільший в перші шість місяців життя.

У дітей молодше двох років куріння батьків вдвічі збільшує ризик серйозних респіраторних інфекцій, які потребують госпіталізації. Систематичний аналіз літератури свідчить, що вплив тютюнового диму в родині спричиняє частіше виникнення гострих захворювань нижніх дихальних шляхів у дітей до трьох років. Навіть ті діти, які відвідують школу і тому в будній день перебувають поза домом (на відміну від дітей дошкільного і, тим більше, раннього віку), все ж зазнають негативного впливу вторинного тютюнового диму.

Діти, у яких матері курять, мають в 1,7 рази більший ризик хвороб дихальних шляхів, ніж діти матерів, які не палять. Куріння батька призводить до збільшення ризику в 1,3 рази.

Вплив тютюнового диму в дитячому віці позначається на погіршенні респіраторного здоров’я не тільки в дітей, а й пізніше у дорослому віці. Вплив пасивного куріння в дитячому віці призводить до більшої частоти ХОЗЛ у дорослих.

Астма

Тютюновий дим викликає напади астми у дітей, які вже хворі на астму, а деякі фахівці дійшли висновку, що він провокує розвиток астми у здорових дітей. Тютюновий дим впливає як на поширеність, так і на тяжкість перебігу астми. Куріння будь-кого з батьків збільшує ризик астми в 1,4 рази. Куріння членів сім’ї підвищує частоту нападів, кількість відвідувань лікаря, кількість медичних втручань з приводу астми. Куріння матері є більш значущим фактором, ніж куріння батька, але куріння батька також достовірно впливало на ризик розвитку астми в дитини. Зв’язок між материнським курінням і виникненням астми у дітей більш виражений у віці до 6 років, потім сила такого зв’язку слабшає.

Котинін (продукт розпаду нікотину) – маркер інгаляції тютюнового диму, і у дітей, які піддаються дії тютюнового диму, рівні котиніна зазвичай більш, ніж в 10 разів вище, ніж у дітей, які дихають чистим повітрям. Діти від 4 до 6 років з високими рівнями котиніна в крові виявилися найбільш уразливими, у них ознаки астми відзначалися в 5 разів частіше в порівнянні з тими, хто мав найнижчі рівні котиніна в крові.

Напади астми не обов’язково є наслідком безпосереднього гострого впливу тютюнового диму на дитину, мабуть, більше значення має загальний рівень його впливу.

Тютюновий дим призводить до реалізації генетичної схильності до бронхіальної астми. Сучасні генетичні дослідження бронхіальної астми свідчать про роль генів, які регулюють процеси, що стосуються патогенезу хвороби. Генетично обумовлений дефіцит ферменту глутатіон-S-рансферази (GST), що бере участь в детоксикації компонентів навколишнього тютюнового диму, може впливати на розвиток астми в дітей.

Захворювання вуха, горла і носа

Діти батьків, які палять, в більшій мірі схильні до сезонних інфекцій. Вплив тютюнового диму призводить до збільшення ризику гіпертрофії аденоїдної тканини, тонзиліту, гострих та хронічних інфекційних захворювань середнього вуха (отиту). Підвищена ймовірність виникнення інфекцій під впливом тютюнового диму може пояснюватися більшою виразністю бактеріального обсіменіння слизових, зниженням здатності до очищення дихальних шляхів, носової порожнини і змінами імунної відповіді.

Туберкульоз

Пасивне куріння також виявилося фактором ризику розвитку туберкульозу.

Карієс

У дітей віком від 4 до 11 років, внаслідок впливу вторинному тютюнового диму, ймовірність появи ознак карієсу удвічі вище, ніж у дітей, які не піддаються дії диму.

Менінгококова інфекція

Куріння батьків збільшує ризик розвитку бактеріального менінгіту у їхніх дітей. Тютюновий дим сприяє прикріпленню бактерій до слизової носоглотки. Курці набагато частіше є переносниками цих бактерій.

Судинні захворювання

Якщо дитина піддається впливу тютюнового диму в перші місяці життя, це призводить до раннього пошкодження ендотеліальних клітин, що вистилають судини зсередини, і ці пошкодження можуть реалізуватись клінічно вже впродовж перших десяти років життя.

Обмін речовин

У дітей, чиї матері курили під час вагітності, більш високий ризик розвитку ожиріння. Куріння батьків є самостійним фактором ризику надмірної ваги і ожиріння дітей підліткового віку, поряд з іншими факторами.

Смертність

Дослідники підрахували, що щорічно в США не менше 6200 дітей помирає внаслідок куріння батьків. З цієї кількості: 2800 смертей пов’язані з низькою вагою новонароджених, обумовленою курінням під час вагітності, 2000 смертей відносять до синдрому раптової смерті немовляти, викликаної вторинним димом; 1100 смертей обумовлені респіраторними інфекціями; 250 смертей викликані пожежами із-за сигарет, сірників і запальничок; а ще 14 смертей обумовлені астмою.

Тютюновий дим погіршує стан здоров’я дітей всіх вікових груп.

Якщо дитина зовсім мала, вона може частіше хворіти на застуди, бронхіти, пневмонії, гострі отити, може частіше зригувати, може бути більш неспокійною, ніж інші діти. Зрештою, вона може загинути від незрозумілих причин. Якщо дитина трохи старше, вона може «часто хворіти», у неї постійно повторюватимуться застуди, нежиті, можливо, отити. В дитини цього віку більший ризик карієсу. Якщо у неї розвинулася бронхіальна астма, то пасивне куріння збільшує частоту нападів. Не виключено, що у дитини можуть з’явитися і інші алергійні захворювання. Якщо дитина вже вчиться в школі, а в будинку продовжують палити, до перерахованих вище проблем можуть додатися захворювання серцево-судинної системи. Якщо трапиться спалах менінгококової інфекції, дитина може захворіти з більшою ймовірністю, ніж інші.

Попередження пасивного паління

Необхідно, щоб кожна людина могла дихати повітрям, вільним від тютюнового диму. Закони щодо забезпечення середовища, вільного від тютюнового диму, захищають здоров’я некурящих людей, є популярними, не шкодять бізнесу і сприяють тому, щоб курці кидали курити. Більше одного мільярда людей, або 16% населення світу, захищене всебічними національними законами щодо забезпечення середовища, вільного від тютюнового диму.

Успішна боротьба з тютюновою епідемією приносить користь всім країнам, перш за все, за рахунок захисту їх громадян від шкідливих наслідків вживання тютюну та зниження економічних втрат для національної економіки. Активізувати зусилля по боротьбі проти тютюну можуть звичайні  люди, які можуть зобов’язатись ніколи не вживати тютюнові вироби. Ті, хто вже вживає тютюн, може відмовитися від цієї звички або звернутися за відповідною допомогою, що також збереже їх здоров’я, а також захистить людей, що піддаються пасивному курінню, перш за все дітей, інших членів сім’ї та друзів. Гроші, заощаджені на тютюні, можуть спрямовуватись на інші важливі потреби, в тому числі придбання продуктів для здорового харчування, охорону здоров’я та освіту.

Першим кроком припинити пасивне паління дитини є позбутися цієї шкідливої звички самому.

Якщо Ви палите, спробуйте оцінити Ваш ступінь нікотинової залежності, щоб позбутися тютюнопаління назавжди.

Діагностика ступеня нікотинової залежності.

ТЕСТ Фагерстрема на визначення нікотинової залежності

Будь ласка, дайте відповідь на питання тесту.

1. Як швидко Ви тягнетесь за сигаретою, після того як прокинетеся вранці?

a.протягом перших 5 хвилин.

b. через 6 – 30 хвилин.

c. через 31 – 60 хвилин.

d. більше, ніж через 60 хвилин.

2. Чи важко вам утриматися від куріння в тих місцях, де воно заборонено?

a. Так.

b. Ні.

3. Від якої сигарети вам було б найважче утриматися?

a. Від ранкової.

b. Від подальшої.

4. Скільки сигарет в день ви викурюєте?

a. До 10.

b. Від 11 до 20.

c. Від 21 до 30.

d. Більше 30.

5. Коли ви більше курите – вранці або впродовж дня?

a. Вранці.

b. Протягом дня.

6. Ви палите під час хвороби, коли повинні дотримуватися постільного режиму?

a. Так.

b. Ні.

Обробка та інтерпретація результатів тесту

Бали нараховуються за наступною схемою: 1a -3 бали, 1b – 2, 1c – 1; 2a – 1; 3a – 1; 4b – 1, 4c – 2, 4d – 3; 5a – 1; 6a – 1. Максимальна сума балів – 10.

Інтерпретація результатів тесту

від 0 до 3 балів – низький рівень залежності. При вирішенні припинити куріння основна увага повинна бути приділена психологічним факторам.

4-5 балів – середній рівень залежності. Бажане використання препаратів заміщення нікотину.

6-10 балів – високий рівень залежності. Різка відмова від куріння може викликати неприємні відчуття в організмі. Впоратися з ними допоможуть препарати заміщення нікотину.

Матеріал підготувала: доцент Богуцька Наталія, кафедра педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Корисно знати