• Українська
  • English
Що нам відомо про розсіяний склероз
Що нам відомо про розсіяний склероз

Що нам відомо про розсіяний склероз

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з розсіяним склерозом на кафедрі нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Буковинського державного медичного університету доцентом Кривецькою І.І. проведено “круглий стіл” «Що нам відомо про розсіяний склероз».

 

В заході взяли участь практичні лікарі, лікарі-інтерни та студенти. Розглянуто питання ранньої МРТ діагностики розсіяного склерозу. Особливу увагу було приділено МРТ критеріям розсіяного склерозу та динаміці змін на МРТ в залежності від типу перебігу розсіяного склерозу. Фахівці ділилися досвідом із власної клінічної практики стосовно даного питання.

Розсіяний склероз ?– здавна відоме людству захворювання.

Сьогодні можна сказати,що це друга (після черепно-мозкової травми) за поширеністю хвороба, яка уражає центральну нервову систему у молодих людей у найбільш продуктивний період їхнього життя, знижуючи якість життя не лише пацієнтів, але й їх родичів.

У світі нараховується близько 3 млн. хворих з даною патологією. В останні десятиліття захворюваність та поширеність зазначеної нозології зростає і в нашій країні – у середньому сягає 25,1 випадків на 100 тис. населення.

Настільки високі темпи зростання пояснюються також і поліпшенням діагностичних можливостей – практично в усіх областях України є апарати МРТ. А оскільки в основі захворювання є розвиток анатомо-морфологічного вогнищевого запалення з наступною демієлінізацією або ремієлінізацією провідних шляхів, у разі прогресування захворювання – формування склеротичних бляшок у білій речовині головного та/або спинного мозку, то саме їх рання нейровізуалізація допомагає в постановці діагнозу. Сьогодні очевидна безперечна необхідність швидкої та ранньої діагностики розсіяного склерозу завдяки відомим можливостям превентивної імуномодулюючої терапії, початок якої на стадіях мінімального неврологічного дефіциту дозволяє сповільнити інвалідизацію і покращити якість життя хворих даним захворюванням.

Проблема розсіяного склерозу на сьогодні набула нових ознак.

По-перше, відбулася зміна «іміджу» недуги, переведення її з розряду хвороби-вироку у групу хвороб з можливим контролем і корекцією симптомів. Для цього необхідним і сьогодні можливим є раннє призначення терапії, що може змінити перебіг захворювання, імуномодулюючих препаратів першої або за необхідності другої лінії для збереження стабільності клінічної картини, запобігання загостренням і прогресуванню хвороби. Останнє буде можливим за умови ранньої діагностики за сучасними критеріями на початковому етапі , коли таке лікування може бути ефективним.

Чимала роль у визначенні групи ризику даного захворювання відводиться першій ланці медичної допомоги – лікарям загальної практики – сімейним лікарям. Саме на первинній ланці мають бути виявлені пацієнти з підозрою на розсіяний склероз і своєчасно направлені на подальше обстеження і уточнення діагнозу. Від координованості дій лікарів усіх ланок і буде залежати успішність надання допомоги окремому хворому і загалом такому контингенту хворих в країні.

Матеріал підготувала: Інна Кривецька, доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології

Корисно знати