Щорічно в Україні трапляється понад 111 тисяч нових випадків інсульту.
50% людей помирає протягом першого року після хвороби. Знизити смертність від інсульту можна шляхом поліпшення надання допомоги хворим і шляхом проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання розвитку захворювання.
Фактори ризику, на які можна вплинути:
підвищений артеріальний тиск,
ожиріння,
зловживання алкоголем,
цукровий діабет,
фібриляція передсердь,
патологія судин, серця,
підвищений вміст холестерину в крові,
куріння.
Ризик інсульту у хворих з артеріальним тиском понад 160/95 мм рт.ст. зростає в 4 рази в порівнянні з особами, які мають нормальний тиск. Куріння збільшує ризик розвитку інсульту вдвічі, припинення куріння призводить через 2-4 роки до зниження ризику інсульту.
І є фактори, на які не можна вплинути:
вік,
чоловіча стать,
спадковість.
Профілактика інсульту ділиться на первинну, вторинну і третинну. Первинна профілактика спрямована на попередження розвитку інсульту у здорових людей, вторинна – після перенесеного інсульту, профілактика проводиться з метою попередження повторних порушень мозкового кровообігу. Третинна профілактика спрямована на реабілітацію хворих.
Первинна профілактика інсульту:
щоденний контроль рівня артеріального тиску, нормалізація артеріального тиску за рахунок зміни способу життя і підбору антигіпертензивних препаратів, постійна адекватна терапія знижує ризик інсульту в 2 рази;
дотримання дієти з обмеженням солі, жирної, гострої, солодкої їжі; при підвищенні маси тіла – дієта для зниження ваги;
відмова від куріння, зловживання алкоголю;
уникати стресових ситуацій, вивчити психологічні особливості своєї особистості;
адекватна фізична активність; ходьба пішки на відстань не менше3 км(або не менше 30 хвилин) в день.
лікування цукрового діабету, ішемічної хвороби серця, порушень ритму і провідності
Матеріал підготував доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка О.О. Жуковський