• Українська
  • English
Перспективи розвитку медичної науки в Україні
Перспективи розвитку медичної науки в Україні

Перспективи розвитку медичної науки в Україні

Відмінною рисою сучасної медичної науки є її «біологізація», широке застосування підходів, які базуються на методах молекулярної і клітинної біології.

 

Клітинні технології, в тому числі клітинна і тканинна інженерія, являють собою базу регенеративної медицини, яка передбачає використання продуктів на основі вирощених поза організмом або модифікованих клітин людини.

Є обґрунтовані прогнози про те, що досягнення молекулярної медицини зможуть повноцінно сформувати базис персоналізованої медицини майбутнього, заснованої на прогностичному та профілактичному принципах, що дозволить розкрити потенційні і адаптаційні можливості організму і збільшити тривалість активного життя населення.

Інновації в галузі біомедицини переважно створюються на стику різних галузь науки (біології, комп’ютерних технологій та ін.), що дозволяє різко підвищити продуктивність і креативність біотехнологічної галузі, яка стала моделлю для інших біомедичних напрямків. Залишаються актуальними питання щодо інформаційно-вимірювальних систем та інтелектуальних сенсорів для медичної діагностики.

Нові біомедичні продукти, що з’явилися в результаті реалізації проекту з дослідження геному, дозволяють більш точно визначати і контролювати схильність до захворювань, призначати більш адекватні способи лікування і профілактики.

Сюди відносяться секвенування ДНК, протеомний аналіз, мікрочіпи та досягнення в галузі оптики і технологій візуалізації. Все це впливає на створення персоналізованої медицини майбутнього.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності медичної науки також є розвиток інноваційних медичних технологій. Впродовж останніх років низкою установ проводяться масштабні дослідження щодо теоретичного обґрунтування та клінічного використання методів клітинного та тканинного культивування і трансплантації.

Поява нових технологій – складних систем електронних медичних карт, натільних медичних пристроїв, секвенування нового покоління, прорив у геноміці, імунотерапії та генній терапії зроблять вагомий внесок задля покращання стану здоров`я населення та профілактики захворювань.

Інформацію підготували: зав.кафедри медичної біології та генетики, професор Булик Р.Є. та доцент Хоменко В.Г.

Корисно знати