• Українська
  • English
«За» чи «проти» гнучких зубних протезів
«За» чи «проти» гнучких зубних протезів

«За» чи «проти» гнучких зубних протезів

Знімне протезування – це заміщення великих дефектів зубного ряду після видалення зубів у пацієнта за допомогою знімних протезів. В окремих випадках цей вид протезування використовують для заміщення невеликих дефектів зубного ряду, як варіант косметичного відновлення дефекту, або тимчасова конструкція.

 

Традиційно, знімні протези виготовлялися із жорсткої металевої або пластмасової основи. Такі види протезів використовувалися в стоматології протягом багатьох десятиліть, вони мали свої позитиви і негативи. Серед негативів можна відмітити травмування  слизової оболонки під час вживання їжі, алергічні реакції, токсичний вплив залишкового мономеру, неестетичність дротяних утримуючих кламерів, швидке стирання штучних зубів, розхитування опорних зубів.

В даний час наука зробила крок далеко вперед. Сьогоднішня стоматологія пропонує на вибір вироби із різних полімерних пластмас,  що відносяться до загальної сировинної групи, істотних відмінностей між якими немає. До них відносяться: нейлон, поліетилен та поліпропілен. Найбільшу популярність серед них займає матеріал нейлон, який практично вільний від шкідливих сполук і досить гнучкий.

Отже в чому «за» щодо використання гнучких протезів із нейлону?

1. Цей вид протезів позбавлений металів, що зумовлює відсутність гальванічного синдрому – утворення електричного струму в ротовій порожнині та як наслідок наявність металевого присмаку.

2. Вони мають високі естетичні властивості, тому що виготовленні із напівпрозорого матеріалу, наближеного за кольором до природного відтінку ясен, а для фіксації застосовують дентоальвеолярні кламери, які відповідають кольору природних зубів.

3. Нейлонові протези стійкі до поломки тому, що їх фізичні властивості дозволяють їм бути достатньо еластичними при високому показнику міцності.

4. Ще однією позитивною якістю є точна посадка на протезне ложе, що зумовлено методом їх виготовлення – гарячого литва.

5. Досить вагомою перевагою вибору даного виду протезу є відсутність необхідності препарувати здорові зуби.

6. Нейлонові протези безпечні для здоров’я пацієнта та є гіпоалергенними, на відмінну від звичайного пластмасового протезу, в якому наявний залишковий мономер.

7. Найвагомішою перевагою для пацієнтів є швидке звикання до нейлонових протезів через м’якість конструкції. Їх можна не знімати на ніч. Вони мають тривалий термін служби, під час якої не втрачають свій колір і форму.

Проте, при великій кількості позитивних якостей, нейлонові протези мають ряд негативних властивостей:

При виготовленні потребують багаторазової корекції.

Шорсткість внутрішньої поверхні конструкції призводить до скупчення на ній мікробного нальоту. Тому вони потребують ретельного догляду і мають проблеми у виборі засобів гігієни, тому що для їх догляду не підходять звичайні зубна щітка та паста, які залишають подряпини.

Еластичність протезу з позитивної якості може стати негативною тому, що каркас може деформуватися при жувальних навантаженнях.

Неправильний розподіл жувального тиску може призвести до атрофії або травмування кісткової тканини і ясен.

Ціна на виріб перевищує вартість звичайних «твердих» пластмасових зубних протезів.

Отже, враховуючи позитивні та негативні якості протеза із нейлону краще порадитися із Вашим лікуючим лікарем, який відповідно до клінічної ситуації, показань та протипоказань, допоможе зробити правильний вибір.

Матеріал підготували: професор Бєліков О.Б., асистент Науменко К.Є., кафедра ортопедичної стоматології

Корисно знати