• Українська
  • English
Як вберегтися від гепатиту С?
Як вберегтися від гепатиту С?

Як вберегтися від гепатиту С?

Вірусні гепатити В та С – група вірусних захворювань людини з парентеральним механізмом зараження, що супроводжуються інтоксикацією та переважним ураженням печінки.

 

Розрізняють вірусні гепатити А, В, С, Д, Е, F, G, TTV, Sen кожний з яких має свого збудника. За даними статистики, в середньому кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C, проте рівень обізнаності людей про ці захворювання та основні заходи як вберегтися від даної патології є вкрай низькими. Захворювання починається поступово, перебігає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит (а саме вірусний гепатит С) іноді називають “лагідним вбивцею”.

Вірусний гепатит С (ВГС) залишається головним викликом національній охороні здоров’я: в останній час істотно зросла кількість хворих на цироз печінки вірусної етіології, на рак печінки, підшлункової залози, смертність від гепатиту С у найближчі 10 років зросте у 3 рази. Взагалі, вірусний гепатит С посідає 7 місце з причин смертності серед інших захворювань. Якщо говорити про вірусний гепатит С, то за оціночними даними ВООЗ, у європейському регіоні перебуває 15 млн осіб з вірусом гепатиту С. І кожен день від вірусного гепатиту С помирає 300 осіб – це по європейському регіону. Вірусний гепатит C зустрічається по всьому світу. Найбільш ураженими регіонами є Центральна і Східна Азія, Північна і Західна Африка, де більшість випадків інфікування пов’язані з використанням небезпечних методів проведення ін’єкцій і інших медичних процедур. Поширення гепатиту С пов’язане із застосуванням ін’єкційних наркотиків відзначається у всіх регіонах; згідно з наявними оцінками, приблизно 67% осіб, які вживають ін’єкційні наркотики, інфіковані вірусним гепатитом С.

Існують групи людей, що є у зоні більш високого ризику інфікування ВГС.

Найвищий ризик мають особи, що вживають ін’єкційні наркотики, та особи, якими переливали препарати крові до 1987 року. Проміжний (середньо-підвищений) ризик ВГС мають пацієнти, що знаходяться на гемодіалізі (апарат “штучна нирка”), особи, яким були пересаджені органи (трансплантація) або яким переливали кров до 1992, і всі ті, кому за життєвими показами була перелита кров від донора, а згодом виявився позитивний результат аналізу на маркери ВГС, особи з захворюваннями печінки невстановленої природи, немовлята, що народилися від інфікованих ВГС матерів. До наступної категорії (підвищеного ризику) належать медичні працівники, особи, що мають статеві контакти з багатьма партнерами, або з одним інфікованим партнером. Особам з усіх груп ризику по гепатиту С слід пройти обстеження на ВГС та вакцинацію від гепатиту В, оскільки у них є ризик зараження і цією інфекцією.

Як вберегтися від інфікування вірусом гепатиту С?

При статевих контактах з партнером, який можливо інфікований або не проходив обстеження на віруси гепатиту, необхідно в обов’язковому порядку користуватися засобами захисту від інфікування (презервативами).

Намагатися дотримуватися здорового способу життя (відмова від: алкоголю, куріння, смаженої та жирної їжі, відмова від вживання немитих продуктів, повноцінний сон, правильний режим харчування). Навіть якщо Ви не входите до групи ризику, Вам слід ніколи не використовувати ін’єкційні наркотики. Якщо Ви не можете відмовитися від них і вийти із залежності, ніколи ні з ким не діліться голками, шприцами, розчинами, і не користуйтеся чужими. Якщо Ви використовуєте ін’єкційні наркотики, Вам слід зробити щеплення від гепатитів А і В. Це вбереже Вашу печінку при ризику поєднаної інфекції.

Дотримання всіх норм особистої гігієни та санітарії побуту. Ніколи ні з ким не діліться і не користуйтеся чужими лезами для гоління, зубними щітками і будь-якими предметами, де може виявитися кров.

При появі захворювання у когось з родичів чи друзів потрібно обмежити перебування з ним в одній кімнаті і максимально знизити контакт з інфікованою особою.

Якщо Ви прийшли до медичного закладу, приватного стоматологічного кабінету, манікюрного салону – переконайтеся у тому, щоб усі потенційно небезпечні маніпуляції виконувалися тільки одноразовими або стерильними інструментами. Утримуйтеся від татуювання або пірсингу. Вас можуть інфікувати вірусом за допомогою голки, на якій є інфікована кров.

Вірусний гепатит С – виліковна хвороби, якщо розпочати лікування вчасно – до переходу у цироз печінки. Очікування ідеального лікування не повинно призводити до відсутності будь-якого лікування і відтерміновувати заходи, які продовжують життя.

Матеріал підготувала: професор Хухліна О.С – завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб, д. мед. Н., терапевт та гастроентеролог вищої категорії

Корисно знати