• Українська
  • English
Переваги інтеграції України до НАТО
Переваги інтеграції України до НАТО

Переваги інтеграції України до НАТО

В умовах сучасної воєнно-політичної ситуації  інтереси національної безпеки і оборони України вимагають суттєвого поглиблення стосунків з Організацією Північноатлантичного Договору. Взаємовідносини України із НАТО завжди викликали пильний інтерес та жваві дискусії, як в середині країни, так і за її межами.

 

Цікаво, що згідно з результатами опитування за останні три роки кількість прихильників вступу до НАТО в Україні зросла у півтора рази. 43% підтримують вступ до Альянсу, 34% – проти цього. Ще майже чверть або ж не визначилися, або ж не приймали б участі у референдумі у разі його проведення. Опитування проводилося 12-28 грудня 2017 року серед населення України від 18 років.

На відміну від євроінтеграції підтримка вступу до НАТО є нижчою на півдні та сході України. У віковому розрізі найбільше противників НАТО серед найстарших респондентів. Це підтверджує, що питання інтеграції до НАТО є заполітизованим в Україні і використовується різними політичними силами для маніпуляції думкою громадян перед виборами.

Проте останні опитування чітко показують, що після Революції Гідності та початку російсько-української війни громадяни України вважають, що найкращим варіантом гарантування безпеки для країни був би вступ до НАТО.

Головна перевага членства в НАТО полягає у політичній здатності Альянсу забезпечувати мир в інтересах громадян, упереджувати конфлікти та знімати протиріччя шляхом компромісу, співробітництва і партнерства. Наш північний сусід точно би подумав двічі чи розпочинати війну на сході України і анексовувати Крим у лютому 2014 року якби Україна була членом Північноатлантичного альянсу.

Україна отримає гарантії безпеки та незалежності міжнародної спільноти, адже безпека країни-члена НАТО – це не тільки безпека держави в цілому, а насамперед, безпека кожного її громадянина. Вступ до НАТО – це також військова служба на контрактній основі, відмова від строкової служби.

Членство у НАТО дуже суттєво знижує ризик війни проти України. Особливо з боку таких агресивних держав як Росія. Україна є стратегічно важливою, у відмінності нейтральних Фінляндії й Швеції. Геостратегічні переваги, які дають контроль над Україною, можуть для потенційного агресора переважити ризик, який буде супроводжувати агресію проти України, якщо б вона була членом Північноатлантичного альянсу.

Україна в результаті вступу в НАТО також зміцнить свою політичну незалежність. Захищеність від зовнішнього втручання у внутрішні справи України й політичний процес в Україні іноземних держав (насамперед, не членів НАТО) у відповідності зі стандартами внутрішньої безпеки НАТО.

У результаті вступу в НАТО Україна також зміцнить свою територіальну цілісність. Сепаратизм, у тому числі на Донбасі, втратить силові основи для своєї можливої реалізації. Сепаратисти будуть змушені враховувати реальність і пристосовуватися до життя в єдиній, незалежній Україні.

Вступ у НАТО буде означати остаточний вихід України з під впливу Москви й ліквідацію його поновлення в майбутньому. Росія це розуміє й тому буде змушена налагоджувати рівні партнерські відносини з Україною, як це вона робить зі членами НАТО в східній Європі. Крім того – це абсолютна ліквідація можливості зовнішньополітичних провокацій проти України з боку Росії як було, наприклад з о. Тузла та АР Крим.

НАТО – це не тільки безпека. Рівень корупції у країнах-членах НАТО найнижчий у світі, а вступ нашої держави до Альянсу дозволить знизити рівень хабарництва до тих меж, що не перешкоджатиме пересічному громадянину досягати своїх цілей, реалізовувати свої наміри у вільній демократичній Україні.

Зі вступом України в НАТО відбудеться оптимізація загальних витрат на оборону, що надасть змогу спрямувати зекономлені кошти на соціально-економічні потреби нашого суспільства, соціальні програми, підтримку малозабезпечених.

Процес вступу держави до НАТО стимулює внутрішні політичні, економічні та соціальні реформи усіх сфер суспільного життя: від конституційних засад до комунальних тарифів, від системи оподаткування до гарантій прав людини.

Підготовка України до членства в НАТО має глибоке цивілізаційне значення. Цей процес є, насамперед, таким, що виступає фактором для досягнення Україною високих демократичних, соціально-економічних і оборонних стандартів, які діють у країнах-членах НАТО.

З огляду на офіційну позицію керівництва нашої держави та практичну реалізацію положень законодавчої бази у цій галузі можна підсумувати, що інтеграція до НАТО дасть можливість Україні користуватися механізмом колективної оборони Альянсу, відверне перспективу подальшого використання нашої держави як «буферної зони».

Матеріал підготувала викладач кафедри психології та філософії, к. політ. н. Олеся Павлюк.

У статті використані дані опитування соціологічної групи «Рейтинг»

Корисно знати