• Українська
  • English
Ендометріоз як одна із причин безпліддя
Ендометріоз як одна із причин безпліддя

Ендометріоз як одна із причин безпліддя

Всі захворювання жіночих статевих органів небезпечні для здоров’я, можуть призвести до безпліддя. Ослбливу увагу слід приділити ендометріозу, так як симптоми часто неспецифічні, можуть маскувати інші патології.

 

При прихованому перебігу ознаки ендометріозу матки зовсім відсутні. Тому регулярний профілактичний огляд у гінеколога – кращий спосіб запобігти хворобі.

Всі порожнинні органи мають внутрішній шар, в матці він називається ендометрієм. Ці клітини специфічні. Головна їхня особливість – здатність циклічно змінюватися під впливом статевих гормонів. В результаті внутрішній шар відторгається, починається менструація. Ендометрій в здоровому організмі знаходиться тільки в матці. Якщо ж ці специфічні клітини виявляються за її межами, сміливо можна говорити про ендометріоз.

Відторгнення ендометрію супроводжується мікрокровотечею, що призводить до запальної реакції, в подальшому – до утворення спайок та рубців. Тому першим симптомом ендометріозу матки є біль. Не існує єдиної причини виникнення ендометріозу матки. Цей патологічний процес розвивається під впливом сукупності факторів. Тому й лікування має бути комплексним.

У більшості випадків захворювання має характерну клінічну картину, але іноді розвивається безсимптомно, що ускладнює діагностику і лікування ендометріозу матки.

Біль виникає за кілька днів до менструації, досягає максимуму в період  маткових виділень, поступово зменшуючись. Іноді хворобливі відчуття настільки сильні, що призводять до нудоти, втрати свідомості. Найчастіша їх локалізація – нижня частина живота.

Зверніть увагу! Якщо хворобливі відчуття посилюються під час статевого акту, вогнище ураження, швидше за все, знаходиться в позаматковому просторі.

Порушення циклу – важлива ознака ендометріозу матки. Виділення рясні, тривають близько тижня, можливі маткові кровотечі. Безпліддя – головна скарга більшості жінок. Цьому сприяє хронічний запальний процес в яєчниках, трубах, що закінчується утворенням спайок. Порушення імунної та гормональної системи тільки погіршують ситуацію.

Після виникнення вищевказаних скарг необхідно проконсультуватися з лікарем.

З огляду на скарги пацієнта, лікар визначає, який орган або система вражена з більшою ймовірністю. 

Гінекологічний огляд дозволяє оцінити стан піхви, шийки матки, зовнішніх статевих органів.

Необхідно зробити не тільки УЗД малого таза, а й органів черевної порожнини, щоб виключити екстрагенітальне ураження.

Кольпоскопія. Якщо вогнища ендометріозу розташовані в піхві або на шийці матки, під час дослідження будуть виявлені синюшні  “очка” – невеликі ділянки темного кольору.

Гістероскопія дозволяє оглянути порожнину матки.

Лапароскопія – останній етап діагностики. Цей хірургічний метод використовується також для лікування ендометріозу матки. За допомогою спеціального приладу проводиться огляд органів черевної порожнини.

Лікування ендометріозу – складний процес, який займає багато часу і не гарантує повного одужання. У більшості випадків застосовується як медикаментозне, так і хірургічне.

Щоб запобігти розвитку захворювання, необхідно виконувати прості рекомендації:

Вчасно лікувати запальні захворювання статевої системи.

Вибрати оптимальний спосіб контрацепції: внутрішньо маткові спіралі збільшують ризик виникнення хвороби.

Особиста гігієна.

Аборти, діагностичні вишкрібання сприяють розвитку захворювання. По можливості уникати даних процедур.

Після оперативних втручань, лапароскопії необхідний курс лікування оральними контрацептивами.

Не існує специфічної профілактики ендометріозу матки. Під силу жінці дотримуватися вищевказаних правил і профілактично раз на рік відвідувати гінеколога.

Матеріал підготувала: Бакун О.В., к.мед.н., доцент кафедри акушерства та гінекології

Корисно знати