• Українська
  • English
Що таке нікотинова залежність і як її подолати
Що таке нікотинова залежність і як її подолати

Що таке нікотинова залежність і як її подолати

31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням – Всесвітній день без тютюну, який був встановлений в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ).

Причиною появи боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. Основними причинами смертей, пов’язаних із тютюнопалінням, є серцево-судинні захворювання (47%), захворювання органів дихання (19%), рак легень (16%), інші види раку (9%). Близько 70%, пов’язаних із тютюном, смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років років. Не менш шкідливим є тютюновий дим і для оточуючих, особливо вагітних жінок та дітей, які отримують біля 40% шкідливих речовин з повітря. Складові тютюнового диму знижують лікувальний ефект медикаментів, особливо тих, які використовують для лікування артеріальної гіпертензії, бронхіту, бронхіальної астми, неврологічних захворювань. В окремих випадках жодні лікувальні заходи не можуть дати бажаних наслідків, поки людина не кине палити.

ВООЗ повідомляє про більш ніж 25 захворювань, перебіг яких погіршується під впливом куріння.

Крім того, пристрасть до тютюну вважається також хворобою, що відноситься до розряду наркоманій. Впливаючи на центри задоволення мозку, нікотин викликає відчуття задоволення та покращення настрою. В результаті закріплюється ефект «позитивної» дії та формується бажання його повторити. Приблизно через 2 години після поступлення в організм кількість нікотину зменшується в 2 рази та виникає потреба в новій порції. У людини, що палить формується синдром відміни, який супроводжується нездоланним бажанням палити, роздратованістю, депресією.

 Визначити ступінь нікотинової залежності можна за допомогою різноманітних тестів, найпоширенішим з яких є тест Фагерстрема, який пропонує людині, що палить відповісти на ряд запитань.

1. Через який проміжок часу після пробудження ви запалюєте цигарку?

протягом 5 хвилин — 3 бали

від 6 до 30 хвилин — 2 бали

від 31 до 60 хвилин — 1 бал

більше ніж через 60 хвилин — 0 балів

2. Важко вам утримуватись від паління в заборонених місцях?

так — 1 бал

ні — 0 балів

3. Від якої сигарети важче утриматись?

 з ранку — 1 бал

 наступної — 0 балів

4. Скільки сигарет кожен день ви випалюєте?

більше 30 — 3 бали

від 21 до 30 — 2 бали

від 11 до 20 — 1 бал

10 або менше — 0 балів

5. Коли більше всього палите?

вранці — 1 бал

 протягом дня — 0 балів

6. Палите ви під час хвороби, коли повинні дотримуватись ліжкового режиму?

так — 1 бал

ні — 0 балів

Щоби визначити ступінь нікотинової залежності, необхідно чесно відповісти на кожне питання, вибрати варіант відповіді та підрахувати кількість балів: 0–2 — дуже слабка залежність; 3–4 — слабка залежність; 5 — середня залежність; 6–7 — висока залежність та 8–10 — дуже висока залежність. При результаті вище 4 балів спеціалісти рекомендують застосовувати медикаментозну терапію нікотинової залежності.

Як же можна позбавитись від ціє згубної звички?

Основним та самим простим способом позбавлення нікотинової залежності є проста відмова від паління. Але цей спосіб є найбільш важким, тому що для цього необхідна велика сила волі . Особливо це відноситься до людей, які вживають тютюн протягом тривалого часу. Існують два методи самостійної відмови від паління: різка відмова або поступове зменшення числа сигарет протягом доби. Відмова від паління в перші дні може супроводжуватись виникненням важких симптомів відміни, аж до стану, що нагадує наркотичну «ломку». Відмова від паління може призвести до збільшення маси тіла, особливо у жінок. Тяга до паління (часто сугубо до механічного процесу паління сигарети та відчуття подразнення дихальних шляхів, що виникає при затяжці ) може зберігатись протягом тривалого часу (до декількох тижнів, рідко – більше року) після відмови.

При медикаментозному лікуванні нікотинової залежності використовують різні препарати, які містять нікотин, антидепресанти, блокатори нікотинових рецепторів. Дія препаратів, що містять нікотин полягає в тому, що відмова від тютюну відбувається на психологічному рівні, бо «нікотинове голодування», викликане утриманням від паління, задовольняється з їх допомогою. Незважаючи на те, що ці препарати можна отримати в аптеці без рецепту ( у формі пластирів, жувальних гумок, таблеток) перед їх використанням краще порадитись з лікарем, бо він зможе правильно підібрати дозу та попередити виникнення низки побічних ефектів, а також підтримати психологічно. Ці препарати небажано приймати пацієнтам після інсульту, інфаркту міокарда, аритміях, неконтрольованій артеріальній гіпертензії, дітям до 18 років, а хворим на цукровий діабет при їх застосуванні необхідна корекція дози цукрознижуючих препаратів.

Коли відмова від нікотину для пацієнта стає практично неможливою задачею, може бути використане комплексне лікування в профільному медичному закладі. Цей метод лікування включає в себе застосування ліків, психологічну допомогу та цілу систему різноманітних тренінгів.

Кинути палити досить непросто. Щоб зменшити або уникнути виникнення різноманітних небажаних ефектів можна дотримуватись деяких порад:

додавайте в меню продукти, які містять нікотинову кислоту: картоплю, горох, боби, яйця, хліб, арахіс;

виключіть з меню гостре, солене, алкоголь, каву – ці продукти провокують бажання палити. Менше вживайте солодкого та мучного, більше – фруктів та овочів. Якщо збільшується вага не варто сідати на дієту , так як організм не зможе витримати такі випробування;

при сильному бажанні запалити пожуйте шматочок кореню аіру або прополощіть рот трав’яним настоєм. Для приготування настою змішайте 1 ч.л подрібненого кореня аіру та 2 ч.л. м’яти перцевої, висипте суміш у термос та залийте однією склянкою окропу, настоюйте одну годину, потім процідить;

щоб прискорити виведення нікотину з організму пийте більше води та молока, особливо коли хочеться палити;

для зниження неприємних симптомів приготуйте настій трав. Візьміть в рівних порціях квітки ромашки лікарської, трави м’яти перечної, плодів тмину та фенхелю, подрібненого кореня валер’яни лікарської, перемішати. 1 ст. л цього збору залити 500 мл окропу, настоювати 2-3 години в термосі. Приймати по 1 склянці трав’яного настою з 1 ч.л. меду 2 рази на добу за годину до прийому їжі;

зменшує тягу до паління відвар вівса. 1 ст. л вівса залити ввечері 2 склянками води, зранку довести до кипіння та варити на слабкому вогні 10 хвилин, потім настояти 45 хвилин, процідити та пити як чай;

займайтеся спортом, плаванням, релаксуючою практикою: йогою, психотерапією, масажем, голковколюванням;

приберіть цигарки, запальнички, попільнички – все, що нагадує про паління, уникайте місць, де палять

Необхідно пам’ятати, що фізичну залежність від нікотину можна подолати за декілька тижнів, але значно більше часу необхідно для відновлення організму. Так, очищення легень від смол триває біля 3-х років, відновлення серцевої діяльності 5 років, мозок може вимагати нікотин біля 15 років.

Для тих хто бажає кинути палити головним є бажання та віра в себе, а також підтримка сім’ї та друзів – тоді легше пережити всі труднощі цього періоду.

Доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хороб Квасницька О.Б.

Корисно знати