• Українська
  • English
Міжнародний день благодійності
Міжнародний день благодійності

Міжнародний день благодійності

5 вересня, у всьому світі відзначають Міжнародний день благодійності. Свято почало своє існування тільки в 2012 році, коли було встановлене 17 грудня на 67-й сесії (58-е пленарне засідання) Генеральної Асамблеї ООН. Це рішення було схвалено 7 березня 2013 року резолюцією № A/RES/67/105.

 

Відзначаючи цей день, ми привертаємо увагу до проблем людей, пов’язаних із бідністю та гуманітарними кризами, нагадуємо про важливість благодійності та волонтерської діяльності.

Пропозицію організувати таке свято зробила Угорщина. Крім того, дата обрана не випадково – саме 5 вересня 1997 року померла Мати Тереза – відома місіонерка та католицька черниця, яка стала для всього світу символом милосердя. 1979 році калькутській черниці вручили Нобелівську премію миру за внесок у боротьбу з бідністю. Мати Тереза віддала ці гроші знедоленим людям в Індії

За Всесвітнім індексом благодійності, який встановлює Британський благодійний фонд CAF, Україна ще в 2016 році зайняла 106 місце серед 153 країн світу. У 2017 році наша країна зайняла 90 місце.

Для визначення індексу благодійності в країнах проводиться опитування, де з’ясовують кілька пунктів. Так, у респондентів запитують, жертвували вони гроші або працювали волонтером. Або ж просто допомагали незнайомій людині, яка виявилася в нужді.

Хоча творити добрі справи потрібно незалежно від дати у календарі, свято зайвий раз нагадує про необхідність залишатися чуйним і турбуватися про долю ближнього. Нехай поодинці кожен з нас і не має в своєму розпорядженні достатньо часу, сил і фінансових можливостей, щоб допомогти комусь, хто опинився в біді, але разом ми абсолютно точно здатні змінити світ на краще.

Звичайно, в цей день в різних країнах влаштовуються лекції, семінари, ділові зустрічі, де говорять про найголовніші проблеми і шукають шляхи їх вирішення. Але, так само, варто відзначити, що в Міжнародний день благодійності, часто проходить величезна кількість акцій, які допомагають зібрати гроші, щоб врятувати чиєсь життя.

Однією з найбільших благодійних організацій нашої країни є Українська Біржа Благодійності (УББ). Це загальнонаціональна інфраструктура онлайн-пожертвувань. Платформа дозволяє всім охочим підтримати один із благодійних проектів. Усе, що потрібно, – вибрати історію, яка зачепила вас найбільше, ввести суму і проплатити.

Українські благодійники та меценати

Іван Мазепа – опікувався літературою, наукою, мистецтвом. Завдяки гетьману, Київсько-Могилянський колегіум у 1701 році отримав статус «академії». Для цього навчального закладу він виділяв постійно кошти. Книгами Іван Мазепа обдаровував бібліотеку Могилянської академії. Лубенському монастирю подарував два Євангелія, переяславській кафедрі при Вознесенському монастирі – Пересопницьке Євангеліє.

Великим меценатами були Терещенки і Ханенки, які давали гроші на спорудження лікарень, навчальних закладів та церков. Про родину Симиренків можна сказати, що це родина промисловців-цукроварів, конструкторів, власників заводів, пароплавів, вчених-садівників, меценатів.

Митрополита Андрея Шептицького називали «духовним главою українського народу». Кожну велику справу в західних областях України або започатковував, або благословив і підтримав А. Шептицький.

У Львові Шептицьким було засновано «Народну лічницю», єдину українську лікарню. Андрей Шептицький опікувався сиротами, тому у 1917 р. для українських сиріт було засновано Фонд митрополита Андрея Шептицького. Раніше відкрилися ним засновані сиротинець, бурса й притулок для вбогих. Серед цих та інших благодійних справ, найбільшим культурним досягненням митрополита був Український національний музей у Львові, який було засновано у 1913 році.

Благодійник з діаспори, Петро Яцик – уродженець села Верхнє Синьовидне на Львівщині. До Канади емігрував у 1943 році, де здобув вищу освіту і розвивав будівельний бізнес. Уже з кінця 50-х років П.Яцик скеровував кошти на на наукові та культурні проекти української діаспори, один з них – фінансування багатотомної «Енциклопедії українознавства». Серед найвідоміших проектів, профінансованих Яциком, стало видання англійською мовою «Історії України-Русі» М. Грушевського, на яке він пожертвував 15 млн дол. П. Яцик був фундатором Міжнародного благодійного фонду «Ліга українських меценатів» і став його почесним президентом та Інституту українських студій Гарвардського університету (США), створив центр досліджень історії України ім. П. Яцика при Альбертському університеті (Канада).

Володимир Кашицький народився у с. Підбуковині поблизу Перемишля. Пройшов горнило Другої світової війни, був тяжко поранений у 1944 р. під Варшавою, що привело до втрати обох рук. Силою волі продовжив існування, зайнявся виробництвом морозива. Після проголошення України незалежною, переїхав до Львова, тут допомагав Народному рухові, «Просвіті», був спонсором видавництва українських книг.

Корисно знати