• Українська
  • English
Дієтологічні рекомендації пацієнткам з синдромом полікистозних яєчників
Дієтологічні рекомендації пацієнткам з синдромом полікистозних яєчників

Дієтологічні рекомендації пацієнткам з синдромом полікистозних яєчників

Синдром полікистозних яєчників (СПКЯ) є одним з найбільш поширених ендокринних розладів у жінок, яким страждає приблизно 5-10% жінок у всьому світі.

Синдром присутній впродовж всього життя жінки: від статевого дозрівання до менопаузи і зачіпає жінок всіх рас і етнічних груп. Пацієнтки з СПКЯ борються з безліччю можливих симптомів: надлишкова вага, нерегулярні менструальні цикли, безпліддя, депресія, акне та випадіння волосся. Подальші наслідки для здоров’я, такі як підвищений ризик серцево-судинних захворювань та діабету, роблять ці вже стресові симптоми ще більш складними.

Хоча вилікувати СПКЯ неможливо, ви можете зменшити свої симптоми за рахунок зміни способу життя. Освіта і обізнаність про цей синдром є відправними точками зцілення, оскільки знання – це сила. Важливо, щоб жінки  проконсультувалися з лікарем, який в курсі останніх знань про СПКЯ.

Жінкиз з СПКЯ повинні зрозуміти, що іжа – це ліки, і можуть використовувати продовольчі магазини та ринки фермерів, як аптеки, щоб нагодувати себе та полегшити симптоми.

Кожен день, слід  в раціон включати різноманітний асортимент овочів і фруктів, з широким спектром вітамінів, мінералів та інших корисних компонентів рослин, які  необхідні для харчування наших клітин, балансу інсуліну, гормонів та інших систем організму і підвищення нашої енергії. Хоча більшість продуктів в цьому списку – фрукти і овочі, я закликаю вас включати чистий білок (риба, птиця, пісне м’ясо і бобові) і цільні зерна.

Обов’язково слід читати етикетку продуктів, щоб уникнути небажаних добавок, а саме цукру і консервантів.

Салатна зелень (салат ромен, салат з листя червоного листа, капуста, мангольд, шпинат, зелень буряка, кульбаби, базилік, петрушка і рукола) є найкращою низькокалорійною їжею з високим вмістом клітковини і низьким глікемічним індексом. Щоб поліпшити біодоступність жиророзчинних вітамінів (A, D, E, K) і інших жиророзчинних компонентів рослин, найкраще їсти зелень з невеликою кількістю олії (нерафінованої) або іншого здорового жиру, в тому числі масла корів, що знаходяться на вільному випасі. Крім того, для кращої біодоступності мінералів потрібно трохи кислоти (крапля бальзамічного оцту) до салату.

Барвисті овочі, приготовані на пару, варені, смажені, тушені або обсмажені на грилі є відмінним джерелом вітамінів, мінералів, волокон і унікальних біоактивних фітокомпонентів, які підтримують регуляцію глюкози, знижують запалення та небезпечні ефекти окислювального стресу і, отже, знижують ризик  серцево-судинних або будь-яких інших хронічних хвороб

Ягоди, такі як лохина, малина, ожина, полуниця, смородина і журавлина, містять компоненти, що запобігають раку та ожирінню. До складу ягід входять специфічні поліфеноли, флавоноїди та інші фітокомпоненти, які борються із запаленням і хворобами. Дослідники відмічають, що фітонутрієнти  малини можуть запобігти ожирінню і жировому гепатозу печінки, регулюючи певні ферменти.

Авокадо та олія авокадо – це вітаміни, мінерали і здорові жирні кислоти, які допомагають пригнічувати системне запалення, сприяти здоров’ю ендокринної та імунної систем, і зроблять вашу шкіру сяячою!  Якщо дуже хочеться смаженого, то використовуйте олію авокадо для обсмажування овочів та пісного білка. Вона має високу температуру задимлення, тому не буде пошкоджена високою температурою, володіє відмінним смаком і має чудовий профіль жирних кислот, високий вміст антиоксидантів і містить фітостероли, які блокують холестерин.

Бразильські горіхи, мигдаль, горіхи кеш’ю, волоські горіхи, горіхи макадамії, насіння льону, чіа та насіння конопель, які забезпечують організм безліччю мінералів, включаючи магній, кальцій і селен. Коли їх їдять в поєднанні з фруктами або іншими продуктами з високим глікемічним індексом, горіхи і насіння допомагають знизити глікемічний індекс і поліпшити рівень глюкози-інсуліну. Насіння гарбуза, зокрема, містять незамінні жирні кислоти, які необхідні нашому організму. Вони допомагають регулювати гормональну функцію, покращувати стан волосся, шкіри  та нігтів, знижувати рівень інсуліну, стабілізувати цукор в крові і допомагати регулювати циклічні зміни.

Риба, така як лосось, тунець, скумбрія та сардини, є відмінним джерелом життєво важливих, протизапальних і здорових жирних кислот Омега-39 (DHA і EPA), а також інших жиророзчинних поживних речовин, включаючи вітаміни A і D. Краще купувати дику рибу. Якщо ж це не вдається, то слід обмежити споживання до 1-2 разів на тиждень, щоб обмежити вплив ртуті та інших важких металів.

Фрукти з кісточками, такі, як абрикоси, персики, сливи, нектарини, також містять потужні фітонутрієнти, що володіють протизапальними і антидіабетичними властивостями. Ці плоди також мають здатність модулювати експресію генів, знижувати окислення холестерину ЛПНЩ і можуть допомогти запобігти метаболічний синдром та серцево-судинні захворювання.

Несолодкий зелений чай – це напій з нульовою калорійністю і вважається одним з найздоровіших в світі напоїв через його високі концентрації потужних антиоксидантів, які покращують кровообіг, знижують рівень холестерину і можуть запобігти іншим проблемам, що пов’язані з серцем, в тому числі застійної серцевої недостатності та інсульту. Зелений чай також живить і стимулює мозок, посилюючи активність мозку та  пам’ять і допомагає блокувати утворення амілоїдних бляшок, пов’язаних з хворобою Альцгеймера. Антиоксидантні поліфеноли в зеленому чаї можуть також запобігати раковим захворюванням молочної залози, сечового міхура, яєчників, стравоходу, шкіри, легенів, шлунка і кишківника.

Дотримання дієтологічних рекомендацій – це жіночі інструменти, які допомагають  отримати контроль над СПКЯ і відновити фертильність, жіночність, здоров’я та щастя.


Матеріал підготувала асистент кафедри акушерства та гінекології, к.м.н. Булик Тетяна Сергіївна.

Корисно знати