• Українська
  • English
Скільки людина має пити води на день
Яка денна норма води для людини

Скільки людина має пити води на день

8 склянок води в день, це трохи застаріла теорія, – наразі йдуть суперечки між науковцями щодо цих «8 склянок води» і про їх ефективність чи неефективність.

Перш за все потрібно відзначити, що для кожної людини добова потреба води індивідуальна – нам потрібно близько 30-40 мл рідини на кожен кілограм ваги. Наприклад, при вазі 60 кг потрібно 1,8-2,4 л води, а при вазі 90 кг – 2,7-3,6 л води щодня. Частково, ця потреба може бути заповнена і з їжею, з якою надходить близько 40% добової потреби організму у воді, решту ми «наздоганяємо» напоями. Проте, варто пам’ятати, чай, сік, кава – це не вода, вони воду не замінюють. Дуже часто трапляється, що взимку ми любимо замінювати воду чаєм, тому що холодно. Це неправильно, потрібно все ж таки пити воду, тим більше, що не рекомендовано пити дуже холодну воду, пийте теплу чи кімнатної температури зі шматочком лимона чи апельсина.

При нормальному харчуванні й вазі в 60 кг потрібно випивати не менше 1-1,5 літра води щодня, а в спеку ще більше. Ці цифри актуальні тільки для здорових людей. При захворюваннях нирок і серця об’єм рідини зазвичай скорочують. А при надмірній вазі дієтолог, навпаки, може порекомендувати збільшити обсяг питної води на 500 мл. Воду можна приймати за 20 хвилин до їжі або у проміжках між прийомами їжі. Не рекомендовано пити і не тільки воду одразу перед чи після прийому їжі.

Щоб підтримувати оптимальний баланс води в організмі, заведіть звичку випивати 1-2 склянки води натще зранку. Безперечно, воду пити корисно. Вода регулює температуру тіла, очищує організм, транспортує поживні елементи до клітин, зволожує шкіру, робить гнучкими суглоби і допомагає зміцнювати м’язи, регулює травлення і сприяє підтримці нормальної ваги.

Щоб розрахувати потрібну вам кількість води, прийміть до уваги наступні чинники:

Фізичні навантаження: якщо ви тренуєтеся щодня, вам слід пити воду до, під час та після тренування.

Погодні умови: люди, які живуть в жаркому та вологому кліматі, пітніють більше, ніж люди, які живуть в сухому та м’якому кліматі.

Висота: людям, які живуть на висоті більше 2500 метрів над рівнем моря, слід пити більше рідини.

Хвороби: якщо ви страждаєте на діарею, нудоту чи лихоманку, в такому випадку вам необхідно підтримувати високий рівень зволоження організму.

Вагітність та годування: жінкам дуже важливо на цьому етапі свого життя пити щонайменше 13 склянок рідини в день.

До слова, основний баланс внутрішньоклітинної і позаклітинної рідини регулюється за допомогою іонів калію та натрію. Калій виводить воду, а натрій, навпаки, сприяє утриманню води. У нормі надлишок води легко виводиться через нирки, легені, потові залози. Затримка рідини в організмі відбувається через порушення балансу в основному завдяки продуктам харчування. Наприклад, ковбаси, сири, копченості, солона риба і багато інших продуктів містять в надлишку кухонну сіль або, кажучи мовою хімії, хлорид натрію. Вживання цих продуктів провокує затримку рідини на клітинному рівні. Калій же міститься в куразі, квасолі, морській капусті, горосі, чорносливі, мигдалі, картоплі і в багатьох інших продуктах, вживання яких сприяє виведенню надлишків рідини з організму.

Матеріал підготував: Вівсянник Володимир, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати