• Українська
  • English
Харчування та інтелект
Харчування та інтелект

Харчування та інтелект

Відомо, що для розвитку дитини необхідні всі поживні речовини, проте деякі мікронутрієнти особливо важливі для формування мозку.

 

До таких мікронутрієнтів відносяться залізо, цинк, мідь, холін, довголанцюговіполіненасичені жирні кислоти.

Особливу роль у розвитку нервової системи відіграє грудне вигодовування. Якісний склад білка, цінних амінокислот, поліненасичених жирних кислот, вітамінів та іншихнутрієнтів забезпечують унікальний склад продукту і реалізацію процесів дозрівання ЦНС і формування когнітивних властивостей.

Саме тому впродовж перших 12 місяців життя важливо забезпечити дитину материнським молоком хоча б частково, за виключенням рідкісних випадків «вроджених помилок метаболізму» з накопиченням у крові та мозку високої концентрації амінокислот або інших речовий.

Останні десятиріччя зарубіжними і вітчизняними науковцями підкреслюється наявність у їжі не тільки нутрітивних, регуляторних та сенсорних функцій, але й когнітивних (інформаційно-семантичних)властивостей.

Не викликає сумнівів, що харчування впливає на функції головного мозку, а отже, може надавати різноспрямовані ефекти на інтелект, розумову діяльність, настрій і поведінку. У зв’язку з цим можливість реалізації позитивного впливу дієти на когнітивні функції і поведінку дітей розглядається наразі як одне з актуальних напрямків когнітивної неврології.

Лікувальні дієти у педіатрії

У практиці педіатрів та дитячих неврологів виникає необхідність у використанні лікувальних дієт, розроблених для комплексної терапії психоневрологічної патології. Вони можуть використовуватися у лікуванні як основного неврологічного захворювання, так і пов’язаної з ним супутньої соматичної патології. Ретельно вивчені, детально розроблені і представлені в доступній літературі принципи лікувальних дієт для дітей з залізодефіцитною анемією, білково-енергетичною недостатністю й різними видами харчової непереносимості (лактазна недостатність, целіакія, ФКУ, галактоземія, тирозинемія, гомоцистинуріята ін.), які так чи інакше можуть позначатися на інтелектуальному розвиткові.

У числі хвороб ЦНС, при яких проводиться діетологічна корекція когнітивних функцій, можна перерахувати аутизм і синдром Аспергера, синдром дефіциту уваги та гіперактивності, дислексію, епілепсію, мігрень, хорею Гентінгтона. Ось чому у найближчому майбутньому доказова медицина буде приділяти дієтологічних підходам до лікування патології ЦНС не меншу увагу, ніж методам фармакотерапії.

Матеріал підготувала: Вікторія Хільчевська, доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Корисно знати