• Українська
  • English
Як лікувати остеопороз суглобів і кісток у жінок в домашніх умовах
Як лікувати остеопороз суглобів і кісток у жінок в домашніх умовах

Як лікувати остеопороз суглобів і кісток у жінок в домашніх умовах

Остеопороз ставиться до категорії системних захворювань, які розвиваються через зниження щільності кісток. В основному ця патологія діагностується у жінок в період менопаузи і у людей від 60 до 70 років. Вона є головною причиною переломів у похилому віці. Як лікувати остеопороз і чи існують ефективні методи, що допомагають уникнути захворювання?

 

Що таке остеопороз кісток

З віком щільність кісток зменшується, і це вважається нормальним явищем. Однак у деяких такі зміни відбуваються раніше і протікають більш інтенсивно: остеокласти – клітини, які руйнують стару кісткову тканину, функціонують активніше, ніж остеобласти, що створюють нову, відбувається вимивання кальцію з кісток, вони стають все більш крихкими.

У жінок це явище більш поширене, ніж у чоловіків. У дітей остеопороз вважається дуже рідкісним захворюванням і проявляється у вигляді патологій кісткової тканини, пов’язаних зі спадковими хворобами, недоношеністю дитини, важкими гормональними, обмінними порушеннями, дефектами опорно-рухового апарату, особливо такими, як сколіоз.

Медики виділяють 4 стадії остеопорозу:

  • перша – характеризується зниженням щільності кісток, але протікає безсимптомно;
  • друга – остов кісток стоншується, але його цілісність не порушена повністю;
  • третя – захворювання охоплює кілька відділів хребта, від шийного до поперекового, щільність кісткової тканини знижується ще більше, змінюється форма хребців;
  • четверта – кісткова тканина сильно деминерализована, на ній помітні виражені ділянки просвітлення, що змінили форму хребців стає більше, починає змінюватися форма кісток.

В залежності від природи походження виділяють первинний і вторинний остеопороз. Первинна форма хвороби виникає із-за природного зносу кісток. До нього відносять постменопаузальний, сенільний, ювенальний остеопороз. Вторинний формується унаслідок ряду захворювань – гормональних, ревматичних, аутоімунних патологій, хвороб крові.

Виходячи з особливостей локалізації уражень кісткової тканини, виділяють кілька різновидів хвороби. Медицині відомі такі види остеохондрозу, як плямистий (патологічний процес має вогнищевий характер), епіфізарний (захворювання вражає шийку стегна, кістки рук, зап’ястя), дифузний остеопороз (хвороба рівномірно охоплює всі кістки).

Симптоми. Як виявляється остеопороз хребта?

Витончення кісткової тканини протікає повільно і спочатку безсимптомно. Найперші ознаки остеопорозу можуть бути виявлені тільки в ході комплексного медичного обстеження. Больові відчуття в кістках і порушення рухових функцій, що вимагають специфічного лікування, з’являються вже на більш пізніх стадіях розвитку хвороби.

Важкі ступеня остеопорозу у жінок і чоловіків проявляються однаково: болі в спині, сутула постава, деформація хребта, зменшення росту. Біль може виникати в будь-яких відділах хребта, а якщо захворювання вражає кінцівки (остеопороз кульшового суглоба, колінного), вона локалізується відповідним чином – в області стегон, колін, кистей, стоп.

Самим важким клінічним проявом хвороби є переломи, які через надмірну крихкості кісток скелета здатні відбуватися із-за незначних впливів. Більше всього таким деформацій при остеопорозі схильні стегнові та променеві кістки. У хворих можливі навіть переломи кісток лицьового скелета – верхньої і нижньої щелепи.

Який лікар лікує суглоби і кістки?

Підвищена крихкість має багато причин, тому лікуванням займається не тільки лікар-ортопед, який спеціалізується на проблемах суглобів і кісток, але і ендокринолог, травматолог, ревматолог. Для раннього виявлення демінералізації кісткової тканини фахівці використовують лабораторний аналіз на рівень остеокальцину – основного маркера порушень обміну.

При діагностиці хвороби використовують денситометрію, здійснювану з допомогою рентгена або ультразвуку. Процедура допомагає провести аналіз щільності кісткової тканини, діагностувати стадію розвитку остеопорозу і оцінити ймовірність переломів. Крім того, шляхом ультразвукової або рентгенологічної денситометрії лікар може відстежувати ефективність терапії.

Методи лікування

На питання, чи можна вилікувати остеопороз, медики дають негативну відповідь. Терапія захворювання спрямована на зупинення його прогресування і зняття болю. Для цього застосовуються спеціальні медикаменти, такі як препарати з кальцієм, ЛФК, масаж, фізіотерапія. Лікування остеопорозу у жінок і чоловіків може включати носіння ортезів, уповільнюють деформацію кісток.

Ліками

Для медикаментозної терапії застосовуються препарати кальцію, фториди, бісфосфонати, стероїди, гормональні, вітамінні засоби. Визначаючи, як лікувати запущений остеопороз у хворих літнього віку, лікар повинен враховувати, що у таких пацієнтів практично завжди є повні або часткові протипоказання до прийому цілого ряду препаратів.

Народними засобами

Вибираючи, як лікувати розвивається остеопороз, деякі віддають перевагу нетрадиційним методам, вважаючи їх більш безпечними, ніж терапія препаратами, які володіють побічними ефектами. Для полегшення симптомів народна медицина пропонує рецепти на основі муміє, лікувальних трав, меду, прополісу, яєчної шкаралупи, волоських горіхів.

Підготувала доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Піддубна А.А.

Корисно знати