• Українська
  • English
Профілактика інсультів
Профілактика інсультів

Профілактика інсультів

Інсульт, або гостре порушення мозкового кровообігу – це загибель ділянки мозкової тканини внаслідок порушення її кровопостачання. Відбувається таке при закупорці або спазмі мозкових артерій (саме так розвивається ішемічний інсульт), або розрив судини (що має місце при геморагічному інсульті).

 

Дане захворювання супроводжується різною неврологічною симптоматикою, м’язовою слабістю, порушеннями мови, втратою свідомості та іншими тяжкими розладами здоров’я.

Своєчасність проведення лікувальних заходів і рання реабілітація при інсульті – це запорука повного або часткового відновлення після інсульту хворого і повернути його до повноцінного життя. За даними наукових досліджень, у осіб що перенесли інсульт, вірогідність повторного інсульту вища у 15 разів порівняно з тими у кого  інсульту не було. Стан судин мозку, уражених атеросклерозом та схильність системи згортання крові до утворення тромбів зумовлюють це ускладнення. Доведено, що ризик повторного інсульту може сягати 30 % протягом першого року після перенесеної хвороби та дещо знижується у наступні роки.

Лікар визнає, який у Вас ступінь ризику повторення інсульту та призначає профілактичне лікування, що знижуватиме цей ризик. На сьогоднішній день розроблені рекомендації щодо ефективної профілактики розвитку повторних інсультів і ТІА, якими користуються лікарі всього світу. Доведено, що правильно підібрані ефективні медикаментозні та немедикаментозні методи профілактики, які доповнюють один одного, суттєво впливають на прогноз хвороби та якість життя пацієнтів, що перенесли інсульт та ТІА.

Отже, основні зусилля лікарів в профілактиці  інсульту повинні бути направлені на виявлення  етіологічних чинників інсульту як ішеміного так і гемогагічного,  лікування супутніх захворювань, особливо гіпертензії, аритмії, цукрового діабету й інших подібних станів, які можуть знову стати причиною розвитку порушень кровообігу в мозку.

Ефективна профілактика розвитку повторного інсульту повинна обов’язково включати наступні заходи:

  1. щоденний контроль та ефективне лікування підвищеного артеріального тиску. Артеріальний тиск повинен бути на рівні 140 на 90 мм рт. ст. і нижчим. У пацієнтів з цукровим діабетом – 130 на 80 мм рт. ст
  2. обов’язковим є прийом ліків, які розріджують кров (антиагрегантів – після атеротромботичного інсульту та антикоагулянтів – після емболічного інсульту). Ці ліки призначаються для попередження тромбоутворення
  3. контроль та корекція рівня холестерину суттєво впливають на подальший розвиток та прогресування атеросклерозу. У пацієнтів з високим рівнем холестерину в крові обов’язковим є призначення засобів, що нормалізують його рівень в сироватці крові

Факторами, які також суттєво впливають на розвиток повторного інсульту є:

Паління

Припиніть або, у крайньому разі, скоротіть кількість викурених за день цигарок. Пам’ятайте! Курці мають на 50% більше шансів перенести повторний інсульт, аніж ті, хто не палить.

Алкоголь

Зловживання алкоголем призводить до підвищення ризику розвитку повторного геморагічного інсульту (крововиливу в мозок). Скоротіть вживання алкоголю до мінімуму або припиніть його вживання зовсім.

Ожиріння

Надмірна вага негативно впливає на роботу серця і судин. У осіб з надмірною вагою та ожирінням часто буває підвищений артеріальний тиск і цукровий діабет.

Гіподинамія

Щоденні прогулянки пішки не менше 30 хвилин – оптимальний вид фізичного навантаження. Не уникайте цього. Рух – це життя

Профілактичні заходи, спрямовані на запобігання розвитку повторного інсульту, повинні починатися з другого тижня після перенесеного інсульту і продовжуватись постійно, часто місяцями та роками, без перерви, під пильним наглядом лікаря.

Матеріал підготувала: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та мед. психології Інна Кривецька

Корисно знати