• Українська
  • English
Профілактика та лікування рецидивуючого вульвовагініту
Профілактика та лікування рецидивуючого вульвовагініту

Профілактика та лікування рецидивуючого вульвовагініту

Рецидивуючий неспецифічний вульвовагініт є актуальною медико-соціальною проблемою так, як призвидить до розвитку фонових і передракових захворювань шийки матки, ендометриту, безпліддя, позаматкової вагітності, ускладненого перебігу вагітності та пологів.

 

У механізмі виникнення вульвовагініту важливу роль відіграють зміни мікроекосистеми нормального біоценозу піхви у відповідь на різноманітні несприятливі чинники. Порушення мікробіоценозу піхви розглядають як стан дисбіозу піхвової мікрофлори. При цьому відбувається елімінація лактобацил, що призводить до колонізації піхви облігатними анаеробами (Peptostreptococcus SPP, Prevotella SPP, Fusobacterium SPP, Mobilincus SPP), гарднерелою та грибами виду Candida. У деяких випадках на тлі абсолютного переважання умовнопатогенних мікроорганізмів можуть бути присутні лактобацили анаеробного походження в низькому титрі, які не можуть продукувати пероксид водню. Тому рН піхви не має кислої реакції, що призводить до зниження резистентності вагінального біотопу до умовнопатогенної мікрофлори.

Призначення антибактеріальної терапії без врахування патогенезу захворювання, в більшості випадків не дає позитивного результату, а призводить до прогресування явищ дисбіозу, утворення вагінальної «біоплівки», неефективності лікування та розвитку додаткових ускладнень (дисбіоз кишківника). Кращого результату можна досягти при використанні комплексного лікування із додатковим призначенням антисептичних препаратів для інтравагінального застосування, які мають активність до широкого спектру збудників генітальних інфекцій.

Нами запропоновано сучасний спосіб лікування рецидивуючого неспецифічного вульвагініту шляхом призначення місцевого антисептика Фурасол в дозі 100 мг у вигляді теплого водного розчину для спинцювання 1 раз на день, протягом 7 днів. З четвертого дня лікування рекомендується додатково вводити Лактогель в дозі 5 мг інтравагінально на ніч, протягом 7 днів.

Фурагін розчинний має широкий спектр антибактеріальної дії проти грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів, резистентних до антибіотиків та інших хіміотерапевтичних засобів. Антибіктеріальна дія фурагіну розчинного заснована на пригніченні ферментативних систем різних бактерій. Порівняно з антибіотиками і сульфаніламідами резистентність до фурагіну розвивається повільно і незначною мірою. Фурасол пригнічує здатність збудників інфекції до формування вагінальної «біоплівки» та виділення токсинів, швидко усуває біль, набряк та інші ознаки запалення.

З метою сприяння росту лактобацил і відновлення рН піхви можна використовувати препарат, що містить молочну кислоту і глікоген – вагінальний гель Лактогель. Він відновлює мікрофлору піхви, нормалізує і підтримує природні значення рН піхви під час курсу антисептиків, антибіотиків, протигрибкових препаратів.

Використання вказаного лікування в поєднанні з традиційним дасть можливість підвищити ефективність лікувальних заходів та знизити частоту гінекологічної та акушерської захворюваності, покращити стан здоров’я жінки, її працездатність та показники якості життя.

Матеріал підготувала: доцент кафедри акушерства та гінекології Косілова С.Є.

Корисно знати