• Українська
  • English
Як відзначають День дітей в різних країнах світу
Як відзначають День дітей в різних країнах світу

Як відзначають День дітей в різних країнах світу

Всесвітній дитячий день – це можливість зробити щось особливе для молодих. Вперше відповідно до резолюції Організації Об’єднаних Націй (ООН) у 1954 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала: «Всесвітній день захисту дітей дотримується в день і в порядку, який кожен вважає доречним».

 

Всесвітній день захисту дітей проводиться 20 листопада з 1956 року, коли ООН прийняла Декларацію прав дитини.

У Декларації викладено 10 принципів захисту дітей і підтверджена відповідальність за захист дітей до і після народження: право на навчання, право на життя, право на здоров’я і медичні послуги, право на сім’ю, право на освіту і право не піддаватися тортурам або нелюдському поводженню або покаранню, право на захист від експлуатації, насильства та зловживань, право голосу, бути почутим, право не піддаватися дискримінації, право на свободу вираження думки, совісті і релігії. Завдання дорослих – створити світ, в якому кожна дитина здатна розвиватися за своїм найповнішим потенціалом.

Відповідно до Резолюції 836 (IX) від грудня 1954 року ООН початковим найменуванням цього дня був  «День захисту дітей». Однак потім День захисту дітей також стали відзначати  як День захисту прав дітей або Всесвітній день прав дітей. Через 30 років після прийняття Декларації прав дитини, 20 листопада 1989 року, прийнята Конвенція про права дитини (КПД), яка є самим швидким і широко ратифікованим міжнародним договором із прав людини в історії.  КПД допомогла  змінити спосіб догляду і лікування дітей. Діти більше не розглядаються як власність їх батьків. Вони не безпорадні, і вони не є об’єктами благодійності. Дитина є людиною і має право на те, щоб її розглядали як особистість.

Однак чи знаєте ви, що діти в усьому світі унікально відзначають своє свято?

Наприклад, діти в Сінгапурі визнають першу п’ятницю жовтня (раніше першого жовтня) в якості «Дня дітей».

Японія святкує День захисту дітей або «Кодомот» в п’ятий день п’ятого місяця щороку. Сім’ї запускають барвисті короп-змії зі своїх будинків, оскільки коропи представляють рішучість і бадьорість в японському фольклорі. Вони виставляють фігурки самурайських воїнів у своїх будинках, що символізує силу і хоробрість. У Токіо також проводиться «Дитяча Олімпіада», яка щорічно привертає тисячі дітей-конкурентів.

У Мексиці День захисту дітей відзначається 30 квітня, який також відомий як «Ель-Діа-Ніньо». Школи, парки та інші установи організовують різні спеціальні заходи для дітей Мексики. Заняття в школах замінюються іграми та кумедними атракціонами. Діти та підлітки грають у традиційні і звичайні ігри, такі як «Pin the Tail on the Donkey». Літаючі транспаранти, жива музика і лялькові вистави – це деякі загальні пам’ятки на місцевих святах. У цей день мексиканські діти співають пісні під час запуску традиційного мексиканського дерев’яного віночка за сніданком.

У Таїланді Національний день захисту дітей відзначається в другу суботу січня. Діти вважаються найціннішим ресурсом нації, і це щорічне свято служить для того, щоб діти могли усвідомлювати свою значущість і відповідальність перед суспільством. У цей особливий день дітям з Таїланду дозволені безкоштовні входи в автобуси, розважальні парки, зоопарки, урядові установи, такі як Будинок уряду, а також бази армії, флоту. Діти також отримали дозвіл Королівських військово-повітряних сил Таїланду на розвідку повітряних суден.

У Туреччині 23 квітня відзначається як Національний суверенітет і День захисту дітей. Діти займають місця в парламенті Туреччини і символічно керують країною один день. Вони обирають президента, який звернеться до народу по телебаченню, а до кінця дня, дитячий фестиваль проходить по всій країні. Дітям з усього світу пропонується брати участь і виступати в своїх традиційних сукнях і танцях на різних фестивалях в якості способу заохочення культурного обміну для всіх дітей.

В Україні День захисту дітей був створений Указом президента №568/98 від 30 травня 1998 року “Про день захисту дітей”. З того моменту в Україні 1 червня стало офіційним Днем захисту дітей. Щорічно по всій країні проводяться різні розважальні та соціальні заходи, присвячені дітям. Зокрема, 1-2 червня 2018 року на столичному Подолі, на Контрактовій площі та прилеглій до неї вулиці Петра Сагайдачного, пройшов перший Київський бал. На два дні площу перетворили в найбільшу танцювальну площу Європи, де пройшли майстер-класи з танців від відомих хореографів, близько тисячі дітей зі всієї країни одночасно танцювали вальс. Також, 2-3 червня відбувся сімейний зоряний фестиваль «Сімейні зустрічі» на підтримку родин, які виховують дітей-«метеликів», тобто дітей, які страждають від рідкісного невиліковного захворювання – булльозного епідермолізу.

Матеріал підготувала: професор кафедри педіатрії та медичної генетики, Сорокман Т.В.

Корисно знати