• Українська
  • English
Як алкоголь впливає на печінку
Як алкоголь впливає на печінку

Як алкоголь впливає на печінку

Наша печінка являє собою своєрідний фільтр, через який проходять усі шкідливі речовини. Вона допомагає нашому організму виводити токсини, бореться із різними інфекціями, зберігає вітаміни та енергію, а також відповідає за розділення субстанції, що стимулює травлення – жовчі.

 

Та з плином часу та надмірному її навантаженню, печінка вже не здатна виконувати свою роботу так само вправно.

Чому і як саме алкоголь шкодить печінці?

Справа в тому, що печінка являє собою автономну біохімічну лабораторію, в якій відбуваються хімічні перетворення алкоголю за участю її клітин – гепатоцитів. В нормі метаболізм алкоголю проходить вдало, але нормою вважається доза у 50мг спожитого спирту. Отож давайте дивитись на речі тверезо.

При систематичному споживанні алкогольних напоїв у печінки виникають труднощі. Продукти розпаду алкоголю, що утворюються при його окисленні, завойовують позиції у налагоджених процесах обміну в гепатоцитах, і порушують їх роботу, зокрема, жировий обмін.

Утворюються, так звані, «ліниві гепатоцити», які сповна переповнені жиром. Печінка поступово перетворюється на наповнений жиром валун та стає вразливою для вірусів та інших інфекційних агентів, що дає підґрунтя для розвитку алкогольного гепатиту.

При подальшому впливі на печінку алкоголю, клітини втрачають енергію та гинуть. В такому випадку, розвивається цироз. І ці процеси вже не зворотні. Уражена цирозом печінка перестає бути «найвірнішим вартовим організму». Як наслідок – гепатоцелюлярна карцинома(рак).

Від чого залежить ступінь сп‘яніння?

Маса тіла. Токсична дія будь-якої отрути залежить від маси тіла, у тому числі – етанолу. Тобто, чим людина вище, та чим більше вона важить, тим менше вона п’яніє від однакової кількості алкоголю.

Швидкість. Уявіть, якщо вам легенько поклали на ногу цеглину, а потім цю цеглину опустити на ногу з метрової висоти, результат сильно відрізнятиметься, а от цеглина лишається тою ж. Алкоголь працює за тією ж схемою. Спирт у нашому організмі метаболізується з дуже невеликою швидкістю. Тому якщо вжити пляшку шампанського впродовж вечора або зробити це за п‘ять хвилин, «залпом», то результат значно відрізнятиметься.

Газ. Справа в тому, що наявність в алкогольному напої вуглекислого газу або «бульбашок» значно прискорює процес сп‘яніння, так як вуглекислий газ допомагає етанолу всмоктуватись в кров.

Стать. У споживанні алкогольних напоїв існує неабияка гендерна нерівність та, як правило, жінки п‘яніють набагато швидше за протилежну стать, та більш вразливі до розвитку алкогольної залежності. Це пов‘язано з тим, що ферменти, які розщеплюють та утилізують алкоголь у жінок, менш активні, тому алкоголь довше затримується у них в крові. До того ж, у жінок менша вага тіла та у їх організмі від природи менше води, а алкоголь локалізується переважно в рідині. В результаті концентрація алкоголю в крові у жінок наростає швидше, ніж у чоловіків.

Температура приміщення. При підвищеній температурі процес всмоктування алкоголю в кров відбувається значно ефективніше, як результат – швидке оп‘яніння та навантаження на серцево-судинну систему.

Їжа. На голодний шлунок процес сп‘яніння відбувається набагато швидше, як і зростає навантаження на печінку. Сам по собі спирт погано всмоктується у шлунково-кишковому тракті, але якщо його розбавити водою, соками та іншими – процес всмоктування пройде швидше і, як наслідок, швидке оп‘яніння.

Серед продуктів, які сповільнюють всмоктування алкоголю в кров є картопля, рис та перлова крупа, бобові, солені овочі, хліб, квашена капуста, нежирна білкова їжа. Не рекомендується вживати з солодкими алкогольними напоями, тому що утруднюється секреція шлункового соку і м‘ясо попадає у кишечник до кінця неперетравленим.

А що ж не рекомендовано їсти у поєднанні з алкоголем?

Тістечка та тортики. Не зовсім вдалий вибір, тому що при попаданні у шлунок алкоголю і тістечка, він, у першу чергу, буде розщеплювати важливу для нього глюкозу, а розщеплення алкоголю залишить «на потім». В результаті – викид інсуліну в кров, швидке сп‘яніння та неминуче отруєння, бо організм встиг отруїтися «застійними» токсичними речовинами з алкоголю.

Гострі закуски. Гострі закуски, такі як «мексиканські перчики» також здатні посилювати вплив алкоголю, а якщо поєднувати гостре та міцні спиртні напої, збережіть собі номер «103», так як таке поєднання забезпечить вам екскурсію до лікарні з опіками слизової оболонки стравоходу та шлунка.

Шоколад. Шоколад у поєднанні з алкоголем дуже боляче вдаряє по підшлунковій залозі, так як здатен блокувати її вивідні протоки і наслідком може стати запалення підшлункової – панкреатит. В результаті почнеться процес самоперетравлення підшлункової залози. Отож, якщо ви полюбляєте закусити коньяк шоколадкою – це тривожний дзвіночок.

Мариновані овочі. Вони провокують ще більше навантаження на нирки та печінку, які поміж цим займаються розщепленням і виведенням алкоголю.

Свіжі томати. Погана ідея. Міцні напої у поєднанні з свіжими помідорами посилюють негативні якості один одного. Це пов‘язано, зокрема, з впливом органічних кислот на стінки слизової оболонки шлунка, в результаті – здуття живота та розлад шлунку.

Жирна та смажена їжа. Найпопулярніший міф, що велика кількість жирної їжі – вірний помічник на будь-якому «нетверезому» святі. Алкоголь та жирна їжа діють одночасно один на одного. З одного боку, спирт розчиняє жири і посилює апетит, з іншого – жир утворює на поверхні слизової оболонки шлунка захисну плівку, яка сповільнює надходження етанолу у кров і сп‘яніння, тому людині здається, що «до потрібної кондиції ще далеко».

Алкогольне отруєння – це найчастіше результат зловживання міцними спиртними напоями у поєднанні з висококалорійними стравами. З боку печінки може розвинутись просочування її тканини жиром – ожиріння печінки.

Алкоголь посилює секрецію підшлункової залози, яка в невеликих дозах поєднання жирів та алкоголю здатна дати цьому раду. Але коли доза перевищує гранично допустиму, білки, що містяться і підшлунковому соку, під дією алкоголю можуть згорнутися і відбудеться закупорка вивідних проток, як наслідок – панкреатит.

Різні сорти алкоголю

В сучасному світі існує різноманіття сортів алкоголю, та, нажаль чи на щастя, не всі вони сумісні між собою. Деяких сорти алкоголю при їх одночасному прийомі утворюють токсичні для організму суміші, які дають додаткове навантаження на печінку та мозок.

Також не рекомендовано запивати будь-яке спиртне пивом або шампанським, тому що в них міститься вуглекислота, яка сприяє більш активному всмоктуванню спирту. Також варто знати, що кислі напої разом з молоком викликають згортування білків у молоці, що загрожує вам інтоксикацією.

Зважаючи на все вищесказане, вам варто розуміти, що кожна ваша дія тягне за собою певну відповідальність. В даному випадку, відповідати буде ваш організм.

Матеріал підготували : Галушко А.-М. С., студентка 4 курсу медичного факультету №1 та Гончарук Л.М., к.мед.н, асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати