• Українська
  • English
Всесвітній тиждень антибіотикорезистентості
Всесвітній тиждень антибіотикорезистентості

Всесвітній тиждень антибіотикорезистентості

Стійкість до антибіотиків (антибіотикорезистентність) сьогодні є однією із найбільш серйозних загроз для здоров’я людства, наголошує Всесвітня організація охорони здоров’я. Неправильне використання антибіотиків людьми і застосування їх у тваринництві прискорюють цей процес.  Внаслідок цього, лікування бактеріальних інфекційних захворювань стає важчим: період госпіталізації стає довшим, зростають медичні витрати та показники смертності від інфекційних хвороб.

 

До кінця 50-х років минулого століття міжнародна медична спільнота вважала, що боротьба з інфекційними хворобами була виграна. На жаль, протягом останніх 30 років зростаючі показники антибіотикорезистентності показали, що таке переконання було ілюзією. Багато досліджень продемонстрували значне зростання резистентності до дії антибіотиків тих мікроорганізмів, які викликають внутрішньолікарняні та позалікарняні інфекції в усьому світі. Швидкість, з якою формується і розповсюджується стійкість мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів, вражає. Препарати, які ще декілька років тому були ефективними, сьогодні втрачають свої позиції і їх використання вимушено обмежується. Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я, швидке підвищення стійкості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів загрожує підірвати основи охорони здоров’я, зроблені медичною наукою протягом останніх 50 років.

Тож у 2015 році ВООЗ розпочала перший Всесвітній тиждень поінформованості про антибіотики, спрямований на підвищення рівня обізнаності про резистентність до антибіотиків та просування змін шляхом публічного спілкування та інформаційних кампаній.

Сьогодні ситуація в Україні, як у світі в цілому, невтішна. Насправді, за даними Міністерства охорони здоров’я, рівень внутрішньолікарняних інфекцій відмічається на рівні 4500 випадків протягом 2015-2016 років, що свідчить про низький рівень реєстрації на загальнодержавному рівні.

Антибіотикорезистентність призводить до зниження ефективності ліків у доступних варіантах лікування, а отже, і до збільшення смертності. Первинними причинами цього явища є фактори навколишнього середовища, які сприяють генетичній мутації бактеріальної клітини, тим самим пригнічуючи активний інгредієнт антибіотиків, а також нераціональне застосування антибіотиків у ветеринарії, в закладах охорони здоров’я, самолікування та  останнім часом – брак інвестицій у розробку нових ліків.

Призначення антибіотиків стоматологами є надзвичайно великим, і якщо в загальній медицині цей показник за останні роки зменшився, то у стоматології, навпаки – збільшився. Так, у період з 1996 по 2013 рік, стоматологи почали призначати на 62% більше антибіотиків, а їхня питома вага у стуктурі антибіотикотерапії зросла з 6,7% до 11,3%. Особливо часто антибіотики використовуються у пацієнтів зі скаргами на біль і припухлість. Рекомендації про необхідність застосування антибіотиків при захворюваннях тканин пародонта загрожує ще більшим зростанням споживання антибіотиків у стоматології. У той же час, практично відсутні дані, що підтверджують доцільність антибіотикотерапії при багатьох маніпуляціях в стоматології. Більш того, результати клінічних досліджень свідчать про небажаність використання антибіотиків у деяких ситуаціях.

Найчастіше в стоматології антибіотики призначаються при ендодонтичних втручаннях, захворюваннях тканин пародонта, і в щелепно-лицевої хірургії. Найбільш популярні антибіотики пеніцилінового ряду. Стоматологи добре обізнані про дози пеніциліну, його низьку токсичність і вартісті. Однак спостерігається зростання частоти використання інших антибіотиків викликане надіями на велику ефективність сучасних і дорогих препаратів. Ця впевненість більшою мірою заснована на маркетингових даних, так як ефективність багатьох нових антибіотиків не е доведена в клінічних дослідженнях.

Незважаючи на те, що небезпеки, що криються в нерозумному використанні антибіотиків, зокрема, зростання антимікробної резистентності, відомі вже протягом десятиліть, широка дискусія, що розгорнулися на сторінках журналів, як і раніше привертає загальну увагу. Численні статті в журналах і газетах викликають серйозне громадське занепокоєння. У публікаціях експертів наводилися досить переконливі докази грізних наслідків неправильного використання антибіотиків і висловлювалися заклики до їх розумного застосування в медицині та стоматології. Однак, складається враження, що антибіотики використовуються в стоматології в тій же мірі, що і раніше. Старі звички і переконання важко вмирають, поряд із значним соціальним та медико-юридичним тиском на стоматологів щодо призначення антибіотиків. Лікарі прагнуть попередити неприємні наслідки стоматологічних втручань, і їх переконання, що багато проблем в ротовій порожнині обумовлені інфекціями, стимулює призначення антибіотиків.

Тому в стоматології як антибіотикопрофілактика, так і лікування (зокрема, лікування пародонтиту), має бути обмежене лише певними вузькими ситуаціями, і базуватись на принципах доказової медицини.

Причини стійкості до антибіотиків:

  • надмірне використання антибіотиків
  • недотримання курсу лікування
  • надмірне використання антибіотиків у тваринництві
  • неналежний інфекційний контроль в лікарнях і клініках
  • неналежна гігієна і санітарія
  • відсутність нових антибіотиків

Сьогодні наукова медична спільнота одноголосно погоджується з тим, що обмеження використання антибактеріальних препаратів, як єдиний шлях контролю та зменшення резистентності, є неефективним. Контроль та зменшення рівня резистентності клінічно значимих патогенів до найбільш часто застосовуваних антибактеріальних препаратів можливі лише за комплексного підходу до вирішення проблеми. Зокрема:

Профілактика антибіотикорезистентності

– Що можуть зробити медики?

Медики відіграють провідну роль у правильному використанні антибіотиків пацієнтами. Тож звертаємо увагу на 5 ключових рекомендацій працівникам охорони здоров’я щодо попередження поширення резистентності до антибіотиків:

ВООЗ рекомендує:

Чисті руки

Перед будь-якими маніпуляціями переконайтесь, що ваші руки, інструменти чисті.

Призначайте антибіотики виважено

Призначайте антибіотики відповідно до чинних рекомендацій доказової медицини і тільки в тому випадку, якщо вони дійсно необхідні.

Не нехтуйте тестом для визначення чутливості до антибіотику

Якщо це можливо, проведіть тест для визначення чутливості до антибіотику.

Проінформуйте пацієнта

Зверніть увагу пацієнта на дозування антибіотиків і тривалість лікування.

Контролюйте вакцинацію

– Що можуть зробити пацієнти?

У ВООЗ наголошують, що навіть у випадку розробки нових препаратів, серйозна загроза антибіотикорезистентності залишиться, якщо не зміниться поведінка кожного з нас.

Проблема резистентності є багатогранною і важкою для вирішення. Причини виникнення і швидкого розповсюдження резистентності мікроорганізмів на даний час не є до кінця визначеними. Тому лише комплексний підхід і використання усіх можливих методів і заходів приведе до успіху.

І кожного разу, призначаючи антибіотики, давайте задумаємось над цією фразою: “Якщо не вжити термінових дій, наступить час, коли інфекції та мінімальні травми будуть знову вбивати”.

Матеріал підготували: завідувач кафедри, доцент Годованець Оксана Іванівна, асистент Романюк Дойніца Григорівна

Корисно знати