• Українська
  • English
Методи контрацепції для жінок в перименопаузі
Методи контрацепції для жінок в перименопаузі

Методи контрацепції для жінок в перименопаузі

Призначення контрацепції в жінок старшого репродуктивного віку є актуальним питанням з огляду на зміни вікової структури жінок в Україні.

 

На сьогодні жінки, старші за 50 років, складають 47% від загальної кількості жінок порівняно з 38% у 2006 році. Часто помилково вважається, що жінки в перименопаузі не потребують контрацепції. Дійсно, з віком знижується фертильність, якість і кількість ооцитів, однак більшість жінок цієї вікової групи перебувають у шлюбі або мають партнера, ведуть статеве життя. У жінок, старших за 45 років, вагітність може настати навіть на тлі відсутності менструації. Часто вагітність в перименопаузі є небажаною з огляду на зростання частоти хромосомних аберацій, ймовірності ускладнень та збільшення ризику перинатальної і материнської смертності. Аборти в жінок у перименопаузі характеризуються частим загостренням гінекологічної і екстрагенітальної патології, більш тяжким подальшим перебігом клі­мактеричного синдрому. Тому при виборі контрацептивного засобу метою є не лише запобігання небажаній вагітності, а й збереження здоров’я жінки та покращення якості її життя. Відповідно до критеріїв ВООЗ, вік жінки як єдиний фактор не може бути протипоказанням для використання доступних контрацептивних методів.

Згідно з Національним консенсусом щодо ведення пацієнток у клімактерії, жінкам слід продовжувати застосовувати контрацепцію протягом 1 року після останньої менструації, якщо вік складає більше 50 років, та протягом 2 років після останньої менструації у віці до 50 років.

У жінок у віці 45-47 років часто виникають тяжкі АМК, що значно погіршують якість життя, тому найбільш оптимальним є призначення комбінації естрадіолу валерат/дієногест, показаної для лікування АМК. Результати клінічних досліджень дозволяють припустити, що скорочення безгормонального інтервалу до 2 днів, як в комбінації естрадіолу валерат/дієногест, у порівнянні зі стандартною 7-денною перервою в більшості КОК, здатне істотно зменшити клімактеричні симптоми та симптоми, пов’язані з відміною гормонів.

В жінок у перименопаузі з АМК та/або дисменореєю, серцево-судинними захворюваннями, які обрали внутрішньоматкову контрацепцію, слід віддавати перевагу ЛНГ-ВМС (52 мг) в порівнянні з іншими внутрішньоматковими контрацептивами. ЛНГ- ВМС (52 мг) на 97% знижує об’єм менструальної крововтрати, сприяє підвищенню рівня гемоглобіну та феритину, тим самим покращуючи якість життя жінок із АМК. Жінки у віці 45 років і старші, які використовують ЛНГ-ВМС з контрацептивною метою, можуть використовувати систему протягом 5 років або, якщо в них спостерігається аменорея, до встановлення діагнозу менопаузи.

Застосування ЛНГ-ВМС (52 мг) дозволяє знизити ризик гістеректомії, профілактує гіперплазію ендометрія, рак ендометрія та яєчників, зменшує прояви дисменореї (в т. ч. асоційованої з генітальним ендометріозом). ЛНГ-ВМС може застосовуватись у жінок із екстрагенітальною патологією (серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, ожиріння).

Матеріал підготувала: д.мед.н., професор Кравченко Олена Вікторівна

Корисно знати