• Українська
  • English
Шкідливі звички та їх вплив на розвиток злоякісних пухлин щелепно-лицевої ділянки
Шкідливі звички та їх вплив на розвиток злоякісних пухлин щелепно-лицевої ділянки

Шкідливі звички та їх вплив на розвиток злоякісних пухлин щелепно-лицевої ділянки

Перші згадки про пухлини зустрічаються ще в папірусах Стародавнього Єгипту, манускриптах Індії, Китаю, датованих задовго до нашої ери.

 

Найбільш повний опис пухлин та їх класифікацію дав Гіппократ (460-377 рр. до н.е.). Саме він через зовнішню схожість пухлини і щупальців рака запропонував термін «рак». Пухлини, що за консистенцією та зовнішніми ознаками нагадували м’ясо риби, були класифіковані як саркоми. Відомості про пухлини і спроби їх лікування можна знайти у трактатах Цельса (30 р. до н.е.-38 рр.н.е.), який уперше описав метастази раку молочної залози.

Важливе значення для розуміння етіології злоякісних пухлин мали праці П. Потта, який у 1775 р. описав  рак шкіри у сажотрусів та С. Земмерінга, присвячені раку губи у курців люльки.

Безсумнівно, що на виникнення більшості злоякісних пухлин впливає сама людина, тому їх потенційно можна попереджувати. Серед основних факторів ризику, що призводять до виникнення новоутворень і, зокрема, в щелепно-лицевій ділянці можна віднести такі:

  • Тютюнопаління – є причиною виникнення злоякісних пухлин губ, слизової оболонки порожнини рота і язика, стравоходу, шлунка, гортані. Тютюновий дим містить істинні канцерогени (3,4 бензпірен), згадки про який зустрічаються у працях П. Потта 1775 р. та який за даними дослідника сприяв виникненню новоутворень у сажотрусів.
  • Надмірне вживання міцних алкогольних напоїв. Алкогольні напої безпосередньо не є справжніми канцерогенами, проте, їх надмірне вживання сприяє виснаженню захисних сил організму і як наслідок людина стає більш вразливою до дії канцерогенів. При одночасному вживанні алкоголю і тютюнопалінні частота виникнення новоутворень підвищується це є наслідком того, що алкоголь сприяє більшій проникності слизових оболонок.
  • Харчування – відомо, що значна кількість виникнення новоутворень пов’язана із вживанням разом із продуктами харчування канцерогенів, що в них містяться. В солоних, копчених, консервованих продуктах можуть міститись поліциклічні ароматичні вуглеводо, нітрозаміни. Фактором виникнення новоутворень є також хронічна травма  а  при харчуванні, небезпечним в канцерогенному плані є систематичне вживання надто гарячих напоїв.

Серед інших канцерогенних чинників можна виділити метеорологічні, зокрема, ультрафіолетове випромінювання, особливо у людей зі світлим кольором шкіри. Канцерогенний вплив мають також високі дози радіаційного опромінення.

Рак – це не вирок. Появу новоутворень можна попередити. Запорукою цього є активний та здоровий спосіб життя, здорове харчування, відмова від тютюнопаління та надмірного вживання алкоголю, своєчасне проходження медичних обстежень

Матеріал підготували: Н.Б. Кузняк І.І. Дроник, кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії

Корисно знати