• Українська
  • English
Харчування й дієта при цукровому діабеті ІІ типу
Харчування й дієта при цукровому діабеті ІІ типу

Харчування й дієта при цукровому діабеті ІІ типу

При цукровому діабеті другого типу інсулін не виконує свою функцію повною мірою. У зв’язку з цим відбувається порушення в роботі підшлункової залози і організму потрібні постійні ін’єкції інсуліну.

Основна мета лікування даного захворювання – відрегулювати обмін речовин шляхом зниження рівня глюкози в крові та поступового підвищення чутливості тканин до інсуліну.

Найбільш поширеними причинами розвитку даного захворювання є неправильне харчування і ожиріння. Перший крок до одужання — нормалізація харчування. У цьому випадку лікарі зазвичай призначають лікувальну дієту №9.

Важливо пам’ятати про те, що точні рекомендації щодо харчування може дати тільки лікар, ґрунтуючись на історії хвороби пацієнта, результати аналізів і наявності будь-яких супутніх захворювань.

Меню дієти при діабеті 2 ступеня

якщо немає надлишкової маси тіла, знижувати калорійність звичайного харчування не потрібно;

зменшення калорійності і кількості жирів у щоденному раціоні при надмірній вазі (більш детально дивіться в останньому розділі статті);

5-6 разове харчування невеликими порціями;

відсутність пропусків прийомів їжі (це може негативно позначитися на рівні цукру в крові);

достатнє вживання рідини (мінімум 1,3 літри води в день);

в якості теплової обробки рекомендовано тушкування, варіння, запікання і приготування на пару.

Фахівці також рекомендують людям, що страждають діабетом, замінити цукор різноманітними цукрозамінниками (наприклад, сорбітом, ксилітом, аспартамом або стевією).

Продукти дозволені діабетикам:

  • хліб і хлібобулочні вироби з додаванням висівок і зерен, а також діабетичні сорти хліба;
  • нежирні сорти м’яса і риби;
  • ковбасні вироби зі зниженим вмістом жиру;
  • супи вегетаріанські (з додаванням круп, квасолі, грибів і нежирних шматків м’яса);
  • страви з круп;
  • овочі та зелень;
  • ягоди і фрукти;
  • яйця в кількості 1 штуки в день в будь-якому вигляді або у складі страв;
  • знежирені або маложирні молочні продукти, масло зниженої жирності;
  • будь-які кисломолочні продукти;
  • дієтичні солодощі і кондитерські вироби з замінниками цукру;
  • натуральні рослинні масла;
  • чай, кавові напої без цукру;
  • ягідні і фруктові соки;
  • відвар шипшини;
  • мінеральні води;
  • безалкогольні напої без цукру.

Люди, що страждають діабетом, не з чуток знають про користь морської капусти, багатої солями кобальту та нікелю, які сприяють відновленню паращитоподібної залоз. Також фахівці рекомендують використовувати сушену ламінарію для схуднення. Тут можна прочитати про те, як правильно застосовувати цей корисний продукт для зниження ваги.

Заборонені продукти:

  • будь-які продукти, до складу яких входить цукор (шоколад, цукерки, здобна випічка, кондитерські вироби, варення, морозиво тощо);
  • мед;
  • жирне м’ясо;
  • субпродукти;
  • копченості і солона риба;
  • насичені м’ясні, рибні, овочеві та грибні бульйони;
  • солодкий йогурт, пряжене молоко, вершки, ряжанка, айран;
  • білий рис, манна крупа;
  • будь-які макаронні вироби;
  • мариновані та солоні овочі;
  • квашена капуста;
  • виноград, банани, інжир, родзинки та інші солодкі фрукти і сухофрукти;
  • гірчиця, майонез;
  • гострі та пряні страви;
  • алкогольні напої;
  • газовані напої і соки з додаванням цукру.

При цукровому діабеті другого типу описані правила харчування необхідно дотримуватися протягом усього життя. Дієта допоможе поліпшити самопочуття, контролювати вагу і уникнути таких ускладнень діабету, як серцево-судинні захворювання і сильне погіршення зору.

Враховуючи, що рекомендоване харчування є збалансованим і вельми різноманітним, воно може бути рекомендовано і здоровим людям в якості профілактики діабету та зайвої ваги.

Крім того, в день дозволяється випити необмежену кількість негазованої води. Використовувати будь-які розвантажувальні дні можна лише за згоди лікуючого лікаря.

Таким чином, дотримання лікувальної дієти при діабеті другого типу є ключовим фактором лікування. Підтримання здорового ваги і правильне харчування — головні завдання хворого. Це дозволить не допустити розвиток супутніх захворювань і поліпшити самопочуття.

Матеріал підготувала: доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Піддубна Антоніна

Корисно знати