• Українська
  • English
В БДМУ відзначено Міжнародний день запобігання уродженим вадам розвитку
В БДМУ відзначено Міжнародний день запобігання уродженим вадам розвитку

В БДМУ відзначено Міжнародний день запобігання уродженим вадам розвитку

Уроджені вади розвитку – головна причина малюкової смертності в розвинутих країнах світу.

 

У 2015 році за ініціативи 12 провідних організацій світу з охорони здоров’я започатковано відзначати щорічно 3 березня Всесвітній день запобігання уродженим вадам розвитку. Цю ініціативу підтримали 48 організацій у багатьох країнах на всіх континентах.

Мета цього Дня у всьому світі – покращити поінформованість суспільства про причини уроджених вад розвитку, запровадити програми первинної профілактики УВР, розширити мережу інформаційних ресурсів і служб з опіки хворих та їхніх родин.

З нагоди відзначення Міжнародного дня запобігання уродженим вадам розвитку доц. кафедри педіатрії та медичної генетики Ластівка Ірина провела круглий стіл із студентами першої групи V-го курсу.  До уваги студентів була представлена лекція «Наслідки куріння під час вагітності», в якій було викладено негативні наслідки тютюнокуріння на ембріон, плід та новонародженого малюка, структуру уроджених вад розвитку та патологічних станів при зловживанні цією звичкою батьками.

Статистика свідчить про те, що в світі щороку народжується близько 150 тис. дітей з уродженими вадами розвитку (УВР).

Відомо кілька тисяч УВР, що можуть бути викликані як генетичними чинниками, так і впливом навколишнього середовища. Серед останніх провідне місце посідають такі, як тютюнопаління та вживання алкоголю, які набули значного розповсюдження за останні роки, особливо серед молоді. Ця негативна тенденція продовжує поглиблюватись на тлі загострення соціально-економічної кризи в державі, зниження рівня життя населення, що призводить до соціальних та медичних проблем, фізичного та морального занепаду суспільства, демографічної кризи, значних економічних втрат.

Представлені результати проведеного на кафедрі педіатрії та медичної генетики дослідження, які  показали, що родини, в яких матері та батьки зловживають шкідливими звичками, становлять групу ризику щодо народження дітей із УВР, а саме з множинними уродженими вадами розвитку та уродженими вадами розвитку центральної нервової системи.

Також до уваги студентів була представлена презентація проф. В.Вертелецького про запобігання уродженим вадам. Створена OMNI-Net – MedWord для сайту Clinical Eye Openers, в якій було висвітлено причини виникнення, медичні аспекти дітей із уродженими вадами розвитку та питання їх профілактики.

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати