• Українська
  • English
Співробітники БДМУ провели майстер-клас «Дієтичне харчування»
Співробітники БДМУ провели майстер-клас «Дієтичне харчування»

Співробітники БДМУ провели майстер-клас «Дієтичне харчування»

Ще батько медицини Гіппократ казав: «Ми є те, що ми їмо». Правильне харчування є одним з найважливіших профілактичних засобів, спрямованих на збереження і зміцнення здоров’я населення.

 

Нездорова їжа призводить до ослаблення організму, зниження працездатності і стійкості до різних зовнішніх впливів, а пізніше й до хронічних захворювань.

Переїдання, особливо на тлі зниження рухової активності, сприяє зайвій повноті вже в молодому віці, а в подальшому позначається на роботі серця і судин, вражає печінку, викликає патологічні зміни в суглобах і хребті, призводить до діабету та багатьох інших хвороб.

Разом з тим, дієтичне харчування є важливою частиною комплексного лікування захворювань. При багатьох хворобах, зокрема при цукровому діабеті, ожирінні тощо воно є вагомим самостійним терапевтичним фактором. Дієтичне харчування повинно бути індивідуальним, призначатися залежно від тяжкості хвороби, враховувати взаємодію харчових речовин в організмі, щадити пошкоджені ферментні системи, стимулювати відновлювальні процеси в органах і тканинах, компенсувати втрати харчових речовин організмом хворого. При цьому повинні братися до уваги характер захворювання, хімічний склад і спосіб кулінарної обробки їжі, особисті звички або непереносимість окремих видів продуктів, місцеві і національні традиції в харчуванні тощо.

Майстер-клас “Дієтичне харчування”

Саме ці питання обговорювалися під час майстер-класу з дієтичного харчування, організованого співробітниками кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології та студентами ВДНЗУ «Буковинський державний медичний університет» на базі ОКУ «Чернівецький обласний ендокринологічний центр».

7 квітня, з нагоди відзначення Всесвітнього дня здоров’я, провідні фахівці-дієтологи, ендокринологи, гастроентерологи, нефрологи, імунологи міста ознайомили всіх небайдужих до свого здоров’я чернівчан із тонкощами правильного харчування та здорового способу життя (лікар-дієтолог Н.Ю. Бочарова), особливостями дієтичного харчування за наявності ендокринних захворювань (проф. Н.В. Пашковська), патології нирок (проф. Л.О. Зуб), шлунково-кишкового тракту (доц. Н.М. Паліброда), порушень з боку імунної системи (д.мед.н. Г.Д. Коваль).

Особливу увагу учасників привернув майстер-клас, зорганізований студентами-науковцями БДМУ, що пройшов під гаслом «А чи відомо вам, що ви їсте? Міфи і реалії здорового харчування». Жвава дискусія наприкінці лекцій, чисельні питання аудиторії стосовно корекції харчової поведінки за наявності різноманітних захворювань свідчать про надзвичайну актуальність та неоціненне практичне значення проведеного заходу, завершенням якого стало побажання всім учасникам «Харчуйтеся правильно! Будьте здоровими і щасливими! Живіть у мирі та злагоді!».

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати