• Українська
  • English
Гормональна контрацепція: за і проти
Гормональна контрацепція: за і проти

Гормональна контрацепція: за і проти

Під такою назвою проведено кураторську годину для студентів І курсу 5 групи стоматологічного факультету.

 

Куратор Ольга Кметь розповіла студентам про те, що вперше термін «гормональна контрацепція» було запропоновано у 1912 році Людвігом Хабербладтом.

Вже у 1960 році на американському ринку з’явився перший оральний контрацептив – еновід. Він містив досить високі дози гормонів (1 таблетка за вмістом гормонів прирівнюється до 40 сучасних) та мав велику кількість побічних ефектів. Відтоді гормональна контрацепція стала значно якіснішою та отримала широке розповсюдження в усіх країнах світу.

За визначенням експертів ВООЗ, на сьогоднішній день, цей вид контрацепції є найефективнішим (ступінь надійності складає майже 99%). Тому не дивно, що гормональними контрацептивами користуються більше 70 мільйонів жінок у всьому світі.

Крім запобігання небажаній вагітності, сучасні контрацептиви ще й сприятливо впливають на організм.

Гормональна контрацепція нормалізує менструальний цикл при його порушеннях, знижується ризик розвитку доброякісних пухлин молочної залози, раку матки та яєчників, кіст яєчників, міоми матки, ендометріозу, запальних захворювань органів малого тазу, деякі – усувають прояви акне і випадіння волосся, покращують загальний стан шкіри. Комбіновані протизаплідні таблетки можуть бути використані для невідкладної контрацепції.

Куратор зауважила, що залежно від віку жінки, може бути різним і функціональне призначення гормональної контрацепції. У підлітковому віці – це попередження небажаної вагітності для збереження репродуктивного здоров’я, в зрілому – такі засоби допомагають дотриманню оптимальних інтервалів між пологами, а в пізньому репродуктивному віці – служать для запобігання незапланованої вагітності, збереження соматичного здоров’я, мають захисну гормональну дію щодо профілактики раку тіла матки, яєчників тощо.

Однак для препаратів даної групи характерні і побічні ефекти: аменорея, депресія (зміна настрою або втрата статевого потягу), головні болі (можливі у поєднанні з порушенням зору), підвищення кров’яного тиску, болючість молочних залоз, збільшення маси тіла.

На завершення дискусії студентами зроблено висновок про те, що перед тим, як починати приймання гормональних контрацептивів, бажано пройти гінекологічне обстеження, обов’язково проконсультуватися зі спеціалістом та попереджати лікаря про застосування даних ліків при призначенні будь-яких інших препаратів. Отже, перш ніж починати приймати гормональні контрацептиви, необхідно добре зважити всі за і проти.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати