• Українська
  • English
Викладачі БДМУ провели виїзний майстер-клас по наданню першої долікарської допомоги
Викладачі БДМУ провели виїзний майстер-клас по наданню першої долікарської допомоги

Викладачі БДМУ провели виїзний майстер-клас по наданню першої долікарської допомоги

24 квітня викладачі ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» провели майстер-клас по наданню першої долікарської допомоги у Берегометській гімназії.

 

Проведення таких акцій для школярів 9-11 класів та вчителів загальноосвітніх шкіл Чернівецької області вже стало традиційним. Мета таких майстер-класів – навчити школярів та вчителів основним правилам проведення лерцево-легевої реанімації та зупинки кровотеч.

Акцію розпочала помічник ректора з іміджевої політики, професор Алла Борисюк, яка розповіла про мету візиту, представила колег та подякувала адміністрації навчального закладу за запрошення.

Асистент кафедри фтизіатрії та пульмонології Інга Єременчук розповіла про актуальність першої долікарської допомоги, хто повинен надавати таку допомогу, які можуть бути ситуації та як потрібно надати першу долікарську допомогу для того, щоб врятувати людині життя. Після чого показала, як правильно проводити серцево-легеневу реанімацію. Для відпрацювання практичних вмінь учнів та вчителів запропонувала спробувати самостійно провести реанімаційні заходи на фантомі.

Спочатку спостерігалася розгубленість, проте багато учнів активно брали участь у обговоренні та самостійно спробували провести непрямий масаж серця. До слова, багатьом вдалося правильно виконати реанімаційні заходи, що фіксувалося загоранням лампочок на фантомі. До практики також долучилися вчителі та директор школи Леся Том’як.

Про першу долікарську допомогу при кровотечах розповів асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Віталій Смандич, який ознайомив присутніх з видами травм та кровотеч, з тим, як правильно і де потрібно накласти джгут та як зупинити кровотечу.

В Україні щороку понад 15 млн. осіб потребують екстреної медичної допомоги

Несвоєчасне і низькоякісне надання екстреної медичної допомоги хворому або постраждалому може бути причиною стійкої втрати здоров’я чи смерті людини

Смертність населення працездатного віку в Україні від нещасних випадків, травм та отруєнь перевищує аналогічні показники в розвинених країнах світу в 10 разів

Послідовність дій при першій долікарській допомозі

Перший крок серцево-легеневої реанімації

Зателефонуйте 1-0-3!

Дуже важливо пам’ятати, що дзвінок 103 може бути найважливішим кроком, який необхідно зробити, щоб зберегти життя! Якщо є хтось, крім вас, він повинний набрати 1-0-3 негайно. Якщо ви один на один з дорослою жертвою, спробуйте зателефонувати 1-0-3 до початку виконання СЛР.

Якщо допомога потрібна дитині, в першу чергу починайте робити серцево-легеневу реанімацію та телефонуйте 1-0-3 через хвилину після початку реанімаційних заходів.

Повідомите диспетчеру швидкої:

1. Ваше місце знаходження

2. Ваш номер телефону

3. Ситуацію, що сталася

4. Стан потерпілого

Завжди пам’ятайте, що треба зберігати спокій і не втрачати самоконтроль, адже у разі виникнення надзвичайної ситуації Ви можете бути єдиним шансом людини на виживання.

1. Перевірте здатність людини реагувати на гучний голос та легке струшення. Ні в якому разі не трясіть і не рухайте постраждалого, якщо ви підозрюєте, що він може мати ушкодження спинного мозку – натисніть на больові точки (нігтьове ложе, надключична область, місце вимірювання пульсу на сонній артерії)

2. Зателефонуйте 1-0-3.

3. Пам’ятайте, мнемонічне правило CAB:

“C” – Circulation/Commression (Циркуляція крові/ Компресія грудної клітини): якщо пульс відсутній, виконати 30 компресій грудної клітки за правилом: 2 руки, 2 дюйми (5 см) з частотою не меншою ніж 100 стискань на хвилину.

“A” – Airway. Прохідність повітря дихальними шляхами забезпечується нахилом голови назад з одночасним підняттям шиї.

“B” – Breathing (Дихання) затисніть постраждалому ніс і зробіть 2 вдихи, спостерігаючи за розширенням грудної клітки під час дихання.

Після чотирьох циклів з 30 компресій та двох вдихів перевірте пульс і при необхідності виконуйте цикли знову.

Цикл 30 компресій – 2 вдихи проводиться незалежно від того надаєте ви допомогу постраждалому один чи за участю іншого реаніматора.

Цикл 30 компресій – 2 вдихи проводиться до того часу поки не надійде кваліфікована медична допомога.

Ми бачимо, що алгоритм надання першої долікарської допомоги не є складним, проте його потрібно запам’ятати і, що дуже важливо, домедичну допомогу потрібно надавати правильно. Тому, якщо у вас є можливість відвідати майстер-клас чи курси з ПДД – обов’язково це зробіть.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати