• Українська
  • English
В БДМУ вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
В БДМУ вшанували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи

В БДМУ вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

26 квітня чернівчани вшановували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи, яка сталася в цей день у 1986 році.

 

Представники крайової влади, духовенства, організацій чорнобильців, громадськості, учнівської та студентської молоді вшанували пам’ять всіх тих, кого торкнулося ядерне лихо. Розпочався траурний мітинг із молебню за загиблими та померлими. Після цього присутні поклали квіти та свічки до Стіни пам’яті на Центральному кладовищі Чернівців.

Від Буковинського державного медичногоу університету участь в заході взяли представники ректорату та Студентської ради.

Також в університеті було проведено ряд заходів, приурочених Чорнобильській трагедії.

Чорнобиль з пам’яті не стерти

Техногенна, екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції сталася в ніч на 26 квітня 1986 року. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім.

Не варто забувати, що людина – істота не досконала, і все, створене нею, може дати похибку…

Унаслідок чорнобильського вибуху в Україні було радіаційно забруднено більше ніж 2300 населених пунктів, розташованих на території 12 областей. Чорнобильська катастрофа порушила нормальну життєдіяльність і виробництво в багатьох регіонах України, Білорусі і Росії; істотні збитки було завдано сільськогосподарським і промисловим об’єктам, постраждали лісові масиви і водне господарство.

Але ніякими фінансовими розрахунками не виміряти людське горе, пов’язане зі смертю чи втратою здоров’я ліквідаторів аварії, із хворобами дітей, зі страхом згубних наслідків катастрофи.

26 квітня студенти 4 курсу, 19 групи, спеціальність «Лікувальна справа» (куратор – доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Безрук Т.О.) під час проведення кураторського заходу переглянули художній фільм «Метелики», присвячений хронології цих подій.

Дні пам’яті Чорнобильської трагедії

26 квітня на кафедрі фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата, за сприяння завідувача кафедри професора Світлани Ткачук провели круглий стіл присвячений пам’яті Чорнобильської трагедії. У заході прийняли участь головний куратор 4 медичного факультету доцент кафедри Світлана Семененко, співробітники кафедри, студенти 4 медичного факультету спеціальність «Педіатрія» 1-5 груп. Про найбільшу техногенно-екологічну катастрофу сучасності, про мужність і самовідданість перших військових рятівників розповіли куратори академічних груп Віта Анцупова, Софія Боштан, Тетяна Савчук, Світлана Анохіна.

Україна з сумом відзначає 31 річницю Чорнобильської трагедії. 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу. Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Майже одразу на місце аварії приїхали пожежники. Вогонь гасили до 5-ї години ранку. Проте усередині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише територію сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Студентам були представлені архівні відео матеріали, які підготували, к.мед., доцент кафедри Інга Тимофійчук та к.мед.н., доцент кафедри Віктор Гордієнко. Перед присутніми виступив студент 4групи 2 курсу Ковцун Максим який продекламував вірш «Переселенцям» про раптово зламані долі, про біль та надію, про нове місто Славутич. Майбутні педіатри проявили небайдуже ставлення до трагедії, яка відлунює й сьогодні.

«Відлуння Чорнобиля – 31 рік»

На кафедрі педіатрії та медичної генетики доцентом М.Г.Гінгуляком прочитана лекція та проведена бесіда зі студентами 6 групи (кураторська група) 5 та 4 груп 4-го курсу медичного факультету №1 «Відлуння Чорнобиля – 31 рік». Студенти уважно прослухали лекцію та провели жваве обговорення даної теми. У процесі обговорення прийняли участь також співробітники кафедри.

«Чорнобиль – минуле та сьогодення»

27 квітня проведена відкрита кураторська година зі студентами 4-го медичного факультету «Чорнобиль – минуле та сьогодення». Прочитана лекція асист. Андрійчуком Д.Р. кураторським групам (3 група 2 курс, 5 група 3 курс, 4 група 4 курс).

Далі кураторами доц. Швигаром Л.В. та асист. Ризничук М.О. проведено круглі столи зі студентами по вищезгаданій темі. На кураторській годині була присутня головний куратор 4-го медичного факультету доц. Семененко С.Б.

Маємо надію, що подібне лихо надалі омине не тільки Україну, але і всі країни світу. Слава Героям, які пожертвували своїм життям заради нашого щасливого сьогодення.

Чорнобиль – наслідки трагедії

26 квітня 1986 р. на Чорнобильській атомній станції відбулася жахлива катастрофа, в наслідок якої територія України та за її межами була забруднена радіоактивними ізотопами, такими, як цезій-137, йод-131, стронцій-90, плутоній-239 і плутоній-240.

У результаті аварії велика кількість людей померла від променевої хвороби, підвищилася кількість мертвонароджених дітей і дітей із вродженими відхиленнями, а також значно зріс рівень дитячої лейкемії в заражених районах. Ці проблеми стали предметом наукових досліджень вчених України та інших країн.

27 квітня на кафедрі біологічної фізики та медичної інформатики був проведений захід присвячений скорботній даті аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС. Метою заходу було пригадати трагічний день, вшанувати всіх постраждалих, а також ознайомити студентів-іноземців з Чорнобильською катастрофою від якої постраждали тисячі українців. Ця трагедія не тільки забрала життя та здоров’я ліквідаторів, вона і сьогодні нагадує про себе. Ще довго ми будемо відчувати на собі наслідки трагедії…

У заході взяли участь студенти 1 і 2 курсів напрямку «Медицина» та викладачі кафедри. Студенти Ротар І., Панченко О., Кирижак О., Декет М. (2 курс 16 група), Антонійчук В. (2 курс 19 група), Огонюк О., Латюк Д., Дуфинець К., Кіш Д. (2 курс 22 група) під керівництвом старшого викладача кафедри Григоришина П.М. підготували презентації та короткі доповіді про Чорнобильську АЕС та причини аварії, хронологія вибуху, екологічні наслідки аварії, зону відчуження сьогодні, типи ізотопів, територію після забруднення, дію іонізуючого випромінювання на клітини, віддалену дії іонізуючого випромінювання, хромосомну патологію, вплив чорнобиля на здоров’я людей, статистику захворювань після чорнобиля, методи лікування та ін. Студенти 2 курсу 44 групи Сінгх Ятхарат Ємен, Гупта Мансі Парешбхаі, Сушіл Навамі та студент 55 групи Аюш Сінгх, під керівництвом асистента Гуцул О.В. підготували цікаві презентації в яких розглянули фактори, які спричинили аварію та її слідки.

Такі аварії, як у Чорнобилі, не повинні ніколи повторюватися знову, оскільки існування мільйонів людей може бути під загрозою. Головною умовою безпечного обслуговування ядерних енергетичних станцій є належна робота та достатній технічний рівень знань кожного інженера та працівника.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати