• Українська
  • English
В БДМУ відзначили День науки
В БДМУ відзначили День науки

В БДМУ відзначили День науки

У третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято науковців – День науки.

 

Це свято, коли вшановуються наукові традиції, досягнення вчених, якими ми по праву пишаємося і на які покладаємо великі сподівання. Адже тільки спираючись на розвинену науку, можна побудувати динамічну конкурентоспроможну економіку, здатну забезпечувати сталий розвиток та соціальну єдність суспільства. До того ж, науковим потенціалом визначається не тільки рівень соціально-економічного розвитку країни, але й її авторитет на міжнародній арені та місце у світовій спільноті. Що ж стосується України, то її науковий потенціал вважається одним з найкращих у Європі. Українські вчені є авторами безлічі винаходів у різних галузях науки, зокрема й медичній.

З нагоди Дня науки у Вищому державному навчальному закладі «Буковинський державний медичний університет» співробітниками багатьох кафедр було проведено ряд заходів.

День науки на кафедрі суспільних наук та українознавства

У рамках відзначення Дня науки на кафедрі суспільних наук та українознавства проведено низку заходів, зокрема круглі столи на теми: «Видатні українські письменники-медики» та «Світові науково-технічні досягнення українців у сфері медицини», а також дискусію на тему: «Наука без кордонів», організаторами яких стали завідувач кафедри д. іст. н. Мойсей А. А. та доценти Шутак Л. Б., Навчук Г. В. і Ткач А. В.

Крім того, доценти Навчук Г. В. і Шутак Л. Б. разом зі студентами курованих груп (№1 ІІ курсу медичного факультету №1 та №15 І курсу медичного факультету №2) відвідали книжкову виставку видавництва «Медицина» у бібліотеці БДМУ (вул. Богомольця, 2) з метою ознайомлення з новинками фахової літератури, з-поміж яких національний підручник «Українська мова за професійним спрямуванням», співавторами якого вони є. Це навчальне видання теж було представлено всім студентам медичних факультетів №1 та №4 (спеціальності «Медицина», «Медична та психологічна реабілітація», «Медсестринство»).

День науки та здоровий спосіб життя

На кафедрі пропедевтики внутрішніх хвороб було проведено круглий стіл, до якого долучились співробітники кафедри доценти Окіпняк І.В., Бачук-Понич Н.В., Лукашевич І.В. разом із студентами курованих груп 3 курсу медичного факультету №1. На заході була присутня куратор медичного факультету №1 Олійник О.Ю. Захід був присвячений одній із актуальних проблем сьогодення – профілактиці серцево-судинних захворювань. Учасники круглого столу взяли активну участь в обговоренні ролі раціонального харчування та модифікації способу життя у виникненні і прогресуванні ішемічної хвороби серця та артеріальної гіпертензії, обговорили аспекти комплексного підходу щодо їх корекції та дійшли спільної думки, що ефективна профілактика можлива лише спільними зусиллями суспільства і медицини за умови належної мотивації населення стосовно збереження власного здоров’я.

Студенти  активно долучилися до проведення заходу. Так, студент 4 групи 3 курсу Попович В.І. представив цікаву презентацію, в якій розповів про зміни артеріального тиску за умов дії стрес-факторів у віковому аспекті на тлі метаболічного синдрому.

В рамках акції учасниками в громадських місцях міста зацікавленим особам роздано флаєра «За здоровий спосіб життя» із рекомендаціями щодо фізичної активності та корекції харчування для попередження серцево-судинної патології.

Стоматологи БДМУ також відзначили День науки

З нагоди Всесвітнього Дня науки на кафедрі хірургічної та дитячої стоматології (зав.кафедри – доцент Кузняк Н.Б.) 27 квітня відбувся круглий стіл «Особливості лікування специфічних захворювань щелепно-лицевої ділянки».

У заході брали участь студенти ІІІ курсу спеціальності «Стоматологія», завідувач кафедри хірургічної та дитячої стоматології, доцент Кузняк Н.Б., доц. Галагдина А.А., ас. Хомич Н.М., ас. Дмитренко Р.Р., ас. Митченок М.П., ас. Герасим Л.М., ас. Паліс С.Ю., ас. Трифаненко С.І..

Під час заходу був представлений аналіз останніх досліджень і публікацій з даної тематики, розкриті сучасні методи діагностики та лікування специфічних захворювань щелепно-лицевої ділянки.

28 квітня був проведений науковий семінар «Особливості перебігу захворювань тканин пародонта у дитячому віці» з участю д.мед.н., доц. Годованець О.І., ас. Котельбан А.В., ас. Кіцак Т.С., ас. Мандзюк Т.Б., ас. Дроник І.І., ас. Вітковський О.О. та студентами 5 курсу стоматологічного факультету. Метою даного наукового семінару було представлення наукових досягнень молодих науковців. Присутні ознайомилися з особливостями перебігу захворювань тканин пародонта за умов ендокринної патології серед дитячого населення, результатами мікробіологічних та імунологічних досліджень і удосконаленими методами лікування хронічного катарального гінгівіту в такого контингенту дітей.

28 квітня також відбулася презентація міжнародних наукових програм «Стажування для медиків» та міжнародних «Стоматологічних форумів». Голова правління польсько-української фундації Інституту Міжнародної Академічної та Наукової Співпраці Цмоць О.І., асистент проекту Міхель О., та асистент проекту Гребенюк Н. ознайомили присутніх з можливостями стажування медиків закордоном та перспективами участі в міжнародних «Стоматологічних форумах».

У заході взяли участь завідувач кафедри хірургічної та дитячої стоматології, доц. Кузняк Н.Б., д.мед.н., доцент Годованець О.І., завідувач кафедри ортопедичної стоматології, проф. Бєліков О.Б., в.о. завідувача кафедри терапевтичної стоматології, доц. Батіг В.М., доц. Галагдина А.А., ас. Будаєв Ю.В., ас. Ваколюк О.Б., ас. Вітковський О.О., ас. Герасим Л.М., ас. Дмитренко Р.Р., ас. Дроник І.І., ас. Дячук І.І., ас. Кіцак Т.С., ас. Костенюк С.В., ас. Котельбан А.В., ас. Мандзюк Т.Б., ас. Митченок М.П., ас. Паліс С.Ю., ас. Трифаненко С.І., ас. Хомич Н.М.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати