• Українська
  • English
Студенти БДМУ провели дослідження щодо алергічних захворювань
Студенти БДМУ провели дослідження щодо алергічних захворювань

Студенти БДМУ провели дослідження щодо алергічних захворювань

16 жовтня з нагоди Дня алерголога та Дня здорового харчування студенти та викладачі БДМУ провели просвітницьку акцію.

 

Співробітники кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології зорганізували заходи із залученням студентів медичного №2 та стоматологічного факультетів й лікарів-інтернів БДМУ.

Студенти провели просвітницьку акцію з анкетуванням серед чернівчан та гостей міста, а також інформаційні «круглі столи» зі стоматологами.

Результати студентського дослідження

За результатами проведеного анкетування зроблені наступні висновки:

1. На запитання «Чи мали місце випадки алергічних або схожих на них реакцій» – «так» відповіли 42% респондентів, а «чи звертались з приводу алергії до лікаря» – 30% та «чи проходили специфічне обстеження» – 15%.

2.Значна частина опитаних-алергиків (52%) чітко називали фактори, що провокують алергічні реакції, на перше місце поставивши харчові продукти (69%), на друге – лікарські препарати (43%), на третє – побутові алергени (14%) та укуси комах (14,5%).

3. У 48% випадків респонденти, що мали алергічні реакції, асоціюють з алергією саме шкірні прояви (почервоніння, різноманітна висипка, свербіж, набряки).

4. Не всі лікарі проводять документування та здійснюють обмін інформацією щодо небажаних реакцій під час лікування (20% опитаних стоматологів).

Студенти в ході опитування та під час бесід інформували чернівчан про причини виникнення алергії, можливості алергодіагностики, які продукти харчування викликають алергічні реакції найчастіше, які прояви алергії бувають і як вони перебігають.

«Отже основна мета сьогодення – це запобігти та зменшити ризик виникнення хвороб цивілізації. Навчання правил харчування і здоров’я є першочерговою необхідністю і пекучою проблемою. Виявлення алергічних захворювань, на жаль, є недостатнім, несвоєчасним і проводиться лише за фактом звернення хворого. Незважаючи на розвиток діагностичної техніки, фармакотерапії, робота з алергенами продовжує залишатися головним технологічним засобом у алергології. Основним методом етіологічної діагностики алергічних захворювань  були і є шкірні проби з алергенами, а специфічна імунотерапія алергенами в останні часи знову стала займати одне з провідних місць у лікуванні алергічних захворювань, розповідає учасник організаційного комітету акції Наталія Каспрук, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології

Незважаючи на всі засоби лікування та профілактики, в усьому світі спостерігається постійне зростання алергічних захворювань, що стало глобальною проблемою.

Лікар-алерголог зауважує, що оточуюче середовище переповнене подразниками, які здатні викликати алергію. Для окремих пацієнтів алергія стає серйозною проблемою. У складних випадках може розвинутися анафілактичний шок, що в окремих випадках призводить до летального результату. При найменших проявах алергічної реакції, або підозрі на алергію потрібно пройти спеціальне обстеження. Чим раніше алергію буде діагностовано, тим легше її лікувати. З метою формування комплексу профілактичних дій щодо запобігання розвитку алергії, вкрай необхідним є також вивчення факторів ризику її формування.

За інформацією фахівців, найбільш частими додатковими факторами ризику виникнення алергії є:

незбалансоване харчування дітей і дорослих

зловживання високоалергенними продуктами

зростання патології органів шлунково-кишкового тракту (у дітей в 10 разів)

необґрунтоване застосування високотоксичних лікарських препаратів, самолікування.

В Україні реєстрація випадків звернення за медичною допомогою не відображає стану розповсюдженості алергічних захворювань. З одного боку, до лікарів самостійно звертаються, головним чином, пацієнти із вираженими проявами захворювання. При цьому, переважна більшість хворих звертається до лікарів широкого профілю, що, внаслідок певних особливостей вітчизняної статистики, також призводить до неврахування істинної частоти даних захворювань. Фахівцями доведено, що розповсюдженість алергічних захворювань, яку встановлено при цілеспрямованому дослідженні (вона є близькою до істинної) є у 6-10 разів вищою за ту, яка реєструється офіційно.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати