• Українська
  • English
Співробітники та студенти БДМУ розповідали чернівчанам як уникнути остеопорозу
Співробітники та студенти БДМУ розповідали чернівчанам як уникнути остеопорозу

Співробітники та студенти БДМУ розповідали чернівчанам як уникнути остеопорозу

20 жовтня, у Всесвітній день боротьби з остеопорозом студенти та викладачі БДМУ інформували чернівчан про дане захворювання – способи профілактики та лікування.

 

Акція проходила на території КП МТК «Калинівський ринок» за ініціативи викладачів та студентів БДМУ разом з КМУ «Обласний центр здоров’я», ОКУ «Чернівецький обласний ендокринологічний центр» за сприяння Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА та адміністрації КП МТК «Калинівський ринок» відбулась вулична профілактично-оздоровча акція з питань запобігання даному захворюванню.

Підприємці, працівники та відвідувачі ринку могли отримати консультації ендокринологів з питань профілактики, діагностики й лікування остеопорозу. Крім того, під час акції безкоштовно визначали ризик ураження кісток та ймовірність появи переломів у найближче десятиліття, вимірювали рівень артеріального тиску, показники глюкози у крові, індекс маси тіла та надавали рекомендації щодо їх корекції чи необхідності здійснення дообстеження.

Остеопороз – це хронічне прогресуюче захворювання, при якому знижується щільність кісткової тканини і, як наслідок, скелет стає більш крихким, а вірогідність виникнення переломів зростає. Жінок ця хвороба вражає після 50 років, а чоловіків після 70 років. Серед вторинних форм остеопорозу найчастіше трапляється ендокринний, який супроводжує такі захворювання як: гіперкортицизм, гіперпаратиреоз, тиреотоксикоз, гіперпролактинемія, акромегалія, цукровий діабет, гіпогонадизм.

За словами співробітника кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет», доктора медичних наук Івана Паньківа смертність від наслідків даної хвороби у світі посідає четверте місце серед неінфекційних захворювань. Високою загроза є для буковинців. Це засвідчили дослідження, які нещодавно були проведені в області. Вони показали, що 80% буковинців страждають від дефіциту вітаміну D, а в гірських районах області його недостача спостерігається у 100% населення. Для розвитку остеопорозу хронічне недостатнє надходження вітаміну D до організму стає своєрідним рушієм хвороби. Адже через його дефіцит в організмі людини належним чином не може засвоюватись необхідний кісткам кальцій. У результаті створюється сприятливі умови для розвитку остеопорозу. З часом додаються й інші немодифікувальні чинники (вік) і хвороба швидко набирає обертів. Ризик високий, а знають про цю хворобу дуже мало. За медичною допомогою буковинці звертаються пізно, – коли внаслідок прогресування остеопорозу навіть після незначних падінь стаються важкі переломи кісток.

Під час акції використовували програму FRAX для оцінки 10-річного ризику остеопоротичних переломів в жителів Буковини, за результатами якої, 90% учасників профілактичного заходу мають високий ризик розвитку остеопорозу і появи переломів кісток у майбутньому. Надали всім відповідні консультації й рекомендації, котрі допомогли б мінімізувати ймовірність такої перспективи.

Під час акції було вперше виявлено шість осіб з підвищеним рівнем глюкози в крові, яких скерували на дообстеження в обласний ендокринологічний центр.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати