• Українська
  • English
В БДМУ відзначили Міжнародний день толерантності
В БДМУ відзначили Міжнародний день толерантності

В БДМУ відзначили Міжнародний день толерантності

6 листопада на кафедрі психології та філософії вперше було проведено соціально-психологічний тренінг покращення толерантності для студентів БДМУ «Я Тебе помічаю. Я Тебе приймаю. Я Тебе поважаю» до Міжнародного дня толерантності.

 

Міжнародний день толерантності відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995р. за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри.

Ведучі групи – Вікторія Осипенко – психолог медико-психологічного центру БДМУ, викладач кафедри психології та філософії і Юлія Войткевич – головний куратор медичного факультету №3, асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб.

Тренінг об’єднав понад 30 студентів – українських громадян та студентів-іноземців (з англійською мовою навчання) БДМУ. Робота проводилась українською і англійською мовами. Активну участь у тренінгу взяли: проректор з науково-педагогічної роботи та виховання, доцент Ніна Зорій, професор Алла Борисюк – завідувач кафедри психології та філософії та Олександр Поліщук – керівник медико-психологічного центру БДМУ, доцент кафедри внутрішньої медицини, фізичної реабілітації, спортивної медицини та фізичного виховання.

В ході тренінгу Ніна Зорій наголосила на проблемі взаєморозуміння. Адже, толерантність передбачає всього лише нормальні цивілізовані стосунки між людьми, усвідомлення того, що світ і соціальне середовище багатовимірні Відповідно, погляди на цей світ різні, вони не можуть і не повинні зводитися до одноманітності або бути на чиюсь користь.

Професор Алла Борисюк відмітила, що толерантність у контексті комунікативної компетентності лікаря – це вміння професіонала адекватно реагувати на небажані, неприйнятні для нього індивідуальні особливості пацієнтів та негативні якості. Адже, хворий у лікаря може викликати різні відчуття, подобатися або не подобатися, може бути приємний або неприємний, але у будь-якому випадку психологічна підготовка лікаря повинна допомогти справитися з ситуацією, запобігти конфлікту або виникненню неформальних відносин.

Олександр Поліщук зазначив, що даний тренінг – це своєрідний  «моніторинг» рівня етнічної толерантності студентів БДМУ по відношенню до різних етнічних груп, спроба «пом’якшити» інтолерантні прояви в студентському середовищі. Враховуючи, щорічне збільшення обсягу соціального замовлення на підготовку іноземних фахівців-медиків, університетська спільнота вже давно є багатонаціональною.

Під час роботи учасники групи продемонстрували високий рівень особистісної і корпоративної толерантності й дійшли висновку, що толерантність – досить містке та глибоке поняття, яке торкається і міжнародних відносин, і діалогу культур, і міжетнічних та міжконфесійних взаємин, і культури світу.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати