• Українська
  • English
Співробітники та студенти БДМУ провели акцію «Жінка та діабет»
Співробітники та студенти БДМУ провели акцію «Жінка та діабет»

Співробітники та студенти БДМУ провели акцію «Жінка та діабет»

13 листопада на базі жіночої консультації МКПБ № 1 співробітники кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології і студенти БДМУ, працівники Чернівецького обласного ендокринологічного центру провели акцію, присвячену Всесвітньому дню діабету по ранньому виявленню цукрового діабету у жінок.

 

Всім бажаючим безкоштовно виміряли рівень глюкози в крові. Відвідувачів консультували лікар-ендокринолог Рябой Н.Д.,  лікар-гінеколог ЧОЕЦ Проценко О.В., доценти кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ – Піддубна А.А., Ляшук Р.П.

Рекомендовано для діагностики цукрового діабету звернутися до ендокринолога, який зможе виявити наявність захворювання і супутніх ускладнень, а також планування вагітності і спостереження за жінкою під час вагітності має здійснюватися групою лікарів: ендокринологом, акушером-гінекологом, окулістом, невропатологом, нефрологом, кардіологом.

Природа відвела жінці унікальну роль у продовженні роду, переклавши на неї майже всю відповідальність за здоров’я нащадків. Саме у жіночому організмі відбувається таємничий і великий процес перетворення двох злитих маленьких клітинок у складну організовану мислячу структуру – «Людину». Дев’ять місяців мати і дитина є одним цілим. У цей час будь-яке нездужання матері одразу відбивається на дитині, призводячи деколи до невиправних наслідків протягом усього її самостійного життя. Прикро, що багато жінок не розуміють, що більшість цих наслідків можна було би уникнути…

З кожним днем у світі збільшується зростання кількості ендокринних патологій, а цукровий діабет і досі посідає одне з провідних місць серед небезпечних захворювань, поступаючись лише хворобам серця, а також онкології.

Як відомо, діабет є дев’ятою провідною причиною смерті жінок у всьому світі, що спричиняє 2,1 мільйона смертей на рік. Кількість жінок, які страждають від ендокринних захворювань, як правило, у кілька разів більше, ніж чоловіків. Пов’язано це з особливостями жіночої ендокринної системи і часто веде до появи захворювання в період гормональних перебудов – в клімактеричний період або під час вагітності. Так, цукровий діабет є провідною причиною смертності серед жінок.

Будь-яке хронічне захворювання у матері в період вагітності становить більшу або меншу загрозу здоров’ю майбутнього малюка. На жаль, і цукровий діабет тут не є виключенням. Саме тому кожна жінка повинна знати про те, які перші ознаки та симптоми цукрового діабету.

Особливість цукрового діабету у жінок полягає в його непомітному і повільному початку. Перші ознаки зовсім не кидаються в очі, і захворювання може бути виявлено випадково – під час проведення аналізу крові, а також відвідування окуліста чи іншого фахівця, який і запідозрить хворобу, що в подальшому призводить до пізньої діагностики.

Перші ознаки цукрвого діабету

Стандартні ознаки даного захворювання у всіх жінок схожі і є свого роду сигналом організму, про наявність у ньому певних порушень.

Це, насамперед випадання і ламкості волосся на голові, що свідчить про наявність проблем з метаболізмом. Характерною ознакою цього захворювання є свербіж, що виявляється тільки на стопах ніг і долонях рук. Обумовлено це перенасиченням крові глюкозою. Даний симптом дуже поширений серед хворих жінок, він зустрічається більш ніж у вісімдесяти відсотках усіх випадків цукрового діабету у жінок і є чи не головною ознакою. До всіх вищеописаних симптомів варто додати сильну втому, сильну і невтомну спрагу, сонливість, сухість у роті, знемогу, посилений апетит, а також тривалий перебіг будь-яких захворювань інфекційного типу.

У деяких випадках до загальним ознаками діабету додаються ще і поколювання в області серця, надмірна нервозність, судоми литкових м’язів, а також безсоння. У вагітних жінок, при гестаційному діабеті спостерігається зниження апетиту, збільшення маси тіла, часте сечовипускання.

Народження здорової дитини можливе лише за наявності компенсації цукрового діабету не тільки протягом усієї вагітності, але й щонайменше двох-чотирьох місяців перед зачаттям.

Ця обов’язкова умова продиктована тією обставиною, що головним джерелом усіх негараздів під час вагітності за наявності цукрового діабету є підвищений цукор у крові. Найнадійнішим критерієм оцінки ступеня компенсації цукрового діабету є глікований гемоглобін (HbA1c). На цей час численними спостереженнями доведено, що за наявності у матері нормального рівня глікованого гемоглобіну частота можливих ускладнень у дитини наближається до значень у здоровій популяції.

Підвищений рівень глікованого гемоглобіну на момент зачаття і під час найперших тижнів вагітності може спричинити порушення закладки внутрішніх органів у малюка і призвести до розвитку тяжких вад розвитку серця, нирок, кишечнику, нервової системи тощо, які можуть бути несумісними з життям.

Настання вагітності на фоні декомпенсації цукрового діабету є дуже небезпечним. Тому тільки своєчасно розпочате лікування і коригування способу життя дозволить зберегти здоров’я, уникаючи появи ускладнень. Тому важливим є потреба вагітних жінок у покращеному доступі до скринінгу надання медичної допомоги та освіти задля досягнення позитивних результатів стосовно здоров’я матері та дитини

Інформацію підготувала: доцент кафедри Антоніна Піддубна

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати