• Українська
  • English
Свято для дітей, які хворіють цукровим діабетом
які хворіють цукровим діабетом

Свято для дітей, які хворіють цукровим діабетом

До Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом в Обласній дитячій клінічній лікарні м. Чернівці вже який рік поспіль проводиться урочисте святкове дійство для дітей.

 

На святі були присутні співробітники ендокринологічного відділення Обласної дитячої клінічної лікарні та представники кафедри педіатрії та медичної генетики БДМУ (асистенти Ризничук М.О., Хлуновська Л.Ю., Остапчук В.Г.).

Також до акції долучилися студенти 4-го ( 23-27 групи та 2 група педіатрів) та 5-го  (16 група) курсів медичного факультету №2 та №4.

Полінейропатії в дітей при цукровому діабеті: особливості перебігу та лікування

На сьогодні проблема цукрового діабету стоїть гостро не тільки в Україні, а й у світі в цілому. Кожна 9-та людина на планеті страждає на це захворювання, з них 15-20% ? діти.

Діабетична нейропатія – ураження периферичної нервової системи у хворих на цукровий діабет. Це найбільш раннє і часте ускладнення цукрового діабету I типу, яке має суттєвий вплив на працездатність і соціальну активність хворих. Дані літератури про поширеність діабетичної полінейропатії у дітей та підлітків із цукровим діабетом I типу суперечливі через відсутність єдиного підходу до діагностики і варіюють від 10 до 72% залежно від використаних методів обстеження.

У етіопатогенезі діабетичної нейропатії відіграють роль кілька чинників:

набряк і дегенерація нервових волокон;

посилення активності поліолового циклу і, як наслідок, накопичення сорбітолу, недостатність міоінозитолу;

порушення ліпідного обміну, посилення перекисного окислення ліпідів;

неферментативне глікозилювання білків;

метаболічний стрес внаслідок якого підвищене утворення вільних радикалів і зменшення антиоксидантної системи.

Навіть досягши задовільної метаболічної компенсації захворювання, не вдається припинити розвиток нейропатії, у зв’язку з чим проводиться активний пошук патогенетичних методів її профілактики і лікування.

Діабетична полінейропатія (ДП) однаково часто виникає у хворих на обидва типи ЦД, однак у хворих на ЦД 2 типу вона уже може бути на момент діагностування хвороби, тоді як у хворих на ЦД 1 типу вона виникає через кілька років з початку захворювання. Частота розвитку ДП корелює з тривалістю ЦД, тяжкістю перебігу та ступенем компенсації. При тривалій компенсації ЦД частота нейропатії зменшується на 70%.

Клінічним проявом дистальної поліневропатії (ДПН) є:

Сенсорна: Біль в ногах гострий пекучий або ниючий, що посилюється у спокої, особливо вночі, заніміння, парестезії, у т.ч. болючі, напруженість, поколювання, зниження порогу тактильної, больової, температурної чутливості, суглобового відчуття.

Моторна: Нічні судоми в м’язах, слабкість у м’язах, атрофії, нестійкість ходи, зниження ахіллового рефлексу, можуть траплятися мікросимптоми у вигляді зміни зіничних рефлексів, слабкості конвергенції, однобічного зниження рогівкового рефлексу, легка атаксія.

Особливостями дистальної поліневропатії у дітей, що хворі на цукровий діабет 1 типу (ЦД 1) є те, що:

• Найчастіше трапляється дистальна сенсорно-моторна поліневропатія, що проявляється зниженням ахіллового і колінного рефлексів за відсутності помітних порушень чутливості.

• Больовий синдром може бути відсутнім тривалий час, причому у тих, хто захворів на ЦД 1 у віці до 7 років больовий синдром спостерігається рідше, ніж у дітей з дебютом ЦД у віці від 7 до 12 років.

• Зниження вібраційної чутливості відбувається в останню чергу, слідом за зниженням поверхневих видів чутливості і відзначається при тяжких формах дистальної поліневропатії.

• Моторні порушення передують сенсорним.

Обстеження для діагностики ДНП у хворих на ЦД типу 1 проводять через 1 рік після дебюту ЦД.

Необхідні обстеження.

1. Огляд ніг для виявлення сухості шкіри, гіперкератозу, мозолів, інфікованих уражень шкіри, порушеного росту нігтів.

2. Оцінка сухожильних рефлексів (колінного, ахіллового).

3. Оцінка тактильної чутливості (монофіламентом).

4. Оцінка больової чутливості (тупим кінцем голки).

5. Оцінка температурної чутливості.

6. Оцінка пропріоцептивної чутливості (сенситивна атаксія – нестійкість у позі Ромберга)

7. Визначення вібраційної чутливості (градуйованим камертоном).

8. Електроміографія (ЕМГ) – стимуляція сенсорного ікроножного нерва (n. Suralis dextr.) та рухового (n. peroneus dextr.)

– амплітуда потенціалу дії

– амплітуда М-відповіді швидкості поширення збудження

9. Виявлення ортостатичної гіпотензії (зниження АТ > 30 мм рт.ст. при зміні положення з горизонтального в ветрикальне)

10. Проба Вальсальви (прискорення ЧСС при напруженні, натужуванні).

11. Зміна ЧСС на вдиху та на видиху.

Своєчасне лікування дозволить запобігти розвитку і прогресуванню ДНП, покращить перебіг ЦД. Лікування ДПН призначається залежно від її клінічної форми і стадії.

Необхідними лікувальними моментами є:

1. Дотримання ідеального/оптимального глікемічного контролю

2. Медикаментозне лікування: α-ліпоєва (тіоктова) кислота рекомендовані 2 курси на рік. Комплекс вітамінів групи В у віковому дозуванні протягом 2-3 міс.

У разі зниження больової чутливості та наявності судом: нестероїдні протизапальні засоби, трициклічні антидепресанти, карбамазепін, міорелаксанти, протисудомні, судинорозширювальні (пентоксіфіллін, препарати нікотинової кислоти тощо).

3. Фізіотерапевтичне лікування (діадинамотерапія; індуктотермія; магнітотерапія; гелій-неоновий лазер; лазеропунктура; електрофорез з нікотиновою кислотою, еуфіліном, новокаїном, прозеріном на гомілки; вовняні вкутування; контрастні ванни на уражені кінцівки; масаж нижніх кінцівок; гіпербарична оксигенація; мікрохвильова резонансна терапія).

4. ЛФК

Інформацію підготувала асистент кафедри педіатрії та медичної генетики к.мед.н. Ризничук М.О.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати