• Українська
  • English
Всесвітній день дитини
Всесвітній день дитини

Всесвітній день дитини

Яка б не була розумна і талановита дитина, все ж вона потребує дорослої опіки й уваги, турботи, любові, захисту та постійної підтримки.

 

Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованих на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей у всьому світі.

Актуальність проблем дитинства залишається високою, на жаль, і до цього дня. Численні заходи та дії, навіть на законодавчому рівні, не в змозі повністю вирішити весь комплекс цих проблем, адже вони лежать передусім у моральній площині людського світогляду. Однак, завдяки постійним загальним зусиллям і заходам, що вживаються, йде успішне сприяння посиленню суспільних зусиль у вирішенні багатьох проблем, що існують або виникають у бутті нашого підростаючого покоління.

До Всесвітнього дня дитини доцент кафедри догляду за хворими та вищої медсестринської освіти Олена Макарова провела бесіду зі студентами 5-ї групи 3-го курсу медичного факультету №4 на тему: «Дитячі страхи: як їх попередити?» на базі КМУ «Обласний спеціалізований будинок дитини» м.Чернівці.

Появі страхів та тривог у дитини не слід лякатися, адже малюк постійно стикається з безліччю речей, які він не може пояснити і які видаються йому небезпечними (нові люди, незнайомі звуки тощо). Більш того, малюки до трирічного віку ще не в змозі пояснити, що саме їх налякало. Маля почувається повністю беззахисним перед оточуючим світом і нездатним впоратися зі своїми почуттями. Тому в цей період – треба виявляти максимум уваги до дитини, помічаючи зміни в її емоціях, настроях, поведінці.

Про дитячі страхи свідчать наступні ознаки:

малюк ніби «прилипає» до дорослої людини, який довіряє, постійно тримає її за руку тощо;

маля насторожено, з острахом ставиться до незнайомих людей;

з’являються труднощі із засинанням дитини: вона  відмовляється лягати в ліжко, вночі прокидається від страшних снів тощо;

зникає інтерес до їжі.

Як поводити себе в такий ситуації?

Перш за все, дайте зрозуміти дитині,  що розумієте її страхи, що ви на її боці, що не дозволити нікому її скривдити. Іншими словами, дайте дитині зрозуміти, що вона не залишиться наодинці зі своїми страхами, що у вашій особі вона обов’язково знайде захист.

Треба розуміти, що дитячі страхи – це природна реакція на нове й незнайоме. Дитина пізнає світ, тому природно, що незнайомі речі лякають її. Отже, їй потрібний час, щоби переконатися: цей предмет не містить для неї загрози. Тому, в принципі,  такі реакції на оточуюче минають досить швидко. Безумовно, краще попередити появу страху, ніж потім із ним боротися. Отже, розвивайте в дитині самостійність та почуття впевненості в собі. Допоможіть уникати речей, які лякають.

Пам’ятайте, що дитина легко переймає всі страхи дорослих, тому не показуйте їй, що ви теж можете чогось боятися. Ваша паніка від одного тільки вигляду приміром, павука чи таргана може обернутися такою ж реакцією вашої дитини. Якщо страхи вашої дитини заважають нормальному росту і  розвитку, тоді варто звернутися до психолога. Увага до дитини, повага до її почуттів, допоможуть вашому чаду впевненіше жити та пізнавати навколишній світ.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати