• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби зі СНІДом в БДМУ
Всесвітній день боротьби зі СНІДом в БДМУ

Всесвітній день боротьби зі СНІДом в БДМУ

З нагоди Дня боротьби зі СНІДом, який увесь світ відзначає у перший день зими, в університеті проведено низку санітарно-просвітницьких заходів.

 

Студенти разом з викладачами відвідали Чернівецький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом.

Студенти 13 групи 4-го курсу спеціальності «Лікувальна справа» (куратор доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Яремчук О.Б.) під керівництвом асистента кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка Ференс Н.Р. відвідали Чернівецький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом.

Під час візиту було обговорено пріоритетність питання протидії ВІЛ/СНІДу, формування прихильності до свідомої і безпечної поведінки щодо зараження ВІЛ та толерантності по відношенню до співвітчизників, яких торкнулася проблема СНІДу.

ВІЛ залишається однією з основних глобальних проблем: на сьогоднішній день хвороба забрала більше 35 мільйонів людських  життів. З початку епідемії у світі 78 млн. осіб інфікувались ВІЛ. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я та ЮНЕЙДС, на даний момент з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей.

Сьогодні Чернівецька область належить до регіонів з низьким рівнем захворюваності на ВІЛ-інфекцію та низьким рівнем смертності, від захворювань, зумовлених СНІДом. Проте, певні статистичні показники свідчать про те, що в області епідемію ВІЛ-інфекції не подолано.

Щороку в області реєструється близько однакова кількість осіб з вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції.

З метою вчасного виявлення ВІЛ-інфікованих осіб на ранніх стадіях захворювання та своєчасного призначення їм антиретровірусної терапії, що вплине на захворюваність на СНІД та смертність від хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини, в регіоні, першочерговим є масштабне впровадження на території області консультування щодо тестування на ВІЛ з ініціативи медичних працівників.

Засідання студентського наукового гуртка кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Викладачі кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету Оксана Іванівна Голяр та Максим Олександрович Соколенко на базі Чернівецького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом за підтримки головного лікаря Мочульського Володимира Миколайовича разом зі студентами 5-6 курсів провели засідання студентського наукового гуртка, приурочене до Дня боротьби з глобальною проблемою ВІЛ-інфекції.

Також був проведений майстер-клас з добровільного перед- та післятестового консультування при обстеженні на ВІЛ-інфенкцію.

Майбутні лікарі були детально ознайомлені зі структурою та роботою лабораторії ЧОЦПБС. Завідуюча лабораторією Мудряк Ганна детально розповіла та продемонструвала основні методики дослідження крові на наявність антитіл до ВІЛ та інших необхідних лабораторних обстежень ВІЛ- інфікованих хворих, зокрема: біохімічний аналіз крові, визначення рівня СД4 Т-лімфоцитів та вірусного навантаження у ВІЛ-інфікованих хворих, які знаходяться на диспансерному обліку. Потім студентка Чопенко Наталія презентувала присутнім доповідь на тему: «Профілактика ВІЛ-інфекції». Після доповіді відбулася жвава дискусія між присутніми студентами-гуртківцями та викладачами.

На завершення викладачі наголосили на необхідності дотримання правил безпечної поведінки щодо можливого інфікування ВІЛ, а також про толерантне відношення до ВІЛ-інфікованих людей.

Центр з профілактики та боротьби зі СНІДом відвідали студенти медичного факультету №3

Катастрофічних перспектив, які нас очікують у майбутньому, можна уникнути лише уважним ставленням до проблеми кожною людиною. Ваші знання – можуть захистити Вас!

Студенти 66 групи медичного факультету №3 разом із куратором групи к.біол.н., асистентом кафедри медичної біології та генетики Кушнірик Ольгою Василівною відвідали Чернівецький обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом. Метою заходу було ознайомлення студентів із сучасними методами діагностики та лікування захворювання, а також із особливостями його поширення в Україні та Чернівецькій області зокрема. Під час цього заходу студентів було поінформовано стосовно функціонування і внутрішнього розпорядку Центру, його технічним оснащенням, можливостями та державними програмами підтримки хворих.

Студенти коледжу та фармацевтичного факультету провели акцію «Твоє життя – твій вибір»

Епідемія СНІДу триває більше 30 років. Хоча з того часу ВІЛ був вивчений краще, ніж будь-який інший вірус у світі, в Україні невпинно зростає кількість інфікованих людей.

Студентами коледжу БДМУ 2 курсу 2 групи спеціальності «Фармація»  (куратор Ежнед М.А.) та студентами фармацевтичного факультету 2 курсу 5 групи (куратор Сахацька І.М.) була організована і проведена акція «Твоє життя – твій вибір».

Метою даної акції стало підвищення рівня обізнаності молодих людей з питань профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, а також популяризація здорового способу життя та подолання стереотипу відчуження від людей, інфікованих СНІДом, сприяння формуванню толерантного відношення до ВІЛ-інфікованих людей, привернення уваги громадськості до епідемії ВІЛ/СНІДу.

Іноземні студенти-гуртківці обговорили проблему поширення ВІЛ СНІДу

30 листопада в лекційному залі кафедри медичної біології та генетики відбулося розширене засідання наукового гуртка для іноземних студентів медичного факультету №3 та стоматологічного факультету, де, поряд з плановими питаннями, обговорювали актуальні питання ВІЛ/СНІДу.

Жваву дискусію викликали офіційні статистичні дані щодо темпів поширення ВІЛ-інфекції у світі, в Україні та Чернівецькій області, зокрема.

Увагу студентської спільноти було привернуто до важливості ранньої діагностики інфекції та її лікування з допомогою антиретровірусної терапії. Протягом обговорення також було акцентовано на шляхи поширення вірусу імунодефіциту людини та способи попередження інфікування.

Підсумовуючи, гуртківців було поінформовано про місцерозташування Чернівецького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, де в умовах анонімності та конфіденційності можна перевірити власну кров або отримати необхідну інформацію про СНІД.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати