• Українська
  • English
В БДМУ відзначили Всесвітній день сну
В БДМУ відзначили Всесвітній день сну

В БДМУ відзначили Всесвітній день сну

День сну відзначається в п’ятницю другого тижня березня.

 

З нагоди відзначення всесвітнього дня сну, яке відзначається 16 березня та пропагуванню здорового способу життя викладачі кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Савка Світлана Дмитрівна та Гринько Наталія Валер’янівна провели круглий стіл зі студентами, під час якого було обговорено, питання гігієни сну і як покращити якість сну.

Під час сну в нашому організмі відбуваються відновні процеси, без яких нам ніяк не можна відчути бадьорість і компенсувати повноту наших сил. За даними медичної статистики в світі від тих чи інших порушень сну страждає вже 65% населення.

Відомо, що недосипання призводить до серйозних фізичних та психічних розладів. Нестача сну, або неякісний сон провокує порушення роботи внутрішніх органів, передчасне старіння, гіпертонії, і навіть ожиріння, внаслідок розбалансованості ендокринної системи. Для нормального функціонування організму, людині потрібно спати не менш 4, а краще 7-8 годин на добу, до того ж сон має перебігати в максимально комфортних умовах.

За даними сомнологів, секрет хорошого сну полягає в тривалості сну і в моменті прокидання. Це зумовлено тим, що людський мозок під час сну послідовно перебуває в різних станах. Сон – періодичний функціональний стан організму людини, який характеризується виключенням свідомості і зниженням здатності нервово ї системи відповідати на зовнішні подразники. Цикл “сон – неспання” є одним із проявів внутрішніх добових ритмів організму і являє собою чергування різних функціональних станів головного мозку.

Сон – це діяльний стан кори великого мозку, який забезпечується активацією певних систем.

Завдяки взаємодії цих систем відбувається перерозподіл нейронної активності мозкових структур: ті, що були активні вдень, – зменшують, а ті, що були пасивні упродовж дня, – збільшують свою активність. Так, у фазі швидкого сну спостерігається зростання нейронної активності таламуса, гіпоталамуса, ретикулярної формації, морського коника лімбічної системи. У фазі повільного сну підвищується активність нейронів інших ділянок ретикулярної формації, мигдалеподібного тіла лімбічної системи.

Основні правила якісного сну:

1. Довжина сну повинна бути достатньою, щоб людина відпочила і була бадьорою протягом наступного дня.

2. Безперервність – сон має бути спокійний і природні цикли сну не повинні перериватися зовнішніми або внутрішніми подразниками.

3. Глибина – сон має бути досить глибоким, щоб організм людини зміг відновитися.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати