• Українська
  • English
В БДМУ відзначили День гемофілії
В БДМУ відзначили День гемофілії

В БДМУ відзначили День гемофілії

На кафедрі догляду за хворими та вищої медсестринської освіти проведена акція доц. О.Б. Квасницькою та асистентом кафедри О.І. Юрків зі студентами ІІІ та IV курсів (медичний факультет №1) щодо проблеми гемофілії в Україні.

 

За ініціативою ВООЗ та Всесвітньої Федерації гемофілії 17 квітня проголошено Всесвітнім днем боротьби з гемофілією. Дату обрано не випадково. Це – данина шани засновникові Всесвітньої федерації гемофілії Френкові Шнайбелю, який народився саме цього дня. Гасло Всесвітнього дня гемофілії у 2018 році – «Ділячись знаннями, ми стаємо сильнішими» («Sharing knowledge makes us stronger»).

Гемофілія – невиліковне генетичне захворювання, пов’язане з порушенням згортання (коагуляції) крові; в разі захворювання різко зростає небезпека загибелі від мозкового крововиливу та крововиливу в інші життєво важливі органи, навіть за незначної травми. Хворі з важкою формою гемофілії внаслідок частих крововиливів в суглоби (гемартрози) і м’язові тканини (гематоми) нерідко стають інвалідами.

Метою проведення цього дня є привернення уваги світової громадськості до проблем, з якими щодня стикаються хворі на гемофілію, підвищення обізнаності про спадкові захворювання, пов’язані з порушенням процесу згортання крові.

Поширеність гемофілії у більшості європейських країн становить 13–18 випадків на 100 тисяч чоловічого населення.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Всесвітньої федерації гемофілії (World Federation of Hemophilia – WFH), цей показник становить один на десять тисяч новонароджених хлопчиків. У всьому світі нині налічують понад 350 тисяч хворих на гемофілію.

Відповідно до міжнародних стандартів п’ять років тому в Україні розпочато впровадження профілактичного лікування дітей із тяжкими формами гемофілії А і В з метою запобігання їхній інвалідизації. Раніше такі хворі отримували традиційне лікування на вимогу, яке не спроможне призупинити прогресування гемофілічної артропатії, запобігти ускладненням, загрозливим для життя, смертності, пов’язаної із кровотечею, розвиткові інґібіторних антитіл та економічним наслідкам лікування ускладнень. Саме за таких умов 80–90 відсотків дітей віком до 14 років стають інвалідами, а віком 18 років – 100 відсотків. Разом з тим, у країнах Західної Європи та Північної Америки впровадження профілактичного лікування дітей, хворих на гемофілію, мінімізує інвалідність до одного-двох відсотків.

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України спільно зі світовими виробниками препаратів для лікування гемофілії, WFH, а також із залученням світових фахівців із проблем гемофілії, реалізує європейські стандарти надання допомоги хворим.

Основне лікування гемофілії полягає в регулярному введенні відсутніх у крові факторів згортання (замісна терапія). Якщо на ранній стадії розпочати лікування та продовжувати його регулярно, це допоможе в подальшому уникнути кровотеч і покращити якість життя людини.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати