• Українська
  • English
В БДМУ вшанували жертв Чорнобильської трагедії.
В БДМУ вшанували жертв Чорнобильської трагедії.

В БДМУ вшанували жертв Чорнобильської трагедії.

Цьогоріч виповнюється 32 річниця найбільшої техногенної катастрофи в історії людства – аварії на Чорнобильській АЕС,катастрофи, яка ніколи не зітреться з людської історії, не згасне у віках.

 

Про цю трагічну подію важко згадувати, страх проймає душу при згадці про мільйони загиблих людей, які помирають повільно, але в тяжких муках. Ще багато століть ця трагедія буде нагадувати про себе вадами новонароджених та смертями.

До Дня пам’яті про чорнобильську трагедію старшим викладачем кафедри суспільних наук та українознавства  Потаповою Л.Б. та викладачем коледжу Андрієць В.І. разом зі студентами І курсу спеціальності «Медсестринство» (на основі базової середньої освіти та на основі повної середньої освіти) коледжу БДМУ проведено круглий стіл на тему «Чорнобиль – скорбота пам’яті людської»

На заході студенти мали змогу поглибити свої знання про негативний вплив аварії на стан навколишнього середовища та здоров’я людини.

Найбільша техногенна катастрофа

26 квітня на кафедрі соціальної медицини та організації охорони здоров’я доцентом Ельвірою Ясинською зі студентами 4 курсу проведено обговорення 32 річниці Чорнобильської катастрофи.

В цей день на Чорнобильській атомній електростанції відбулася наймасштабніша в світі техногенна катастрофа, яка призвела до тяжких екологічних, медичних та соціально-економічних наслідків.

Масштаб Чорнобильської аварії сколихнув увесь світ. Вона примусила людство задуматись над попередженням та запобіганням подібних ситуацій.

Студенти провели просвітницьку акцію для школярів

26 квітня з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф (Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу) в загальноосвітній школі №1 м. Чернівці була проведена акція студентами 5 курсу медичного факультету №1 та учнями 7-х класів. Під час зустрічі учні представили підготовлену виставу, присвячену жертвам Чорнобильської катастрофи, а студенти розповіли про наслідки радіаційного впливу на здоров’я людини. Було висвітлене питання про вплив радіації на стан імунної системи.

Іонізуюче випромінювання в будь-яких дозах викликає функціональні та морфологічні зміни в клітинних структурах і змінює діяльність майже у всіх системах організму. Спрямованість і ступінь змін імунологічної реактивності визначається поглинутою дозою і потужністю опромінень. Малі дози випромінювання підвищують специфічну і неспецифічну, клітинну та гуморальну, загальну і імунобіологічну реактивність організму, сприяють сприятливому перебігу патологічного процесу.

Як розповідає доцент кафедри клінічної імунології, алергології т а ендокринології Руслана Ляшук – при дії іонізуючого випромінювання в невеликих дозах змінюється проникність тканин, особливо капілярів. Як при зовнішньому, так і при внутрішньому опроміненні відзначається збільшення аутофлори шкіри. У цілому бактерицидна функція шкіри перебуває в прямій залежності від поглинутої дози випромінювання. Одним з факторів, що забезпечують природну антимікробну стійкість тканин, є лізоцим. При променевому ураженні вміст лізоциму в тканинах і крові зменшується, зміни фагоцитарної реакції мають аналогічну картину. Ступінь порушення реакції також залежить від величини дози впливу.

Пригнічення фагоцитарної реакції проявляється незавершеністю фагоцитозу. Опромінення порушує зв’язок між процесами захоплення частинок макрофагами і ферментативними процесами. При радіаційних ураженнях відбувається накопичення аутоантитіл. Після опромінення в організмі можна виявити імунокомпетентні клітини з хромосомними транслокаціями.

Згідно імуногенетичної концепції, висунутої імунологом Р.В. Петровим, спостерігається наступна послідовність процесів променевого ураження: мутагенна дія радіації → відносне збільшення аномальних клітин, що володіють здатністю до агресії проти нормальних антигенів → нагромадження таких клітин в організмі → аутогенна агресія аномальних клітин проти нормальних тканин.

Ці та ряд інших питань викликали жваву дискусію між школярами та студентами.

Минуло 32 роки від Чорнобильської трагедії

26 квітня 1986 року трапилася найбільша техногенна катастрофа у житті людства – вибух на Чорнобильській АЕС. Понад 2,5 мільйона жителів України досі страждають від захворювань, набутих у результаті опромінення.

Причиною катастрофи прийнято вважати стрибок напруги в мережі, який викликав два вибухи. На щастя (та чи можна так сказати?), вибухи були не ядерними, а хімічними – наслідок перегріву реактора і накопичення значної кількості пари. На момент вибуху в реакторі знаходилось близько 200 т урану. Було зруйновано обшивку, а через відсутність захисної оболонки більше 60 т радіоактивних речовин піднялись у повітря.

Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30-40 разів більшою, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі.

Ця аварія світового масштабу спричинила опромінення радіацією 8,5 мільйона людей, 155 тисяч квадратних кілометрів виявились забрудненими. Понад 60 тонн радіоактивних речовин піднялись у небо.

Після вибуху 4-го реактора почалась масштабна пожежа, горіло 800 тонн графіту. Пожежа забрала життя 31 людини. А загалом участь у гасінні взяли 240 тисяч чоловік. Чимало з них потім померли від спричинених надмірною дозою радіації хвороб. Вогонь вдалося зупинити лише 10 травня.

Хоча Чорнобильська катастрофа вважається трагедією українською (унаслідок аварії постраждали 12 областей України), офіційні дані свідчать, що 70% радіації отримала Білорусь: постраждала п’ята частина сільськогосподарських територій, а сотні тисяч людей почали хворіти лейкемією та раком щитовидної залози. У білорусів також є зона відчуження, яка сьогодні сягає понад4 000 км.

Однак радіоактивна хмара пішла ще далі та зачепила навіть схід США. Радіоактивні дощі були зафіксовані в Ірландії. Британське міністерство здоров’я повідомляє, що до сьогодні понад 300 ферм і 200 овець мають сліди радіаційного забруднення. У 1986 році таких овець налічувалось близько 4 млн.

На цю мить в зоні відчуження живе близько 400 видів тварин, птахів та риб. 60 з них – занесені до Червоної книги України. Те ж із флорою: з 1 200 видів, знайдених на території зони, 20 – рідкісні. Науковці радіють відновленню популяції унікальних для наших територій бурих ведмедів, а також лосів, вовків, рисей, оленів і, як не дивно, коней Пржевальського, завезених сюди ще в 90-их. Тут почали з’являтись рідкісні чорні лелеки та нетипові для цих країв єнотовидні собаки.

Чорнобильські тварини нічим не відрізняються від звичайних, хіба що менш полохливі, бо їм не доводилось зустрічатися з людиною. Розповіді про аномалії і мутантів – перебільшення, кажуть місцеві мешканці. Єдине, що можна назвати правдою, – це істоти, чий розмір перевищує звичний. Тут можна зустріти двохметрових щук та 1,5 метрових сомів. Було декілька випадків наявності уроджених дефектів у свійських тварин. Хоча генетичні наслідки катастрофи потребують ще додаткового вивчення.

На Чорнобильській атомній електростанції працює майже 2500 людей. Вони контролюють процес виведення станції із експлуатації. Працюють вахтово, живуть у найближчих населених пунктах — Чорнобилі, Славутичі.

У Чорнобилі нині проживає близько 100 самоселів, хтось повернувся відразу, дехто — через десятки років після аварії.

Нещодавно Чорнобиль відкрив свої двері для туристів. Журнал Forbes включив ЧАЕС до переліку найекстравагантніших туристичних місць. Хоча кажуть, що законом це заборонено. Втім, краще так, ніж самовільні візити сталкерів.

На кафедрі педіатрії та медичної генетики доцентом М.Г. Гінгуляком прочитана лекція та для студентів 10, 11, 12 груп 4-го курсу медичного факультету №1 на тему «Ехо Чорнобиля – 32 рік». Студенти прийняли активну участь в обговоренні даної теми.

Надіємось, що подібне лихо надалі омине не тільки Україну, але і всі країни світу. Слава Героям, які пожертвували своїм життям заради нашого щасливого сьогодення.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати