• Українська
  • English
У Чернівцях діє програма скринінгу ранніх слухових порушень у новонароджених
У Чернівцях діє програма скринінгу ранніх слухових порушень у новонароджених

У Чернівцях діє програма скринінгу ранніх слухових порушень у новонароджених

Завдяки спільним зусиллям співробітників кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ, лікарів неонатологів та керівництва закладу на базі неонатальних відділень МКМУ «Клінічний пологовий будинок №2» м. Чернівці стартувала комплексна програма скринінгу ранніх слухових порушень у новонароджених дітей.

 

За фінансової підтримки Кураж Базар та Благодійного Фонду «Свічадо» було придбано та передано для використання аналізатор отоакустичної емісії (ОАЕ), який дозволяє проводити первинний скринінг слуху у новонароджених, що спрямований на виявлення ранніх слухових порушень у дітей від народження.

Своєчасна професійна діагностика патології слуху дозволяє правильно вибрати тактику лікування і реабілітації, допомогти дитині з порушенням слуху навчитися мови і стати повноцінним членом суспільства, а також, зменшить ризик розвитку інвалідності з дитинства.

Важливу роль у цьому відіграє підтримка та психологічний супровід батьків дитини на всіх етапах лікування, спільна робота багатопрофільної міждисциплінарної команди лікарів, медичних психологів та освітян для отримання максимальної ефективності лікування та соціальної адаптації. 

Своєчасне виявлення проблем слуху в дітей від народження є однією з важливих проблем неонатології та педіатрії.

За даними літератури, частота порушень слуху у неонатальній когорті складає 3 випадки на 1000 новонароджених, що у два рази перевищує частоту патології щелепно-лицьової області (незрощення м’якого та твердого піднебіння) та синдрому Дауна, у десять разів – частоту діагностики фенілкетонурії. Окрім обтяженого сімейного анамнезу щодо порушень слуху, групами ризику щодо формування патології є немовлята з тяжкою перинатальною патологією, які отримують лікування в умовах відділень інтенсивної терапії, діти з вродженими інфекціями (цитомегаловірус, токсоплазмоз, краснуха, сифіліс, герпес), з важкою гемолітичною гіпербілірубінемією тощо. Слід зауважити, що у 50% дітей з порушеннями слуху відсутні будь-які чинники ризику від народження.

Модель світового стандарту програми універсального скринінгу слуху в новонароджених включає первинний скринінг у пологовому будинку (не менше 95% усіх новонароджених), навчання та тренінги персоналу, забезпечення повної та доступної інформації для батьків, забезпечення якісного спостереження за виявленими дітьми з негативним скринінговим тестом, моніторування та дорадницька служба для батьків дітей з порушеннями слуху.

Реєстрація викликаної отоакустичної емісії (ОАЕ) – це реєстрація надзвичайно слабких звукових коливань, що генеруються зовнішніми волосковими клітинами внутрішнього вуха у відповідь на звукову стимуляцію. Методика застосовується для оцінки стану зовнішніх волоскових клітин внутрішнього вуха. ОАЕ реєструють при спокійному стані дитини за допомогою зонда, розташованого у зовнішньому слуховому проході. Дослідження є безболісним, тривалістю від 30 секунд до 3 хвилин.

Рекомендованою процедурою слухового скринінгу в дітей є двоетапний процес з реєстрацією отоакустичної емісії (ОАЕ) на першому етапі та коротколатентних слухових викликаних потенціалів (КСВП) – на другому етапі. При сумнівному результаті первинного скринінгу рекомендовано повторне обстеження дитини перед випискою зі стаціонару з подальшим динамічним спостереженням; при збереженні негативного результату у 3-місячному віці – направлення дитини на консультаціюо сурдолога. Дітям, які мають чинники ризику формування нейро-сенсорної глухоти рекомендовано проведення дослідження слухових викликаних потенціалів стовбуру мозку (СВПС).

12 червня 2018 року аудіологом ТОВ «БЕТТЕРТОН» (м. Київ) проведено тренінг для неонатологів кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини, лікарів неонатологічних відділень МКМУ «Клінічний пологовий будинок №2» щодо визначення слуху у новонароджених дітей, інтерпретації результатів дослідження, а також, надання інформації батькам, їх консультування та подальшого супроводу дитини в період катамнестичного спостереження.

Доцільним є поєднана допомога профільних кафедр університету для створення комплексної програми катамнестичного спостереження та реабілітації дітей, які мають порушення здоров’я внаслідок спадкової патології, анте-/ та перинатального неблагополуччя, вроджених аномалій розвитку, передчасно народжених, у т.ч., тих, що мають порушення слуху.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати