• Українська
  • English
Викладачі БДМУ взяли участь у семінарі-практикумі вчителів біології
Викладачі БДМУ взяли участь у семінарі-практикумі вчителів біології

Викладачі БДМУ взяли участь у семінарі-практикумі вчителів біології

18 жовтня на базі Чернівецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 відбувся міський семінар-практикум вчителів біології з проблеми «Роль вчителя біології в професійній орієнтації старшокласників навчальних закладів».

 

Робота семінару розпочалась із презентації діяльності багатопрофільного навчального закладу директором та автором ідеї профільного навчання у школі Світланою Жуковською.

Головні напрямки та методи професійної орієнтації молоді були висвітлені у виступі методиста управління освіти міста Чернівці Ніни Турянської.

В семінарі взяли участь співробітники ВДНЗ України «Буковинського державного медичного університету».

Доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Оксана Оліник, розповіла про тісну, плідну, багаторічну співпрацю Чернівецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 з медичним вишем. Перша угода щодо співпраці навчального закладу з медичним університетом була підписана у 1994 році та започаткувала роботу класів медичного та біолого-хімічного профілю. Учні, що навчаються у профільних біолого-хімічних класах, не тільки опановують природничі науки на високому науковому рівні, але й відвідують спецкурси на базі БДМУ, що дозволяє сформувати сучасні компетентності особистості, готової до самореалізації у сучасному соціумі.

Цікаві, нестандартні заняття з учнями профільних класів упродовж багатьох років проводять справжні фахівці своєї справи, науковці-новатори, які дійсно можуть зацікавити дітей медичною справою доцент кафедри анатомії людини ім. М.Г. Туркевича Федір Марчук та доцент кафедри анатомії, топографічної анатомії та оперативної хірургії Дмитро Проняєв, які наголосили на необхідності профілізації старших класів. Саме на профільних заняттях з основ медицини школярі набувають своїх перших вражень про роботу лікаря. Вони починають розуміти, що медицина – це не лише напружені цілодобові чергування на межі нервового зриву, скарги нескінченного потоку неврівноважених пацієнтів, виснажливі 24-годинні оперативні втручання з постійним ризиком інфікування невиліковними інфекціями, адже це все забувається, коли твоїми руками врятоване життя дитини, коли твоя порада змінює чиюсь долю, коли літня людина просто щиро дякує тобі за допомогу.

Учні та педагоги щиро дякують викладачам університету: доценту Ігорю Бірюку, Олегу Кучуку, Мар’яні Кривчанській та асистенту Олександрі Гарвасюк за їх захоплюючі заняття, якими вони щороку надихають учнів школи до майбутніх звершень на медичній ниві.

Теоретична частина семінару була присвячена проблемам самомотивації педагогів до професійного зростання та розвитку креативного мислення. Вчителі біології Тетяна Тарбінська та Ганна Міхєєва презентували досвід роботи щодо використання певних тем з програми біології для профільних класів з метою професійної орієнтації учнів, елементи різних інноваційних методик розвитку креативного мислення, створили активну, творчу атмосферу під час роботи в малих творчих групах. Ватаманюк Марія провела надзвичайно цікавий тренінг «Психологічне розвантаження учнів».

Важливим моментом професійної орієнтації учнів старших класів є занурення в атмосферу навчання у вищому закладі, знайомство з викладачами та використання ресурсів музеїв БДМУ в навчальному процесі. Тому практична частина семінару відбулась на базі історико-медичного музею БДМУ, під час якої директор та один із засновників музею Володимир Білоус ознайомив присутніх із історією створення музею, експозиціями, які використовуються для проведення занять з учнями навчальних закладів, а студенти медичного факультету №1 Луківський Андрій та Трач Антон продемонстрували фрагмент практичного заняття з надання першої долікарської допомоги під час нещасних випадків.

Семінар в цілому характеризувався динамічністю, новаторством, був насичений креативними ідеями та мотивуючим спілкуванням.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати