• Українська
  • English
День філософії в БДМУ
День філософії в БДМУ

День філософії в БДМУ

Міжнародний день філософії щорічно відзначається в третій четвер листопада, починаючи з 2002 року, згідно з регламентом ЮНЕСКО. В Україні долучилися до святкування з 2006 року.

 

Ключовою метою свята є нагальна необхідність популяризації філософії, як дієвого інструменту при вирішенні складних життєвих проблем. Прагнення зробити філософію доступнішою для розуміння та осмислення зумовлюють актуальність відзначення дня філософії. Зважаючи на те, що наявний науковий потенціал, релігійні переконання чи світоглядні парадигми не спроможні дати відповідь на важливі й актуальні питання сьогодення.

У ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» філософські дисципліни викладалися з часу його заснування. Викладання філософії в період незалежності України стало запорукою впровадження ідей гуманізації та гуманітаризації освітнього-наукового процесу. Не одне десятиліття формували актуальні світоглядні переконання представники професорсько-викладацького складу. З іменами Миколи Ожевана, Миколи Сидоренка, Володимира Троянського, Галини Безарової пов’язані найсуттєвіші філософські надбання навчального закладу.

Наразі філософія викладається на кафедрі психології та філософії для студентів усіх спеціальностей. На післядипломному рівні здійснюється підготовка аспірантів, здобувачів та клінічних ординаторів.

До цьогорічного відзначення дня філософії на кафедрі психології та філософії провели низку заходів. Проректор з науково-педагогічної роботи та виховання, доцент Ніна Зорій на лекційних заняттях з філософії акцентувала увагу на важливості філософського осмислення перманентних змін сучасного бурхливого світу.

23 жовтня 2018 року в ході підготовки до відзначення Всесвітнього Дня філософії було організоване спільне засідання наукового гуртка кафедри психології та філософії Буковинського державного медичного університету та філософського клубу «Коло» ЧНУ ім. Ю.Федьковича. Доценти кафедри психології та філософії Ігор Скакун та Богдана Манчул разом з доцентом кафедри філософії ЧНУ ім. Ю.Федьковича Романом Рошкульцем запропонували учасникам наукового гуртка обговорення теми засідання: «Філософські проблеми в медицині».

Тема зацікавила учасників засідання, оскільки викликала жваву дискусію стосовно ключових аспектів взаємовідносин філософського вчення та медичної науки. Розгляд основних філософських питань в медицині, запропонований учасникам можна структурувати за такими кластерами:

  1. гносеологічний потенціал в медичній практиці;
  2. аксіологічні складники медичної професії;
  3. етичні та естетичні принципи професійної діяльності лікаря та фармацевта.

Учасники наукового гуртка активно задавали питання викладачам та гостям, дискутували між собою. Активну участь в роботі гуртка взяли: студент 3 курсу спеціальності «Медична та психологічна реабілітація» Андрій Попович, студенти 4 групи 2 курсу спеціальності «Фармація», студенти 17 групи 1 курсу спеціальності «Медицина». Приємно відзначити, що на засіданні були присутні нові потенційні члени наукового гуртка кафедри – іноземні студенти 1 курсу спеціальності «Медицина», які ознайомились з науковими досягненнями досвідчених гуртківців.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати