• Українська
  • English
День боротьби зі СНІДом
День боротьби зі СНІДом

День боротьби зі СНІДом

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в БДМУ провели низку заходів.

 

28 листопада 2018 р. в читальному залі №1 та №2 бібліотеки БДМУ була проведена інформаційна година (англійською мовою) – «ВІЛ/СНІД: ти повинен це знати»

Бібліотекар 1 категорії з іноземної літератури – Полякова Т.В. ознайомила присутніх з історією виникнення хвороби СНІДУ, її збудника – вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ). Та розповіла про знаменитих людей світу, які пішли з життя від імунодефіциту, про відомих особистостей, які проходять антиретровірусну терапію і живуть відносно повноцінним життям.

Були представлені статистичні дані стосовно смертей, спричинених ВІЛ. Особлива увага була звернута на шляхи передачі й попередження СНІДу. Студенти отримали спеціально підготовлені брошюри з інструкціями щодо того, як передається та не передається ВІЛ. Презентацію підготувала провідний бібліотекар – Данилова М.О.

Захід відбувся, за організаційної підтримки головного куратора Медичного факультету №3 Гарвасюк О. В., для студентів іноземних громадян І курсу 48 гр., (куратор Роман Л.А.), 55 гр.(куратор Каізер І.Я.), ІІ курсу 68 гр.(куратор Вилка Л.Я.) медичного факультету №3.

Вдруге інформаційна година відбулася для студентів іноземних громадян І курсу 52 гр.(куратор Кушнірик О.В.), 51 гр.(куратор Хоменко В.Г.), 50 гр.(куратор Власова К.В.) медичного факультету №3.

Студенти БДМУ провели опитування чернівчан з питань загальної обізнаності щодо ВІЛ/СНІД

ozoКількість хворих у світі сягає понад 33 млн осіб. Наша держава займає лідируючі позиції за темпами поширення даної хвороби серед країн Європи. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе до 270 тис. осіб. Лозунг «ВІЛ небезпечний, доки ти не знаєш про нього», свідчить низьку обізнаність населення, лише кожен другий ВІЛ-позитивний українець знає про свій статус. Ми закликаємо кожного дізнаватись про свій статус, адже це наше право на здоров’я. Лише так епідемію ВІЛ в країні буде зупинено».

У рамках циклу заходів із превентивного виховання у ВДНЗ «Буковинський державний медичний університет» викладачі кафедри соціальної медицини та ООЗ (Бідучак А.С., Чорненька Ж.А.) та кафедри іноземних мов (Бицко Н. І.) разом зі студентами кураторських груп (1 курс 12група та 2 курс 1 група) спеціальності 222 «Медицина» провели акцію до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, метою якої було звернути увагу суспільства на проблему боротьби та профілактики ВІЛ/СНІДу., дискримінації ВІЛ-інфікованих, толерантного ставлення до них.

На початку заходу викладачі охарактеризували поняття ВІЛ/СНІД, пояснили як саме вірус потрапляє в організм людини, способи запобігання поширенню СНІДу серед населення. Оскільки одним із важливих способів профілактики ВІЛ/СНІД є роз’яснення таких аспектів ризику, як небезпека випадкових статевих зв’язків та необхідність уважного ставлення до свого інтимного життя, то учасники акції отримали інформацію й про шляхи передачі ВІЛ/СНІДу, а також про умови, за яких інфекція не передається.

Під час акції студенти провели опитування різних верств та вікових груп населення з питань загальної обізнаності щодо ВІЛ/СНІД та роздавали опитуваним респондентам пам’ятки «Знайте правду про ВІЛ-інфекцію та СНІД » й «Вагітність та ВІЛ-інфекція».

Студенти БДМУ дискутували до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

garvasyukДо Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом зі студентами 3 курсу, медичного факультету №3, групи №43 головним куратором медичного факультету №3, асистентом кафедри патологічної анатомії Олександрою Гарвасюк було організовано та проведено круглий стіл.

Україна та Індія за темпами розвитку епідемії ВІЛ-інфекції займають передові місця. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ризик передачі ВІЛ-инфекції від матері дитині становить 20-45%. Від загальної кількості ВІЛ-інфікованих, наркомани складають 88%. В Україні 50 тисяч молодих людей з подвійним діагнозом – ВІЛ наркоманія.

Червону стрічку носять небайдужі!

Символ антиСНІДівського руху започаткував художник Франк Мур у квітні 1991 року, який помер від СНІДу у 1994 році. Серед відомих людей, які страждали від цієї недуги були:

Фредді Мерк’юрі – британський музикант, лідер рок-гурту Queen. У 2008 році Мерк’юрі посів 18 місце списку «100 найвидатніших співаків усіх часів» за версією американського журналу Rolling Stone.

Айзек Азімов – американський письменник, професор біохімії Бостонського університету, популяризатор науки, один з найвідоміших майстрів наукової фантастики. Помер 6 квітня 1992 року від серцевої і ниркової недостатностей на тлі СНІДу, яким був заражений під час операції на серці в 1983.

Easy-E (Ерік Райт) – американський репер, що вніс значний внесок в реп-музику. По суті, є автором жанру Gangsta-Rap, засновник першого лейблу на Західному узбережжі, учасник і творець культової реп-групи N.W.A.

Офра Хаза – ізраїльська естрадна співачка, автор власних пісень і актриса. Офра Хаза страждала на СНІД, вважається, що саме спричинена ним пневмонія забрала її життя на його 43-му році.

Джіа Каранджі – американська топ-модель, яка завоювала світ моди наприкінці 70-х років. Дехто вважає Джію першою супермоделлюу світі. Пізніше, за разючу схожість з Джією, критики охрестили Сінді Кроуфорд «Маленькою Джією» Джіа стала першою публічно відомою жінкою, яка померла від СНІДу. Факт її смерті не афішувався, тому Світ дізнався про це лише через кілька років. В 1998 році було знято фільм «Джіа», за участі Анджеліни Джолі, про історію життя 26-річної манекенниці.

Всесвітній день боротьби із СНІДом

shtafanuk1 грудня кожного року ми відзначаємо Всесвітній день боротьби з СНІДом. Започаткувала його в 1988 році Всесвітня організація охорони здоров’я. СНІД – синдром набутого імунодефіциту – це заключна стадія інфекційного захворювання, викликаного вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Вірус вражає лімфоцити крові, які в здоровому організмі відповідають за його захист.

Чому ця тема є актуальному зараз, особливо серед студентів-медиків? Тому що великий відсоток інфікування саме від хворих пацієнтів, бо потенційну небезпеку становлять порізи використаним інструментом, включаючи укол голкою.

З кураторською 14 групою 1 курсу БДМУ асистент кафедри фізіології ім. Я.Д.Кіршенблата Штефанюк Віталія Іванівна провели інформаційний захід щодо шляхів попередження інфікування ВІЛ-СНІД, а особливо серед медичного персоналу.

За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я та ЮНЕЙДС у світі близько 37 мільйонів ВІЛ-інфікованих, а антиретровірусне лікування отримують тільки 19,5 мільйонів.

Була проведена цікава дискусія, студенти ділилися одне з одним прочитаною напередодні інформацією. А ще куратор зауважила, що до ВІЛ-інфікованих людей потрібно ставитися толерантно, не сторонитись їх, адже рукостискання та обійми не несуть загрози здоровій людині.

«СНІД – чума ХХІ століття»

dikalСеред громадян України станом на 2017 рік зареєстровано 312 091 випадків ВІЛ-інфікування, 100 363 випадки захворювання на СНІД, та 44 221 випадок смерті від захворювань зумовлених СНІДом.

З нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, який щорічно відзначають 1 грудня, з метою підвищення обізнаності про епідемію СНІДу, викликаної ВІЛ-інфекцією, зі студентами ІІ курсу 24 групи медичного факультету № 2 на кафедрі біоорганічної і біологічної хімії та клінічної біохімії доц. Дікал М.В. провела санітарно-просвітницьку бесіду. При обговорені цієї проблеми було звернуто увагу на найбільш актуальні питання, а саме: у чому полягає відмінність між ВІЛ і СНІДом, шляхи та ризик інфікування, перші ознаки, методи ранньої діагностики та профілактики цього захворювання.

А також було наголошено, що діагноз ВІЛ – не вирок! Завдяки вчасно виявленій інфекції та спеціальній антиретровірусній терапії, при якій зводиться практично до нуля можливість передачі вірусу, людина з ВІЛ-інфекцією може жити до 70-80 років. Вона є абсолютно безпечна для оточуючих і може вести нормальний соціальний спосіб життя.

Представники БДМУ провели інтерактив для ліцеїстів

smandychДо Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом Віталій Смандич, асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб разом з кураторською групою для ліцеїстів Чернівецького багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей провели лекцію щодо визначення, що таке СНІД та звідки він береться.

Лекція проходила у формі діалогу, тобто учні слухали подану інформацію і одночасно могли задавати лектору питання або уточнювати незрозумілі моменти.

СНІД – чума ХХ століття

3 грудня до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом та ВІЛ-інфекцією на кафедрі біоорганічної і біологічної хімії та клінічної біохімії з ініціативи доц. Бевзо В.В. та ас.Ленги Е.Л. проведено круглий стіл з обговорення актуальних питань клінічних проявів, діагностики та лікування даного захворювання. Із доповідями виступили студенти 2 курсу Сюрісь Станіслав (19 група) – «Клініко-біохімічні зміни органів і тканин при СНІД/ВІЛ-інфекції», Бортнік Ілля та Кемінь Микола (25 група) – «Сучасні аспекти в лікуванні СНІДу» та Кратік Ю. – «Зміни біохімічного складу слини ВІЛ-інфікованих пацієнтів».

bevzoЯк повідомляє державна установа «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров`я Украі?ни», протягом жовтня в Україні зафіксовано 1383 людини з ВІЛ-інфекцією, з них 926 заражені інфекцією статевим шляхом. У Чернівецькій області за цей же місяць зареєстровано 6 людей з ВІЛ-інфекцією та 4 людини зі СНІДом. Також повідомляється, що протягом жовтня одна людина померла. У період з січня по жовтень 2018 року на Буковині зареєстровано 81 особу з ВІЛ-інфекцією та 39 осіб зі СНІДом. Повідомляється, що за 10 місяців поточного року від ВІЛу померло 18 буковинців.

Не дай СНІДу шанс

У рамках заходів із превентивного виховання, студенти фармацевтичного факультету ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет» провели інформативну акцію під гаслом «Не дай СНІДу шанс». Метою акції було привернути увагу студентів до вирішення проблеми епідемії, дискримінації ВІЛ-інфікованих, толерантного ставлення до них. Спілкуючись з перехожими, фармацевти розповідали короткі відомості вірусного захворювання ВІЛ/СНІД: джерела захворювання, шляхи передачі та діагностика небезпечної інфекції. Також студенти пропонували чернівчанам інформаційні флаєри та символи солідарності з ВІЛ-інфікованими червона стрічка.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати