• Українська
  • English
Цьогоріч виповнилося 455 років від дня народження Галілео Галілея
Цьогоріч виповнилося 455 років від дня народження Галілео Галілея

Цьогоріч виповнилося 455 років від дня народження Галілео Галілея

З нагоди 455-ї річниці від дня народження Галілео Галілея куратор Панімарчук Оксана провела пізнавальний захід «Італійський мислитель епохи Відродження, який озброїв астрономію» зі студентами 3 групи ІІ курсу фармацевтичного факультету.

 

Історія знає багато вчених, імена яких глибоко шанують люди всього світу. До таких титанів належить Галілео Галілей. Учений широкого діапазону. Його ідеї далеко випередили науку того часу, а відкриття збагатили різні галузі знань.

15 лютого 2019 р. виповнилося 455 років з дня народження Галілео Галілея (1564-1642) – італійського вченого, одного із засновників класичного природознавства, автора фундаментальних відкриттів у галузі фізики і астрономії.

Галілей сформулював принцип відносності руху, встановив закон інерції, закони вільного падіння тіла і тіла, що кинуте під кутом до горизонту, відкрив закон сталості періоду коливання маятника і висунув ідею застосування маятника в годиннику. Він також проводив дослідження в галузях гідростатики та опору матеріалів, винайшов гідростатичні ваги, телескоп, прообраз термометра – термоскоп.

Усім відома боротьба Галілея за утвердження геліоцентричної системи світу Коперника. Астрономічні відкриття Галілея, його книги «Зоряний вісник» (1610 р.), «Діалог про дві найголовніші системи світу – Птоломеєву і Коперникову» (1632 р.) мали вирішальне значення для перемоги нового світогляду.

Галілей був також музикантом, художником, теоретиком мистецтва. Його твори, написані на високому художньому рівні, сприяли утвердженню італійської літературної мови.

Та для астрономії Галілео Галілей зробив найбільше.

Саме він зі своїм інженерним талантом здійснив справжній науковий прорив для астрономів, що все ще спостерігали небо «неозброєним оком». Відкривши нові горизонти досліджень, він, тим самим, ввів революційні зміни до методів астрономічних досліджень та дав поштовх до створення нових і більш досконалих телескопів.

Перший телескоп 1609 року мав лише 3-кратне збільшення. Не зупиняючись та експериментуючи, Галілео Галілей довів свою конструкцію до збільшення у 32 рази. Те, що побачив Галілей на небі в цей новітній на той час пристрій, вразило і його, і весь світ, перевернувши багато уявлень про світобудову. Навіть короновані особи почали замовляти собі телескопи і дивитись на небо.

Але одна справа бачити, інша – розуміти те, що ти бачиш, і робити висновки. Відкриття Галілея сприяли спростуванню поглядів геоцентризму Аристотеля та Птолемея та утвердженню геліоцентричної системи світу. Так, гори на Місяці виявились схожими на земні, а попелясте світло Місяця Галілей пояснював потраплянням на нього сонячного світла, відбитого від Землі, що не збігалося з вченням про протилежність «небесного і земного». У Юпітера було виявлено 4 супутники, Галілей навіть визначив період їх обертання навколо планети і за їхнім взаємним рухом запропонував визначати довготи на земній поверхні. Цим було спростовано тезу геоцентризму: «Земля не може обертатися навколо Сонця, бо навколо неї самої обертається Місяць». Але ж і Юпітер обертається навколо чогось, маючи аж чотири супутники.

Побачені в телескоп сонячні плями та їхнє переміщення по диску Сонця дозволили Галілею оцінити період та положення вісі обертання Сонця.

Встановлення факту, що Венера змінює фази, а Марс, Юпітер та Сатурн – ні, також було на користь коперніканської теорії. Крім того, Галілей помітив, що планети в телескопі мають диски, а зірки не змінюють свого розміру – це дало можливість оцінити їхні відстані від Землі. Молочний Шлях у телескопі перетворився з туману на міріади нових зірок…

Ніколи за все життя не покидаючи межі Італії, Галілей зазнав світової слави. А через багато років космічний апарат «Галілео» покинув навколоземний простір і 13 років поспіль досліджував Юпітер та його супутники.

Галілео Галілей був справжнім майстром, у тому числі і слова. Він писав: «Яким би не був хід нашого життя, ми повинні отримати його як найвищий подарунок від руки Божої, яка рівною мірою володіє можливістю нічого не робити для нас. І навіть нещастя ми завжди маємо сприймати не лише смиренно, але й з глибокою вдячністю Провидінню, яке за допомогою таких засобів відділяє нас від надмірної любові до земних речей і підносить наш розум до небесного і божественного».

Деякі з висловлювань Галілея і сьогодні є актуальними. Наприклад: «Я радше знайду одну істину нехай і в незначних речах, ніж довго сперечатимусь про великі проблеми, не досягнувши жодної істини».

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати