• Українська
  • English
У БДМУ відбулися Шевченківські читання
У БДМУ відбулися Шевченківські читання

У БДМУ відбулися Шевченківські читання

Упродовж 6-7 березня на кафедрі суспільних наук та українознавства відбулися Шевченківські читання «Українознавчі виміри творчості Великого Кобзаря»,

 

у яких взяли участь студенти І курсу медичного факультету №1 – 7 і 8 групи (організатор – доцент кафедри суспільних наук та українознавства Алла Ткач).

Своєрідним лейтмотивом такого заходу стали слова академіка Івана Дзюби: «Шевченко – як явище велике й вічно живе – невичерпний, нескінченний і незупинний. Волею історії його ототожнено з Україною… Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе, свій час і Українську державу в нім. І наша доба, як і кожна попередня, прагне наблизитись до розуміння Шевченка. Та, щоб краще збагнути його як нашого сучасника, треба повніше збагнути його як сучасника людей, проблем, суспільства ХІХ ст. Шевченко сам приходить у наш час. Проте й ми повинні йти в його добу. Тільки так між нами і ним глибшатиме взаєморозуміння».

Учасники читань окреслили цікаву тематику доповідей, пов’язану із життям Тараса Шевченка; закцентували увагу на сучасному прочитанні та розумінні творчого доробку великого поета; звучали роздуми над тим, ким би Шевченко був сьогодні: яскравим політиком чи відомим науковцем, глибоким письменником чи вчителем-словесником, неперевершеним художником чи мудрим філософом, і чи почули б його Слово та зрозуміли ми, українці ХХІ століття? Студенти продемонстрували високий рівень своєї творчості: декламаторська майстерність, мовна та сценічна культура допомогли ще яскравіше представити культурну спадщину Кобзаря. Зворушливо звучала поезія Т. Шевченка українською, англійською та румунською мовами.

205-літній ювілей великого пророка нашого народу Тараса Шевченка не обмежується часовими кордонами. Це міст між минулим і сучасністю. Переконані, саме Шевченковим словом можна якнайточніше передати незрадливу любов до своєї Батьківщини та рідного народу.

У ході заходу всі присутні мали можливість ще ближче пізнати літературну спадщину та філософські роздуми Великого Кобзаря для сьогодення.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати