• Українська
  • English
1 грудня – День невролога
1 грудня – День невролога

1 грудня – День невролога

Від імені ректорату Буковинського державного медичного університету щиросердно вітаємо неврологів з професійним святом, бажаємо творчих успіхів, міцного здоров’я, натхнення у вашій нелегкій праці.

Розвиток неврології як окремої клінічної дисципліни почався з середини XIX сторіччя. Цьому передували значні досягнення та відкриття в області нейроанатомії, нейрогістології та нейрофізіології. Офіційне відокремлення неврології від терапії в самостійну клінічну дисципліну відбулося у 1860 році, коли французький невролог, професор паризького університету Жан Мартен Шарко організував першу у світі клініку і кафедру нервових хвороб.

“У даний час основними напрямком лікувальної роботи кафедри є вивчення патогенетичних механізмів захворювань нервової системи та розробка шляхів їх медикаментозної і немедикаментозної корекції. Проводиться активна науково-методична та лікувальна робота з удосконалення підготовки студентів та лікарів-інтернів невропатологів з вивчення принципів топічної діагностики, методів дослідження неврологічного хворого та невідкладної допомоги” – розповідає завідувач кафедри, професор Валерій Пашковський.

Кафедра неврології БДМУ була започаткована у 1945 році на базі Чернівецької психіатричної лікарні. Її засновником став професор Сергій Савенко, – відомий в Україні та за її межами талановитий вчений, педагог, уважний клініцист. Окрім навчального процесу, співробітники кафедри вивчали клініку і нейропатогістологію пухлин ЦНС, змін нервової системи при висипному тифі, клініку і нейропатогістологію гострої прогресуючої форми поліомієліту, завдяки чому значно покращилася діагностика та лікування даних захворювань. Були вперше описані клінічні варіанти кліщового енцефаліту і геморагічної гарячки, які спостерігались у гірських районах Чернівецької області.

Під керівництвом завідувача кафедри професора Петра Волошина отримав розвиток інший напрямок в неврології – вивчення судинної патології головного мозку. З того часу основним напрямком лікувальної роботи досліджень співробітників стає вивчення різних аспектів судинної патології мозку при церебральному атеросклерозі та гіпертонічній хворобі.

Починаючи з 1981 року, під керівництвом професора Василя Чернецького ці дослідження були об’єднані в комплексну тему з оновленням бази дослідження (лабораторії біохімії, електрофізіології, рефлексотерапії та ін.), велика увага приділялася лікувально-консультативній роботі та підвищенню кваліфікації практичних лікарів.

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати