• Українська
  • English
В БДМУ відзначили Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою
В БДМУ відзначили Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою

В БДМУ відзначили Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою

У березні 2017 року в усьому світі відзначають Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою. Таку акцію почали систематично проводити починаючи з 2008 року, за ініціативи Всесвітньої асоціації глаукоми та Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою.

Кількість глаукомних пацієнтів у світі перевищує 100 млн. З 28 млн. сліпих у світі майже кожний п’ятий втратив зір у зв’язку з цим захворюванням.

Наразі в Чернівецькій області під диспансерним наглядом знаходиться більше 5 тисяч хворих на глаукому. Щорічно в області виявляють понад 400 нових випадків цього захворювання. На сьогоднішній день глаукома стала однією з основних причин сліпоти та слабкозорості. Тому, раннє виявлення дозволяє своєчасно призначити оптимальне лікування і попередити сліпоту.

За даними багатолітніх спостережень співробітників кафедри офтальмології ім. Б.Л.Радзіховського БДМУ та лікарів очного відділення ОКЛ м.Чернівці, встановлено, що глаукома проявляє себе, як підступна хвороба і тому більшість людей можуть, навіть, не відчувають початок захворювання.

Симптоми, які можуть насторожити людину про розвиток глаукоми – це періодична поява пелени або райдужних кіл перед очима при погляді на джерело світла. Однак, якщо проігнорувати останнє, то зір починає погіршуватися, а це уже є досить поганою прогностичною ознакою так, як почалася атрофія зорового нерва.

Завідувач кафедри офтальмології ім. Б.Л.Радзіховського БДМУ професор Пенішкевич Я.І. та завідувач відділення ОКЛ м.Чернівці Петровська Н.В. планують роботу своїх підрозділів так, щоб всі підозрілі на глаукому, хоча б раз на рік проходили обстеження у офтальмолога. Такий підхід дає можливість своєчасно виявити ранні прояви глаукоми.

На нашу думку, якщо при скрінінг-дослідженні пацієнти відповідають позитивно на два і більше нижче наведених питань, вони мають бути ретельно обстежені і проконсультовані офтальмологом:

– Чи хворів у вас в родині будь-хто на глаукому?

– У вас є райдужні кола при погляді на джерело світла?

– Літають «мушки» перед очима?

– Чи бувають болі в очах зранку, затуманювання зору?

– Ви старше 40 років?

– Маєте супутню патологію (цукровий діабет, гіпертонічна хвороба та інші)?

– Страждаєте на мігрені?

– Палите?

– Ваша робота пов’язана з хронічним стресом?

Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою в БДМУ

В рамках проведення Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою співробітники кафедри офтальмології ім. Б.Л. Радзіховського з 12 по 18 березня проводили обстеження мешканців Чернівецької області та міста на глаукому.

Було проведено позачергове засідання товариства офтальмологів Чернівецької області, під час якого професор Ярослав Пенішкевич виступив з доповіддю про сучасні методи діагностики глаукоми, а доцент Марина Карлійчук розповіла про діагностику та лікування нормотензивної глаукоми.

Офтальмологи впевнені, що діагноз глаукома – не привід впадати у відчай. Адже в більшості випадків перебіг цього захворювання контролюється за допомогою медикаментозного або хірургічного втручання, або ж їх комбінації. Тому своєчасне звернення до лікаря і рання діагностика допоможуть зберегти один з найдивовижніших дарів природи – зір

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати