• Українська
  • English
В БДМУ пройшла конференція провідних дитячих ендокринологів
В БДМУ пройшла конференція провідних дитячих ендокринологів

В БДМУ пройшла конференція провідних дитячих ендокринологів

31 березня на базі Вищого державного навчального закладу «Буковинський державний медичний університет» відбулася науково-практична конференція «Сучасна дитяча ендокринологія»

 

Урочисто відкрив симпозіум проректор із наукової роботи і міжнародних зв’язків проф. Іващук О.І. З вітальними словами до учасників конференції звернулися Директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА проф. Андрієць О.А.

Робота науково-практичної конференції розпочалася з доповіді д.мед.н., завідуючої відділом дитячої та підліткової ендокринології Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, м. Київ, республіканського позаштатного дитячого ендокринолога Зелінської Н.Б., яка ознайомила присутніх з станом надання спеціалізованої допомого дітям з ендокринною патологією у 2016 році.

Питання високорослості та гігантизму в дітей розкрила к.мед.н. Шевченко І.Ю. з Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, м.Київ.

Обговорили доповідь генетичних аспектів ендокринних захворювань у дитячому віці з якою виступила проф. кафедри педіатрії та медичної генетики ВДНЗУ «Буковинський державний медчний університет» Сорокман Т.В.

Актуальним питанням соціально-психологічної реабілітації дітей з порушенням статевого диференціювання була присвячена доповідь зав.центром медико-психологічної та соціальної реабілітації Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАДИТ» МОЗ України м. Київ Анопрієнко О.В.

Сучасний підхід до проведення корегуючих фемінізуючих операцій в дітей з порушенням статевого диференціювання було представлено к.мед.н. Гавриловою І.В. та Бачинською І.В. (Національна дитяча спеціалізована лікарня «ОХМАДИТ» МОЗ України м. Київ).

Надзвичайно інформативним та цікавим був виступ адвоката Гузь О. про забезпечення прав трансгендерних та інтерсекс дітей в Україні та у світі.

Сучасні можливості генетичної діагностики ендокринних хвороб у світі та в Україні розкрила у своїй доповіді к.мед.н. Глоба Є.В.  (Український науково-практичний центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, м.Київ).

Зі спадковими формами феохромоцитоми в дітей ознайомив слухачів к.мед.н. Товкай О.А. (Український науково-практичний центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, м.Київ).

На конференції були представлені рідкісні клінічні випадки ендокринної патології, зокрема пацієнти з пролактиномою (доповідач – проф. Хижняк О.О. ДУ «Інститут проблем ендокринної патології НАМН України, м.Харків»); гормонально-активною пухлиною наднирників (доповідач – к.мед.н. Товкай О.А. Український науково-практичний центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, м.Київ); гіпоандрогеногенія у хлопчиків (доповідач – д.мед.н. Будрейко О.А. ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків АМН України»); віридбна форма уродженої дисфункції кори надниркових залоз ( доповідачі – к.мед.н. Погадаєва Н.Л. та Бачинська І.В. Національна дитяча спеціалізована лікарня «ОХМАДИТ» МОЗ України м. Київ); трансгендерна дитина (доповідач – д.мед.н. Зелінська Н.Б. республіканський дитячий ендокринолог).

Після обідньої перерви із доповіддю «Порушення обміну кальцію і вітаміну Д в дітей» виступила д.мед.н. Зелінська Н.Б.

Д.мед.н. Будрейко О.А. представила цікаву доповідь про біосиміляри і копії аналогів інсуліну: що потрібно знати ендокринологам (м.Харків, ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України»).

Про моногенний цукровий діабет в дітей слухачам розповіла в своїй доповіді к.мед.н. Глоба Є.В. (Український науково-практичний центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, м.Київ).

Актуальним питанням нових можливостей безпечного досягнення цілей лікування дітей з цукровим діабетом була присвячена доповідь к.мед.н. Фіщук О.О. (Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова).

Особливості регуляції вуглеводного обміну у хворих на бронхіальну астму школярів розповіла Бурденюк-Глов’як Х.П. (ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет»).

Питання корекції порушень менструальної функції у дівчат з надмірною масою тіла представила к.мед.н. Боднарюк О.І. (ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет»).

Про порушення розвитку статі внаслідок аномалій статевих хромосом доповів к.мед.н. Щербак Ю.О. (Національна дитяча спеціалізована лікарня «ОХМАДИТ» МОЗ України м. Київ).

Матеріали, представлені на науково-практичній конференціїї, викликали жвавий інтерес у присутніх та широке обговорення у лікарській аудиторії.

Матеріал підготувала: Мар’яна Резничук, асистент кафедри педіатрії та медичної генетики

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати