• Українська
  • English
Студенти БДМУ прочитали лекцію школярам в рамках Європейського тижня імунізації
Студенти БДМУ прочитали лекцію школярам в рамках Європейського тижня імунізації

Студенти БДМУ прочитали лекцію школярам в рамках Європейського тижня імунізації

Всесвітня організація охорони здоров`я ось уже 10 років проводить Європейський тиждень імунізації.

 

Це комплекс заходів, спрямованих на поширення інформації про значимість вакцинації населення. В ході цієї кампанії кожен може дізнатися про те, які вакцини здатні захистити людину, які існують новітні розробки в даній сфері. Тиждень імунізації допомагає батькам зробити вибір на користь проведення вакцинації. У доступній формі пропонується інформація про всі захворюваннях, здатних негативно відбитися на здоров`я дитини.

Головний посил кампанії такий: імунізація – це можливість викорінити тяжкі хвороби, позбутися від них назавжди.

18 квітня для школярів загальноосвітньої школи №1 м.Чернівці була організована та проведена лекція студентами 2 групи 5 курсу разом з доцентом кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Ляшук Р.П., присвячена Європейському тижню імунізації. Під час лекції було розглянуто питання з історії імунізації, пояснені особливості поствакцинального імунітету, основні правила імунізації населення та відмічена важлива роль імунізації у розвитку колективного імунітету.

На сьогоднішній день імунізація вважається одним з найефективніших методів боротьби з усілякими небезпечними захворюваннями. Суть методу полягає у введенні людині спеціальної вакцини, яка і активізує захисні реакції організму. Вперше цей процес був проведений в кінці 18-го століття. Вакцинація допомагає запобігти безлічі смертей від інфекційних захворювань. Для того щоб імунітет вироблявся правильно, а негативні наслідки були мінімальними, враховуються багато факторів. Серед них і вік, і стан здоров`я, і вразливість до певних хвороб деяких категорій населення.

Може бути як природною, так і штучною. Природна імунізація виникає після перенесеної хвороби. Друга ж здійснюється шляхом введення вакцин. Вакцини можуть бути живими, мертвими мікроорганізмами, хімічними, створеними за допомогою генної інженерії, багатокомпонентними, з фрагментами ДНК мікроба. Таким чином, активна імунізація сприяє тривалому ефекту, захищаючи організм від гострих інфекцій. Введення вакцини може відбуватися різними способами. При активної імунізації необхідний правильний розрахунок дози препарату. Якщо норма перевищена, можливий рецидив хвороби. При її зниженні вакцинація буде малоефективною. Живий вірус, розмножуючись в організмі, стимулює клітинний, секреторний, гуморальний імунітет. Однак такий спосіб імунізації має свої недоліки. Перш за все можливе прогресування хвороби. Також такі вакцини однокомпонентні, так як комбінація їх з іншими мікроорганізмами може дати непередбачену реакцію. Активна імунізація – це спосіб, який не підходить для людей з імунодефіцитом, пацієнтам з лейкозом, лімфомою, тим, хто проходить радіотерапію. Забороняється введення подібних вакцин і вагітним жінкам.

Тимчасовий імунітет створюється за допомогою пасивної імунізації. При цьому вводяться антитіла до певних антигенів. Як правило, цей спосіб використовується, за умови, коли активна імунізація не була проведена, для лікування укусів павуків, змій. Таким чином, пасивна імунізація – це метод, який дає лише короткочасний ефект (хоча і миттєвий) і зазвичай застосовується після контакту зі збудником. Використовують при цьому такі препарати, як людський імуноглобулін, спеціальні сироватки. Показаннями до використання імуноглобулінів є профілактика гепатиту, кору, імунодефіцитний стан, затяжні запальні процеси і інфекції. Отримують імуноглобулін з плазми крові дорослої людини. Її попередньо тестують на наявність інфекції. Максимальне число антитіл спостерігається вже на другу добу. Приблизно через 4 тижні вони розпадаються.

У ряді випадків практикується асоційована імунізація. Це використання препаратів, які складаються з різних антигенів. Головною перевагою даного способу є зменшення кількості ін`єкцій, необхідних для введення кожного антигену. До того ж така вакцинація сприяє виробленню імунітету за досить короткий термін і дозволяє комбінувати антигени в різних варіантах.

Для того щоб швидко роз`єднати ланцюг передачі певного захворювання, проводиться Турова імунізація. Це комплекс заходів, спрямованих на проведення вакцинації всіх дітей (незалежно від того, чи були вони щеплені раніше). Зазвичай терміни турової імунізації становлять від одного тижня до одного місяця. Основна мета таких дій полягає в щепленні всіх груп населення від певної хвороби. Часто такі заходи проводяться в країнах, що розвиваються.

Після такої інформативної лекції відбулась жвава дискусія студентів зі школярами.

Матеріал підготувала: доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Ляшук Р.П.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати