• Українська
  • English
Викладачі й студенти БДМУ стали учасниками міжнародного мистецького проекту
Викладачі й студенти БДМУ стали учасниками міжнародного мистецького проекту

Викладачі й студенти БДМУ стали учасниками міжнародного мистецького проекту

14 травня в межах щорічної виставки «Вишиваний дивотвір» відбулась публічна презентація результатів міжнародного мистецького проекту «Вишиті сторінки з альбому «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині Еріха Кольбенгаєра»», який стартував восени 2016 року з ініціативи організаторки «Вишиваного дивотвору» Одарки Кучерявої та правнучки Еріха Кольбенгаєра Вікторії Тучинської.

 

Для втілення проекту в життя 106 ентузіастів буковинської вишивки, досвідчених майстрів та початківців, протягом 9 місяців оживляли на полотні орнаменти вишивок із 75 громад Буковини, досліджених, впорядкованих і видрукуваних автором в 1912 році.

До цієї грандіозної праці активно долучилися й студенти та викладачі Буковинського державного медичного університету. Представники кафедр фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата і пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ ще раз довели, що найкращий відпочинок – це зміна роду діяльності, і що медики – не лише вмілі цілителі й педагоги, а й творчі натури та вправні майстрині.

Під керівництвом Оксани Микитюк співробітники кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб Наталя Бачук-Понич, Ірина Окіпняк, Катерина Волошинська та Наталя Малкович спільними зусиллями відтворили орнаменти громади Ступка повіту Гумора.

Проект виявився настільки захоплюючим, що частина творчої групи продовжила участь у проекті і вишила індивідуальні сторінки: Наталя Малкович – орнаменти громади Кадубівці повіту Заставна, а Оксана Микитюк – громад Борівці-Киселів та Онут повіту Заставна.

Орнаменти громади Драгоєшти повіту Гумора ожили на полотні завдяки спільній праці співробітників кафедри фізіології ім. Я.Д. Кіршенблата Мирослави Повар, Дудки Євгенії та Савчук Тетяни. Доцент кафедри фізіології Ясінська Олена, яка заохотила своїх колег до участі в проекті, особисто відшила три сторінки – громади Фундул-Молдова повіту Кимполунг, громад Сергії та Розтоки повіту Вижниця. Крім того, вона залучила до участі в проекті й дві творчі групи іноземних студентів, про що вже писалося на нашому сайті. Разом зі своїм керівником студенти з Індії вишили сторінку громади Баяшешти повіту Гумора, а студенти з Африки – сторінку громади Загарешти повіту Сучава.

Хочеться відзначити, що даний проект для колективу став не лише фактом відтворення автентичних для Буковини візерунків, але й даниною пам’яті нащадкові Еріха Кольбенгаєра, випускнику нашого закладу, Йосифу Ельгісеру (закінчив Чернівецький медичний університет у далекому 1955 році), Заслуженому діячу мистецтв України, володарю Золотої медалі ЮНЕСКО та звання «Золоте ім’я світової культури», донька котрого – Вікторія Ельгісер-Тучинська стала співініціатором проекту.

Запрошуємо побачити результат 9-ти місячної роботи учасниць творчого проекту, експозиція якого триватиме в Обласному художньому музеї (Центральна площа,10) до 11 червня 2017 року!

Матеріал підготували Олена Ясінська і Оксана Микитюк

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати